Tetiğe basanlar için balistik rapor beklenecek

İstanbul'da darbeci askerlerle ilgili hazırlanacak iddianamelerdeki sıralama belli oldu. Buna göre ilk olarak ölümlerin yaşanmadığı bölgelerle ilgili dava dosyası tamamlanacak. FETÖ'nün vatandaşları şehit ettiği bölgelerle ilgili iddianameler için de balistik raporlar beklenecek

Haber Giriş : 30 Kasım 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tetiğe basanlar için balistik rapor beklenecek

KENAN BUTAKIN

FETÖ'nün darbe girişiminden sonra, yargılanan darbecilere yönelik soruşturmalarda sona yaklaşıldı. Şu ana kadar Denizli, Muğla ve İzmir'de darbe soruşturması kapsamında hazırlanan FETÖ iddianameleri mahkemelerce kabul edildi. İstanbul'da ise Cumhuriyet Başsavcılığınca darbe girişiminin ardından askerlere yönelik ilk idianame önceki gün tamamlandı. Aralarında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışan subayların da bulunduğu 28'i tutuklu 62 asker hakkındaki iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Karar'ın edindiği bilgilere göre ise İstanbul'da hazırlanacak iddianamelerde, darbe girişiminde halka şiddetli saldırıların gerçekleştiği bölgelere göre iddianameler hazırlanacak. Bu kapsamda da ilk olarak ölümlerin yaşanmadığı bölgelerle ilgili iddianameler mahkemelere sunulacak. Ancak darbecilerin vatandaşları şehit ettiği bölgelerle ilgili dava dosyaları ise tamamlanacak balistik raporlarının ardından mahkemelere gönderilecek.

'EN BÜYÜK SİLAHLI ÖRGÜT'

İstanbul'da hazırlanan ilk iddianamenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Darbe girişiminin son hamle olarak değerlendirildiği iddianamede, "Devletin etkin mücadele kararı almasından sonra tasfiye sürecine girmiş, ekonomik-siyasi yönden hızla zayıflamıştır. Birkaç başarısız denemeden sonra tasfiye edileceği kaygısına kapılan suç örgütünün TSK bünyesinde yuvalanan üyeleri aracılığıyla son bir atakta bulunarak 15 Temmuz'da darbe kalkışmasını hayata geçirdiği görülmektedir" denildi. İddianamede örgütün ilk kez tanımı da yapılarak şunlar ifade edildi: "Demokratik hukuk devletinin özelliklerini ortadan kaldırmak amacıyla kurulmuş en geniş ve en büyük katılımlı silahlı terör örgütlenmesidir. Amaçları için diğer silahlı terör örgütlerini kullanabilen-kiralayan, devletin silahlı unsurlarını emelleri için kullanabilen, devlet kademelerindeki silahlı güçler aracılığı ile operasyonel sonuçlar elde edebilen bir örgütlenmedir."

GÜLEN'İN ATADIĞI 'HAYALET YAPI'

İddianamede, Gülen örgütünün gizli haberleşme programı Bylock'a ilişkin tespitler yer aldı. Giriş şifresi oluşturulduktan sonra Türkiye dışında başka bir ülkenin server'ı üzerinden bağlantı sağlanabildiğinin vurgulandığı iddianamede "Örgüt üyesi bir kişinin programı flash bellek ya da bluetooth yoluyla vermesiyle programa erişim mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla örgüt içerisinde faaliyet göstermeyen bir kişinin programa ulaşması mümkün değildir" denildi. İddianamede darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlarda ele geçirilen 1 dolarlık banknotların kişinin örgüt içindeki statüsünü simgelediği belirtildi. İddianamede örgüt içinde sadece Gülen'in bildiği bir 'hayalet yapı' olduğu belirtildi. Bu yapılanmadan örgüt üyelerinin dahi haberinin olmadığını ifade eden savcılık, "Sadece örgüt lideri Fetullah Gülen'in bildiği ve atamasını yaptığı, hayalet bir yapı bulunmaktadır. Hayalet yapının görevi örgüt içerisinde oto kontrol sistemi ile yapıyı denetlemek ve bizzat Fetullah Gülen'e rapor vermektir" tespitine yer verdi.

Kaynak Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber