Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık) Önlisans Bölümü

3 Ocak 2007 tarihinde yayımladığımız manşet haberde, "İtfaiyeci Mesleğinin Eğitimlisi Var" demiştik. Bu haberde, üniversitelerimizde "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği" veya "İtfaiyecilik ve Sivil Savunma" önlisans programlarına dikkat çekilmişti. Bu haberin devamı olarak ikinci bir bölüme daha dikkat çekmek istiyoruz. Bu bölüm "Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık) Bölümü"dür. Devamı için başlığa tıklayınız..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki yazı, Dumlupınar Üniversitesi Kütahya M.Y.O. Otobüs Şoförlüğü(Kaptanlık)Programından Atilla Baten tarafından yazılmıştır.

Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık) Bölümü, Dumlupınar Üniversitesi tarafından Türkiye'de bir ilke imza atılarak 1996-1997 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrencilerini eğiterek trafik kazalarını önlemede yeni bir bakış açısıyla çözüm getirmeyi hedeflemiştir.

Oysaki, KPSS sınavı ile devletimizin çeşitli kurumlarına memur alımı yapılmakta ve kurumlarımızın şoför ihtiyacı da bu şekilde sağlanmaktadır. Ancak yapılan bu şoför alımlarında ortaöğretim mezunları tercih edildiği için şoförlüğün eğitimini alanlar saf dışı ediliyor. İki yıl süresince üniversitede şoförlük üzerine eğitim alan kişiler yerine ortaöğretim mezunları tercih ediliyor. Yapılan bu uygulama neticesinde, üniversitemizin bize vermiş olduğu şoförlük diploması hiçbir işe yaramayan bir kağıt parçası haline geliyor.

Soruyorum sizlere, ülkemizde ilgili mesleğin eğitimini veren bir üniversite var ve ilgili meslek üzerine eğitim almış kişiler var. Bunlara trafik kültürü ve trafik bilgisi hakkında iki sene boyunca eğitim veriliyor. Ama bunları tercih etmek yerine normal sıradan bir vatandaş yani ortaöğretim mezunları tercih ediliyor. O halde üniversitelerde şoförlük eğitiminin gereği var mıdır. Madem ki üniversitelerde şoförlüğün eğitimi veriliyor, bu kişiler tercih sebebi olmalıdır. Madem ki bu eğitimli kişiler tercih edilmiyor o halde bu bölümleri kapatmak en doğru iş olacaktır.

Ülkemizde trafik kazalarının boyutunun ürkütücü olmasının en önemli nedenlerinin başında eğitim eksikliği gelmektedir. Toplumdaki yetersiz bilinçlenme ve trafik kültürü bu seviyede kaldığı sürece her yıl karşımıza çıkan bilançoların artarak devam etmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Trafik kazası istatistiklerine kurumsal bir çerçeveden bakıldığında kazalardaki insan faktörünün hayli fazla olduğu, sürücü kusurlarının ezici bir oranda birinci sırayı aldığı görülmektedir.

Evet varılan sonuç budur. Ülkemizde günde birçok kez kaza meydana geliyor ve birçok insanımızı kaybediyoruz. Ama hala daha bazı şeyleri göremiyoruz. Vurgulamak istediğim nokta, ?meslek eğitimi almış ve meslek bilgisi olan insanları o meslek üzerine istihdam etmek gerektiğidir.?

İlgililere duyrulur?.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber