Şehit başsavcının projesi hayata geçiyor

Trafik kazasında şehit olan Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in vefatı öncesi üzerinde çalıştığı kadın mahkumların ürettiği tekstil ürünlerini Zen'Ce markası çatısı altında toplama projesi, Türkiye'deki cezaevlerinde üretilen tekstil ürünleriyle genişletilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2017 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehit başsavcının projesi hayata geçiyor

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, trafik kazasında şehit olan Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in kentteki kadın mahkumların ürettiği tekstil ürünlerini "Zen'Ce" ismiyle tek marka çatısı altında toplama projesinin ülke genelindeki cezaevlerine yaygınlaştırılacağını açıkladı.

Adalet Bakanlığınca düzenlenen Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu Ürün ve El Sanatları Fuarı, Bostanlı İskele Meydanı'nda açıldı.

Açılışa Adalet Bakan Yardımcısı Uçar, Vali Erol Ayyıldız, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Uçar, açılışta yaptığı konuşmada, iş yurtları bünyesinde çalışan mahkum ve tutukluların ülke üretimine önemli katkı sağladığını ifade etti.

Cezaevindeki suçluların cezasını çekerken topluma yeniden kazandırılmasının önemine işaret eden Uçar, şunları dile getirdi:

"Türk İslam medeniyetinde önemli olan insanı yaşatmaktır. Burada cezaevlerine düşen insanları ıslah etmek ve topluma yararlı insan haline getirmek çok önemlidir. İş yurtları kurulduğu 1997'den bugüne 20 yıl geçmiş. O günlerde 3 bin civarında hükümlü ve tutuklu iş yurtlarında üretime katılırken bugün bu sayı 50 bin civarındadır. Oradaki insanlar, 'Bu ülke için ne yapabilirim?' duygusuyla bunları üretiyor. Eğer ortada bir güzel eser varsa, bu bir sevdanın, bir aşkın ürünüdür."

- "Zen'Ce" tekstil markası olacak

Trafik kazasında yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in de devleti ve milleti için çalışan yürekli bir başsavcı olduğuna işaret eden Uçar, Alper ile her karşılaştığında kendisine sürekli projelerinden bahsettiğini dile getirdi.

Bu projelerden birisinin de Denizli'deki Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda "Zen'Ce" markasıyla tekstil ürünleri üretmek olduğunu ifade eden Uçar, bunu genişleterek devam ettireceklerini ifade etti.

Uçar, "Cezaevlerinde üretilen tüm tekstil ürünleri, kazada kaybettiğimiz Denizli Başsavcımızın projesi olan Zen'Ce markasını taşıyacak" dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da Başsavcı Alper'in Zen'Ce projesine sahip çıkacaklarını ifade ederek, "Biz şehit başsavcımızın anısına tüm ceza infaz kurumlarındaki iş yurtları tekstil atölyelerinde üretilen tekstil ürünleri için bu markayı kullanacağız. Bunu da buradan müjdelemek istedim" diye konuştu.

Tutuklu ve hükümlüleri kendilerine emanet olarak kabul ettiklerini belirten Yıldırım, cezaevindeki kişileri topluma yararlı birey haline getirmek ve yeniden suç işlemesinin önüne geçmek için uygulanan yöntemlerin gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine dahi örnek gösterilebilecek seviyede olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Geçtiğimiz yıl 27 iş yurdu atölyesi tamamlanarak faaliyete geçirildi. Bu yıl da 28 tesis tamamlanacak. Geçtiğimiz yıl ceza infaz kurumlarında bin 900 ton meyve üretildi, 42 bin civarında ağaç dikildi. Bir açık ceza infaz kurumumuzda bin 500 dekar alanda 700 ton pirinç üretildi. 2016 yılı itibariyle 8 bin büyükbaş ve 8 bin 250 küçükbaş hayvan yetiştirilmiştir. Mandıra üretimi yapılan ceza infaz kurumlarımızdaki üretim bir önceki yıla oranla yüzde 33 artmıştır. Tekstil ve mobilya atölyelerindeki üretim de ceza infaz kurumları ile kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır."

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, stantları gezerek satışa sunulan ürünleri inceledi.

Bostanlı Sahili İskele yakınında açılan ve 26 Mayıs'a kadar açık kalacak fuarda, Türkiye'nin değişik il ve ilçelerindeki 61 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklularca hazırlanan gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar çeşitli ürünler satışa sunuluyor.

Denizli'de 10 Mayıs'taki trafik kazasında şehit olan Başsavcı Alper, Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğündeki kadın mahkumların ürettiği tekstil ürünleri için "Zen'Ce" markasını tescil ettirmiş, ürünlerin piyasaya sürülmesi için proje geliştirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber