Bozdağ: O oylar geçerli sayıldı ve biz çıkıp bağırdık mı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2015'te İstanbul'da hem CHP'nin hem HDP'nin "mühürsüz zarflar geçerli olsun" diye müracaatlarının olduğunu anımsatarak, "O oylar geçerli sayıldı ve biz çıkıp bağırdık mı? Hayır. Daha sonra YSK Başkanına 'çete' demek... İşte ahlaki olmayan budur. Dün öyle bugün böyle." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2017 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozdağ: O oylar geçerli sayıldı ve biz çıkıp bağırdık mı?

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başladı.

Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, herhangi hukuki gerekçesi ve maddi kanıt olmaksızın CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklandığını öne sürdü.

Türkiye'nin gündeminin CHP'nin Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki yürüyüşü ve adalet ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, Adalet Bakanı Bozdağ'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından söylediği sözlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamayı eleştirdi.

"İSTİNAFIN GÜCÜ ZAMAN İÇİNDE ANLAŞILACAK"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, istinaf mahkemelerinin uygulama sırasında ortaya çıkan aksaklıkları daha yakından görme imkanı doğduğunu ifade etti.

Bir heyet oluşturduklarını ve mahkemelerle görüşmeler yaptıklarını, toplantılar düzenlediklerini anlatan Bozdağ, bu mahkemelerden beklenen faydanın daha iyi ortaya koyulması için bazı yasal değişiklikler yapılması gereğinin ortaya çıktığını söyledi.

İstinaf mahkemelerinin, önlerine gelen kararları incelerken kararın esasını ele alıp her yönüyle değerlendirdiğini, adeta ilk derece mahkemesi gibi yeniden karar verme hak ve yetkisine sahip olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "İstinaf mahkemeleri güçlü ve etkin yargılama yapan mahkemeler durumunda. Zaman içinde istinafın bu gücü daha iyi anlaşılacaktır. Karar verme, vaka inceleme, bilirkişiye başvurma gibi bütün usul imkanlarını kullanarak karar tesis ediyor. Bu istinafı güçlü kılıyor." diye konuştu.

İstinaf mahkemelerinin, yargı içindeki en etkin ve güçlü mahkeme pozisyonunda olduğunu vurgulayan Bozdağ, "İstinaf mahkemelerine sadece hukuki denetim yetkisi verirsek, onu istinaf olmaktan çıkarırız, Yargıtay ve Danıştay gibi bir üst mahkeme olur." dedi.

Bozdağ, temyiz ile ilgili bir aylık sürenin geçerli olmasına ilişkin bir önerge vereceklerini kaydetti.

Bozdağ, tasarıyla ilgili bilgi verdi.

"AHLAKSIZLIK"TARTIŞMASI

Milletvekillerinin eleştirilerini de yanıtlayan Bozdağ, hakim ve savcıların kendilerine yönelik eleştirilere karşı siyasiler ya da STK başkanları gibi kendilerini savunmalarının beklenemeyeceğini söyledi. Bozdağ, "Onların hukukunu korumak da Adalet Bakanı ve HSK Başkanı olarak benim görevim." ifadesini kullandı.

Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yargıya, hakim ve savcılara yönelik eleştirilerini, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararının ardından söylediği sözlere ilişkin yaptığı açıklamayı anımsattı.

YSK Başkanı ve üyelerinin her birinin çok saygın insanlar olduğunu ve her birinin farklı dünya görüşüne sahip olduğunu belirten Bozdağ, YSK Başkanı ve üyelerine çok büyük haksızlık yapıldığını söyledi.

Zarfın dışarıdan getirilmediği tespit edilmedikçe mühürsüz oyların geçerli olacağına ilişkin YSK'nın kararlarının bulunduğunu belirten Bozdağ, 2015'te İstanbul'da hem CHP'nin hem HDP'nin mühürsüz zarflar geçerli olsun diye müracaatlarının bulunduğunu anlattı.

Bozdağ, "İstanbul İl Seçim Kurulu kararları var. O oylar geçerli sayıldı ve biz çıkıp bağırdık mı? Hayır. Geçerli sayılınca oyları cebine koyuyor. Daha sonra YSK Başkanı'na 'çete' demek... İşte ahlaki olmayan budur. Dün öyle, bugün böyle. Esas ahlaksızlık tam bu." değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ'ın bu sözlerine CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "(Ahlaksızlık) sözü size yakışmıyor. Sözünüzü geri alın." dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Bozdağ'ın kullandığı üslubun hiç hoş olmadığını ifade etti.

Gökdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anayasa Mahkemesini tanımıyorum." sözlerini anımsatmasına Bozdağ, "Orada net eleştiri var. Hakaret ve tehdit yok." karşılığını verdi.

Mehmet Gökdağ, "Yargıya güvenin yüzde 30'un altına düştüğü dönemde adalet aramayıp de ne yapacağız?" diye sordu.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Mühürsüz zarfların kabul edilmesiyle ilgili asıl sorun, YSK'nın bu kararı Türkiye'yi kapsayacak şekilde vermiş olmasıdır. Lokal olarak bu kararlar verilseydi hiçbir sorun olmazdı." dedi.

Bozdağ, Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili HSYK'nın inceleme başlattığını, savcılığın adli tahkikat yürüttüğünü, İçişleri Bakanlığının da polisler ve jandarmayla ilgili adli tahkikat başlattığını aktardı. Bozdağ, "Himaye kesinlikle söz konusu olmaz. Biz gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz." diye konuştu.

Alp Özden

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber