Turist rehberleri gelecek yıldan umutlu

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Hakan Eğinlioğlu, turizmde iyi gelişmelerin yaşanacağı yönünde beklentilerinin olduğunu belirterek, "Rusya ile iyi ilişkiler olunca turizmde de hamleler oldu. Rusya ile eski havasına girecek gibi 2017'de.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2016 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Turist rehberleri gelecek yıldan umutlu

Türkiye'deki bazı olayların turizmi de etkilediğini söyledi.

Özellikle batılı ülkelerden gelen turistlerle çalışan rehberlerin, buna bağlı olarak sıkıntı yaşadığını dile getiren Eğinlioğlu, 2015 ve özellikle de bu yılın, sektör açısından iyi gitmediğini belirtti.

Eğinlioğlu, batı ülkeleriyle iş yapan rehberlerin durumunun iyileştirilmesi için bazı girişimlerde bulunduklarını anlatarak, "Bu insanlara uzun vadeli ve az faizli bir kredi alabilme imkanı verilsin istiyoruz. Bunun peşinde koşuyoruz, insanlara nefes alabilecekleri bir imkan bulmaya çalışıyoruz. Yoksa Ruslar ve Çinlilerle çalışan arkadaşlarımız iş bulabiliyor, oradan turist geliyor. Sadece Avrupa ve batıyla çalışan rehberler kötü durumda. Bu sadece bizi değil, otelleri ve acenteleri de etkiliyor. Kendini yetiştirmiş, kalifiye insanlar sektörden uzaklaşma zorunluluğu hissediyor. Böyle olunca sektöre çok daha yabancı, gündelik kazanma amaçlı insanlar dolmaya başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Belediyeler turlarında rehber kullanmalı"

Hizmet sektörü olan turizmin temelinin insana dayandığını, bu kapsamda yetişmiş insanlara "iyileştirme paketleri" ile bir nebze de olsa olanak verilmesi gerektiğini vurgulayan Eğinlioğlu, "Hükümetimizden istediğimiz; rehberler için kredilendirme de dahil birkaç maddede özellikle incoming yapanlara ilişkin iyileştirme. Yoksa Türklerle çalışanlar para kazanıyor, turizm bir şekilde dönüyor. Rus, Arap, İranlılarla çalışan rehberler de kazanıyor ama rehberlerin yaklaşık yüzde 80'i batılıyla çalışıyor..." diye konuştu.

Eğinlioğlu, belediyeler ile okulların, düzenlenen turlarda yasal rehber ve acenteleri kullanılması gerektiğini, böylelikle batıdan gelen turistlerle çalışan rehberlerin iç turizme yönlendirilerek az da olsa rahatlamalarını sağlamak istediklerini dile getirerek, "Ama iç turizmde de en büyük cirosu olan belediyeler, rehber kullanmaya imtina ediyor." dedi.

- "Gelecek yıl turizmin canlanacağını düşünüyorum"

Hakan Eğinlioğlu, "2017'de özellikle Hindistan, Güney Amerika ve dünyanın diğer ülkeleriyle turizmin canlanacağını öngörüyorum ama devamlı olan ve para bırakan turistin büyük bir bölümünü batıdan gelen turistler oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Amerika, Kanada, Japonya özellikle de Alman turistin çok para bıraktığını, bunların kültür turizmine daha endeksli olduğunu anlatan Eğinlioğlu, şunları kaydetti:

"Arap turist, kültür turizmini tercih etmiyor ama Avrupalı mutlaka bir ören yerini, müzeyi görür. Görmeden Türkiye'den ayrılmaz. Bu nedenle Avrupalı turistin gelmesi önemli. Türkiye o kadar güzel bir coğrafyada bulunuyor ki... Türkiye'den belki doğal güzellikleri bakımından ön plana geçecek çok ülke var ama tarih ve kültür bakımından yok. Mezopotamya bir tarafta, Avrupa bir tarafta, batı dünyası bir tarafta. Medeniyetlerin pek çoğu Türkiye'de kurulmuş.Türkiye'de yaklaşık 10 uygarlığın kalıntısını görürsünüz. Dini açıdan önemli merkezler var. Her din ve kültür çeşitliliği açısından önemli bir yerde. Dolayısıyla turist böyle bir yere gelmeyi her zaman düşünecek."

Eğinlioğlu, Türkiye'nin şu anda Rusya ile ilişkilerinde bir iyileşme olduğunu, bu kapsamda da olumlu birtakım gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu ne anlama geliyor? Bir ülkeyle birtakım iyi ilişkileri artırmaya başladığınız zaman, ilk yapılan turizmdeki hamlelerdir. Dolayısıyla turizmde de hamleler oldu. Rusya ile eski havasına girecek gibi 2017'de. Öyle tahmin ediyoruz. İran da serbest bıraktı turistlerini, onunla da iyi. Çin ile de ilişkiler iyi. Japonya hariç, Uzak Doğu ile de ilişkilerimiz iyi. Japonya, batılı ülkelerle birlikte hareket ediyor. Uzak Doğu ülkesi olmasına rağmen bir batı ülkesi gibi hareket ediyor. Afrika ülkelerinden tutun, Güney Amerika'dan oralardan her zaman turist geliyor. Güney Amerikalı turist, Afrikalı veya diğer ülkeler, Amerika veya batı ülkeleri endeksli hareket etmiyor."

İRO Başkanı Eğinlioğlu, Almanya'nın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu, bu ülkeden her sene belli bir miktarda turistin gelerek piyasayı soluklandırdığını aktararak, Alman turistin bir devamlılık gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber