Yemek ihale sistemi gözden geçirilecek

"Bu olay bize bir gerçeği daha gösterdi. Sadece fiyat rekabetine dayanan alım yönteminin silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacına cevap vermediği açıktır." diyen Işık, bununla ilgili de tedbirlerin alınmasına yönelik çalıştıklarına değindi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2017 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yemek ihale sistemi gözden geçirilecek

Işık, TBMM Genel Kurulunda, Manisa'da kışladaki gıda zehirlenme şüphesine ilişkin yaptığı açıklamada, olayla ilgili olarak, firmanın sözleşmesinin feshedilmesi talimatı verdiğini ifade etti.

"BUNDAN SONRAKİ İHALELERDE YASAKLI"

Bir milletvekilinin, "Bu fesih, sadece Manisa'daki yemek ihalesini mi kapsıyor, yoksa firmanın diğer yerlerdeki ihalelerini de etkiliyor mu?" sorusu yönelttiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu İhale Kanununda düzenlenmiş. İhale Kanununda, mevcut yerdeki sözleşmesi feshedildiğinde en az bir yıl sürede, bazen iki yıl sürede, bazen de belli şartlar dahilinde beş yıla kadar ihale yasaklısı konumuna geliyor. Ama şu anda diğer yerlerde devam eden hizmetlerinde kanuna göre sorun yoksa, onu feshetme hakkına sahip değiliz. Ama bundan sonra gireceği tüm ihalelerde, bütün kamuda yasaklı hale geliyor.

Sözleşmesini feshettiğim bir firma ile ilgili, 'gıda zehirlenmesi değildir' diyerek ne elde edeceğim? Aksine benim için en kolay yol, 'bu da gıda zehirlenmesidir' diyip, zaten firmaya faturayı kesmişim... Hayır, ben oradaki askerlere, onların ailelerine ve millete olan saygımdan dolayı diyorum ki... Bana askerlerin bazıları, 'ben hiç yemek yemediğim halde zehirlendim.' dedi. Demek ki başka sebeplerde olabilir. Hiç bir sebebi, ihtimali dışlamadan gerekli tüm araştırmayı yapmak benim boynumun borcudur."

Milli Savunma Bakanı Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım. Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Bakan olarak bu benim görevimdir, görevimi yapmakta tereddüt etmem. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili şu anda idari tahkikat da başlatılmıştır. Gıda kontrolünü yapmakla görevli oradaki personelle ilgili gerekli idari tahkikat başlamıştır. Ayrıca adli tahkikat da başlamıştır. Bu konu bütün yönleriyle ortaya çıkarılana kadar biz bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaya devam edeceğiz."

SADECE FİYAT REKABETİNE DAYANAN YÖNTEM İHTİYACA CEVAR VERMİYOR

"Bu olay bize bir gerçeği daha gösterdi. Sadece fiyat rekabetine dayanan alım yönteminin silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacına cevap vermediği açıktır." diyen Işık, bununla ilgili de tedbirlerin alınmasına yönelik çalıştıklarına değindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber