Memur, Kadife Pantolon Veya Takım Elbise Giyebilir Mi?

Erkek veya bayan memurların kadife pantolun giyip giyemeceğine ilişkin olarak medyadan alıntıladığımız 14 Ocak tarihli haber, bu haberde yer alan bilgiler ve bu habere gelen yorumlar kadife pantolon veya kadife takım elbise konusunda eksik bilgiler bulunduğunu göstermektedir. Kamu kurumları arasında farklı ve yanlış uygulamalar olmaması çısından bazı açıklamalar yapılması gereği duyuyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların kılık kıyafetleri "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik"te belirlenmiştir. Sözkonusu yönetmelik son olarak 3 Ocak 2002 tarih ve 24629 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir. Bu yönetmeliğin kadın ve erkeklerin giyebileceği kıyafetleri düzenleyen maddesi şu şekildedir:

"Madde 5 - 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
a) (Degisik 3 Ocak 2002 tarih ve 24629 tarihli R.G.) Kadınlar;
Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
(Değişik: 7/8/1991 tarih ve 91/2048 sayılı B.K.K., R.G.15.8.1991-20961).) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz."

Yukarıda yer alan beşinci madde hükmüne göre, erkekler açısından, kadife giyilemeyeceğine dair bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle, kışın sert geçtiği illerde görev alan memurların kadife pantolon veya takım elbise giymesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak kadınlara ilişkin bölümde "strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez." tanımlaması yer almıştır. Kadifenin bu tanım içine girip girmeyeceği yoruma bağlı olup, kış şartları göz önüne alındığında bir bayan memurun kadife giydiği gerekçesiyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının hizmet gereğine uygun olmadığı ve kamu yararı taşımayacağı memurlar.net tarafından değerlendirilmektedir. Zaten, madde metni kumaş giyilmesinin zorunlu olduğu yönünde bir dayatma da yapmamıştır. Madde metnindeki strech ve kot'un ise vücut hatlarını ortaya çıkardığı için yasaklandığı tarafımızca değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber