TÜBA, Şerif Mardin'in hakkını teslim etti

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili çalışması nedeniyle daha önce üç kez üyeliğini engellediği Prof. Dr. Şerif Mardin'e hakkını teslim etti. TÜBA, dünyaca ünlü bilim insanını şeref üyesi seçti. Mardin, geçen yıl ise TÜBA'nın akademi ödülüne layık görülmüştü

Haber Giriş : 20 Haziran 2017 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
TÜBA, Şerif Mardin'in hakkını teslim etti

Yıllar önce yaptığı 'Türkiye'de din ve toplumsal değişme, Bediüzzaman Said Nursi olayı" başlıklı çalışması nedeniyle Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliği üç kez engellenen Prof. Dr. Şerif Mardin, akademinin şeref üyesi seçildi. Mardin'in üyeliği en son 2007'de reddedilmişti. TÜBA'nın Mardin ile yeniden ilişkisi her sene uluslararası düzeyde ve üç alanda verilen TÜBA Akademi Ödülleri'ninin 2016'da 'Sosyal ve Beşeri Bilimler' kategorisinde Prof. Dr. Şerif Mardin'e verilmesiyle başlamıştı. 'Türk Nobeli' olarak adlandırılan bu ödülün kendisine verildiğini duyduğunda Mardin "Şaşkınlık içindeyim" değerlendirmesini yapmıştı. Şimdi de TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, akademinin 51. genel kurulunda, Prof. Dr. Şerif Mardin'in şeref üyesi, Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi'nin ise asli üye seçildiğini duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Acar, Mardin ve Sarıçiftçi'nin, alanlarında öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla uluslararası düzeyde üne sahip olduklarına dikkati çekerek "Bu aslında iki değerli bilim insanımızın çoktan hak ettikleri hakların teslimi anlamına geliyor. Seçimleriyle akademi üyelerimiz, camiamız için son derece sevindirici bir tercihte bulunmuşlardır. Mardin ve Sarıçiftçi'yi aday gösteren ve seçen üyelerimize teşekkür ediyorum, hocalarımıza da hepimizi onurlandıran üstün bilimsel başarıları ve katkıları için şükranlarımızı sunuyorum" ifadesini kullandı.

İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, siyaset bilimi ve sosyoloji alanında yenilikçi ve öncü çalışmalarıyla tanınıyor. Türk düşünce tarihi, sivil toplum, din-siyaset ilişkisi çalışmalarında tabu sayılan hususları ele alan Mardin, çalışmalarına uluslararası alanda atıf yapılan sosyal bilimciler arasında yer alıyor.

Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, standart güneş pillerine göre çok daha ucuz olan katlanabilir plastik güneş pillerinin gelişmesinde öncü oldu. TÜBA Enerji Çalışma Grubu Üyesi de olan Sarıçiftçi, güneş enerjisi alanındaki çalışmalarıyla biliniyor.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber