Mahalli idareler görevde yükselme duyurusu, mevzuata aykırı mıdır?

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün yayımladığı 2017 Yılı Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav duyurusunun mevzuata aykırı olduğu belirtilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ocak 2017 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahalli idareler görevde yükselme duyurusu, mevzuata aykırı mıdır?

Bilindiği üzere, daha önceki uygulamada sadece şube müdürü ve müdür düzeyindeki kadrolar için yazılı sınav sonrasında sözlü sınav uygulanıyordu, şef ve altındaki unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda yazılı sınav puanı esas alınıyordu. Yapılan değişikliğe göre şef ve altındaki unvanlara yapılacak görevde yükselme niteliğindeki atamalar için de yazılı sınava ek olarak sözlü sınav şartı getirildi. Buna göre yazılı sınava giren ve en yüksek puanı alan beş katı aday sözlü sınava alınacak. Yazılı sınavdaki puan şartı da 70'ten 60'a indirildi. Bir diğer değişiklik de unvan değişikliği sınavında oldu. Unvan değişikliği suretiyle atama yapılan kadrolara da yazılı sınava ek olarak sözlü sınav şartı getirildi.

Diğer taraftan, genel çerveve görevde yükselme yönetmeliğinin Geçici 12. maddesinde "Kurumlar, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içerisinde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe uygun hale getirir. Kurum yönetmelikleri yürürlüğe konuluncaya kadar mevcut yönetmeliklerinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir. Söz konusu yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulama yapılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm nedeniyle, İçişleri Bakanlığının mahalli idarelere yönelik görevde yükselme yönetmeliğini değiştirmeden yayımlanan mahalli idareler görevde yükselme duyurusunun mevzuata aykırı olduğu belirtilmektedir.

Ancak, Genel Yönetmeliğin geçici 12'inci maddesinde, açık bir biçimde, özel yönetmeliğin Genel Yönetmeliğe aykırı olmayan maddelerinin uygulanacağı; Genel Yönetmeliğe aykırı olan hükümler bakımından da, henüz özel yönetmelikte değişiklik yapılmasıysa bile doğrudan Genel Yönetmelikteki hükümlerinin uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

Dolaysıyla eğer genel yönetmeliğe aykırı hükümlerde özel değil direkt genel çerçeve yönetmelik esas alınacaksa, duyurunun mevzuata aykırı bir yönü bulunmamaktadır.

Sadece özel kurumsal yönetmelik yayımlanmadı diye, yayımlanan duyuru mevzuata aykırıdır demek doğru olmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber