KİT lerin Kadro Taleplerine İlişkin Usul ve Esaslar

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklarında kadro taleplerinin nasıl yapılacağına dair bir usul bugüne kadar yoktu. Bu konudaki usulü belirleyen Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının Kadro ve Pozisyon İptal ve İhdas İşlemlerine İlişkin Tebliğin tam metnini görmek için tıklayın.


Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının Kadro ve Pozisyon İptal ve İhdas İşlemlerine İlişkin Tebliğ (2003/1)

Amaç
Madde 1- Bu Tebliğ, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının memur ve sözleşmeli personeline ait kadro ve ve pozisyonların iptal ve ihdas işlemlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının memur ve sözleşmeli personeline ait (I), (II) ve (III) sayılı cetvellere dahil kadro ve pozisyonların iptal ve ihdas işlemlerinin yürütülmesine ilişkin usul v esasları kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. 58 ve geçici 3 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Başvuru ve İşlem Süresi
Madde 4- Kuruluşların kadro ve pozisyon iptal ve ihdas talepleri, ilgili bakanlık aracılığı ile her yılın en geç haziran ayı olmak üzere ilk altı ayında Devlet Personel Başkan gönderilir. Bu talepler, Devlet Personel Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçları en geç Eylül ayında Başbakanlığa ve/veya ilgili kuruluşa intikal ettirilir. Bu işlemlerin sonucunda Bakanlar Kurulu Kararı ile kadro ve pozisyon iptal ve ihdas edilir.

Her yılın Hazirandan sonraki son altı ayında yapılan kadro ve pozisyon iptal ve ihdas talepleri işleme alınmaz ve bu taleplere cevap verilmez. Her bir kuruluşa yılda birden fazla kadro ve pozisyon iptal ve ihdas işlemi yapılmaz.

Yeni kuruluş kurulması ile zorunlu ve acil hallerde yapılacak kadro ve pozisyon iptal ve ihdas işlemleri bu maddedeki sınırlamalara tabi değildir.

Başvuru Şekli ve Gerekli Belgeler
Madde 5- Kuruluşların başvurularında; kadro ve pozisyon iptal ve ihdasını gerektiren sebepler, bilgi ve belgeler yer alır. Taleplerde, ekli Ek-I, EK-II ve EK-III formlar kullanılır ve ekli formların iptal sütununda yer alan kadro ve pozisyonların boş olduğu belirtilir.

Kuruluşların kadro ve pozisyon ihdasında, yeterli sayıda bulunması halinde boş kadro ve pozisyonları iptal olarak karşılık gösterilir.

Yeni bir kuruluş, müessese, tesis, işletme, genel müdür yardımcılığı, daire başkanlığı, bölge müdürlüğü, müdürlük, şeflik vb. aynı ve daha üst düzeyde birim kurulması, kaldırılması veya mevcut kuruluş ve birimlerde değişiklik yapılması sebebiyle mevcut kadro ve pozisyonlarda değişiklik yapılması veya bunlar için yeni kadro ve pozisyon iptal ve ihdas edilmesine ilişkin başvurulara, bu işlemlere ilişkin ilgisine göre bakanlar kurulu kararı, yüksek planlama kurulu kararı, yönetim kurulu kararı, koruma ve güvenlik görevlisi pozisyonu iptal ve ihdası için özel güvenlik teşkilatı kurulmasına ilişkin bakanlar kurulu kararları, il koordinasyon kurulu kararları ve İçişleri Bakanlığı personel tespit onayları ile savunma uzmanı ve sivil savunma kadrolarının iptal ve ihdası için ilgili kuruluşların görüşlerinin birer örneği eklenir.

Bu maddede belirtilen bilgi ve belgeler ile EK-I, EK-II, EK-III formlar ve ayrıntılı gerekçesi olmayan veya eksik olan başvurular değerlendirilmez.

Değerlendirme
Madde 6-Kuruluşların kadro ve pozisyon iptal ve ihdas talepleri, kuruluşun bilgi, belge ve gerekçeleri, hizmet gerekleri ve personel ihtiyaçları, kadro ve pozisyonlarının dolu ve boş durumu, mükteseben derece terfileri, organizasyon şeması, hiyerarşik yapısı, kamu istihdam politikaları ve ilkeleri, iş analizi ve norm kadro çalışmaları ile bu konudaki diğer kriterler çerçevesinde değerlendirilir.

İptal Edilmeyecek Kadro ve Pozisyonlar
Madde 7- Kuruluşların dolu kadro ve pozisyonlarında iptal işlemi ve unvan değişikliği yapılmaz.

Başvurularda iptali istenilen kadro ve pozisyonların münhal bulunması ve münhal bulunduğunun belirtilmesi zorunludur. Ancak, taleplerde mükteseben terfi olduğunu belirten derece değişikliğine ilişkin memur kadrolarının iptalinde boş kadro şartı aranmaz.

Şahsa Bağlı Kadrolarda Değişiklik
Madde 8- Kuruluşların şahsa bağlı kadrolarında mükteseben terfi amacıyla derece değişikliği ve disiplin uygulaması nedeniyle unvan değişikliği yapılmasına ilişkin talepleri ve Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak işlemler, 4 üncü madde hükümlerine tabidir. Ancak, Kuruluşların söz konusu başvuruları her yıl en geç Mayıs ayında yapılır. Şahsa bağlı kadro değişikliğinde EK-I form uyarlanarak kullanılır. Başvurularda, ilgililerin müktesep derecesi ve disiplin durumu gösterilir.

406 ve 2813 Sayılı Kanunlara Tabi Kuruluşların Kadro İşlemleri
Madde 9- Türk Telekomünikasyon AŞ Genel Müdürlüğünün 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 22/a maddesine tabi kadro işlemleri ile Türk Telekomünikasyon Kurumu Başkanlığının 2813 sayılı Telsiz Kanunun değişik 5 inci maddesine tabi kadro işlemleri hakkında 4, 5, 6 ve 7 nci maddeler uygulanır.

Tebliğden Önceki Talepler
Geçici Madde 1- Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten önce Devlet Personel Başkanlığına yapılan kadro ve pozisyon iptal ve ihdas başvurularından, çeşitli nedenlerle sonuçlandırılamayan başvurulara işlem yapılmaz. Bu başvurular, belirlenen esaslar çerçevesinde gözden geçirilmesi için kuruluşlara iade edilmiş sayılır.

Yürürlük
Madde 10- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 11- Bu Tebliğ hükümlerini Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber