30 yıl üzeri hizmetlere emekli ikramiyesinde, soru ve cevaplar

30 yıl üzeri hizmetlere emekli ikramiyesi verilmesine dair Kanunun yürürlüğe girmesi sonrasında sitemize gelen soruları cevaplıyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Şubat 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 yıl üzeri hizmetlere emekli ikramiyesinde, soru ve cevaplar

.

Soru: Yetimler de faydalanabilcek mi acaba ?

Cevap: Vefat eden memurun aylık bağlanmış olan dul eşi ile aylık bağlanan yetim çocukları aylık oranlarına göre emekli ikramiyesi farkından yararlanabilirler.

Aylık bağlanmış dul eş ve yetim çocukları bulunmuyorsa, emekli ikramiyesi farkı kanuni mirasçılarına ödenir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü şu şekildedir:

"Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölen iştirakçiler için yukarıdaki esaslara göre hesaplanacak ikramiyenin tamamı, aylığa veya toptan ödemeye hak kazanan dul ve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyle orantılı olarak ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumunca tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyeleri, kanuni mirasçılarına ödenir."

HAZİRAN VE TEMMUZ AYINDA EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLER BU İŞTEN ZARAR LI ÇIKTI MI?

1- Ziyaretçimizin sorusu:

Konuyu güzel açıklamışsınız.Bu sorun emekliliklerine sadece haziran ve temmuz aylarında izin verilen öğretmenler için daha fazla mağduriyet yaratıyor.

1- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Öğretmenlerin emeklilik tarihleri Haziran ve Temmuz aylarıdır. Emekli ikramiyesi ödenmesinde öğretmenlerin emeklilik tarihleriyle direkt olarak bağlantılı olduğunu değerlendirmemekteyiz. Öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin Haziran ve Temmuz aylarında yapılması işlemi 2011 yılından itibaren yapılmıştır. Daha önceki yıllarda böyle bir kısıtlama bulunmamaktaydı. Sadece Haziran ve Temmuz aylarında emekli olmak durumunda kalan öğretmenlerden 2011 yılı ile 30 hizmet yılı sınırının kaldırıldığı 2014 yılı arasında tam hizmet yıllarını tamamlamadan emekli olan öğretmenler için bir mağduriyet olmakta ise de, bu tarihler yakın bir tarih olduğundan yeni kanundan yararlanmak için mürcaat ettiklerinde 30 yıldan fazla sürelerine ikramiye alabileceklerini, ancak tam yıl olmayan eksik aylar için yeni bir kanun olmadığından alamayacaklarını değerlendirmekteyiz.

TAM YILDAN EKSİK SÜRELERE, 11 AY DAHİ OLSA, İKRAMİYE VERİLMEYECEK

2- Ziyaretçimizin sorusu:

memur arkadaşlar memurların emeklilik ikramiyesi ile ilgili çıkan kanun eksiktir.gözden kaçırılan hususu belirtmek isterim.tamam 30 yıl üstü her tam yıla ikramiye veriyorsun.ama diyelimki 36 yıl 11 ay 25 gün hizmeti olan memur emekli olduğunda çıkan kanuna göre her tam yıla ikramiye ödeneceğinden 11 ay 25 gün hizmete ikramiye ödenmeyecektir.bu büyük bir haksızlıktır.işçilerin bütün hizmetlerine yani ay yıl ve gün ne kadar hizmet varsa kıdem tazminatı ödenirken memurlara kendisinden kesilen keseneklerin karşılığını yıldan kalan aylara ikramiye olarak ödememek bir hak ihlalidir.bunun derhal düzenlenmesi gerekir.memurlar net sitesininde bu konunun üzerine giderek yetkililere iletmesi gerekir.çünkü bazı konularan gündeme gelmesinde öncülük eden memurlar net sitesinin bu konudada hassasiyet göstermesini biz memurlar olarak bekleriz

2- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Ziyaretçimizin belirttiği hususları zaman zaman sitemizde değerlendirmiş bulunmaktayız. Ziyaretçimizin belirttiği görüş haklı ve memurların beklentisi olan bir görüştür. Madem ki 30 yıldan fazla süreler için ikramiye ödenmesi yapılmıştır, tam yıldan eksik sürelere de yapılması doğru olacaktır. Emekli ikramiyesinin de işçilerde olduğu gibi kıdem tazminatı ödenmesi usul ve esaslarıyla eşitlenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

DAVA AÇANLARIN DAVASI DÜŞECEK Mİ?

3- Ziyaretçimizin sorusu:

Biz SGK'ye dava açtık. Şimdi dava düşecek sanırım peki SGK hemen ödeme yapacak mı ?

3- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz

Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan ikramiye davaları mahkemelerce düşürülmesi gerekecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu 7500 TL.ye kadar olan ödemeleri emeklilerin müracaat tarihinden itibaren 3 ay içinde ödemesi, fazla kısmı olması durumunda ise fazla tutar kısmını 2018 yılı içerisinde ödemesi gerekecektir.

TAM YIL HESAPLAMASINDAKİ EKSİK SÜRELER, YIL BAZINDA MI YAPILIYOR?

4- Ziyaretçimizin Sorusu:

Bir konuyu anlayamadim arkadaslar bilgisi olan aydinlatirmi acaba ? Mesela benim 35 yıl hizmet yilim var fakat bu yıllarda hepsinde 360 gün yani 1 yıl kesintisiz yatmamis aralıklar var yani fakat 35 yıl bitti ikramiye için başvuru yapılabilir miyim acaba ?

4- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Memurların hizmet sürelerinin hesaplanması her yıl için ayrı yapılmaz. Emekli olduğu tarihe kadar çalışmış olduğu süreler hesaplanır. Çalışılmamış süreler hizmet olarak esas alınmayacağı için emekli ikramiyesinde de esas alınmaz. Yani sizin 35 yıl hizmet yılınız var, ancak bu hizmetleriniz arasında şayet 1 yıl çalışmadığınız süre varsa emekli ikramiyesi farkınız 34 tam yıl olur. 34 Tam yıl değilse 33 tam yıl olur.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA BELEDİYE BAŞKANI OLANLARIN DURUMU

5- Ziyaretçimizin Sorusu:

Tüm sorularımıza cevap verdiğiniz ve sorunlarımızı gündeme taşıdığınız için çok çok teşekkür ederiz. Size bir sorum olacak malum 30 yıl üzeri hizmete emekli ikramiyesi yasalaştı. Benim sorum babamla ilgili babamı 1998 yılında 29 yıl hizmet yılı üzerinden emekli oldu ve emekli ikramiyesini aldı, ancak 1994-1999 yılları arasında bir ilçede 5 yıl 3 ay belediye başkanlığı yaptı. (şu anda makam ve görev tazminatlarından faydalanıyor bildiğim kadarıyla. Benim sorum. Babamın 29 yıllık hizmetine bu hizmet ilave olur mu ? Yani bunun karşılğına gelen 4 yıl için ikramiye alabilir mi , konuyla ilgili bilgilendirme yaparsanız çok mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler...

5-Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Belediye Başkanlığı da Emekli Sandığı hizmeti sayılır. Bu süre emeklilik hizmet ve emeklilik ikramiyesinde dikkate alınması gerekir. Tahminimiz babanızın bu hizmet süresi 29 yıl hizmetin içerisindedir. Şayet emekli olduktan sonra Belediye Başkanlığı yapmış ise farklı bir durum ortaya çıkar. Emekli olduktan sonra Belediye Başkanlığı yapanların emekli aylıkları kesilmez. Aylıklar kesilmediği için de belediye başkanlığı süresi hizmet olarak uygulanmaz. Bu durumunuzu öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmenizi tavsiye edebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber