Dul ve Yetim aylıkları için Özel Dosya (2)

Memurun vefatı halinde hak sahiplerine yani dul eş ve yetim çocuklar ile yetim anne ve babalara hangi oranda aylık bağlanır. Bu konuları eski memurlar yani 2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlamış memurların vefatları halinde ve 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa çalışmaya başlamış memurların vefatları halinde bağlanacak aylık oranlarını açıklayan değerlendirmelerimiz olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2017 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dul ve Yetim aylıkları için Özel Dosya (2)

1-2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlamış memurların hak sahiplerine 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanır. Bu kurallara göre;

Dul Eşler;

-Dul eş, vefat etmiş olan eşinden dolayı % 75 oranında aylık alır. Ancak, dul eş şayet memur olarak çalışıyor veya memur olarak emekli aylığı alıyorsa aylık oranı % 50 olur. Bu oranlar dul eşin tek başına aylık alması halinde geçerli olmaktadır.

Yetim Çocuklar;

Yetim çocuklar aylık oranları olarak, tek yetim çocuk ise % 50, iki yetim çocuk ise % 40 ardan % 80, üç yetim olması halinde 1/3 er oranında % 100, 4 yetim olması halinde ¼ er oranında % 100, daha fazla olması halinde yine % 100 oranı paylaştırılarak aylık oranları belirlenir.

Yetim Anne ve Babalar;

Yetim anne ve babaların aylık oranları da yetim çocuklarla aynı olmaktadır. Evli anne ve babalara tek yetim aylık oranı geçerli olur.

Aylık Oranlarının Yüzde olarak gösterilmesi:

Tek Eş % 75

Tek Eş % 50 Memur olarak çalışıyor veya memur olarak emekli ise

1 Eş 1 Yetim % 60 Eş, % 30 Yetim

1 Eş 1 Yetim % 50 (Memur olarak çalışıyor veya memur olarak emekli

İse, % 30 Yetim

1 Eş 2 Yetim % 50 Eş, % 25 er Yetim

1 Eş 3 Yetim % 50 Eş, Yetimlere kalan % 50 kısmı paylaştırılır.

1 Yetim % 50

2 Yetim % 40 ardan toplam % 80

1-2008 yılı Ekim ayından sonra çalışmaya başlamış memurların hak sahiplerine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kuralları uygulanır. Bu kurallara göre;

Dul Eşler:

Devlet memuru, işçi, esnaf veya yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışan veya buralardan aylık veya gelir alan dul eşin aylık oranı % 50 olmaktadır.

Şayet bu statülerde çalışmıyorlarsa veya aylık veya gelirde almıyorlarsa bu defa aylık oranları % 75 olmaktadır.

Kız veya Erkek çocuklar:

Memur, işçi, esnaf veya yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya buralardan aylık veya gelir almayan çocukların aylık oranları % 25 olmaktadır.

Kız veya erkek çocuklara 18 yaşını dolduracakları tarihe kadar, orta öğrenimde ise 20 yaşını, yüksek öğrenimde ise 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar yetim aylığı oranları % 25 olmaktadır.

Kız ve erkek çocuklardan anne veya babasının ölümü, anasız ve babasız kalanlar veya sonradan bu duruma düşenler, anne ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayanlar veya anne veya babasının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla birlikte anne veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayan çocukların her birinin aylık oranı ise % 50 olmaktadır.

Anne ve Babalar:

Dul anne herhangi bir aylık veya geliri yok ise vefat eden çocuğunun eşi ve çocuklarına bağlanan aylıktan bir hisse artması durumunda % 25 oranında aylık bağlanır. Anne 65 yaşından büyük ise yalnızca hissenin artması durumu aranmaz, yine % 25 oranında aylık bağlanır.

Baba ise, herhangi bir aylık veya geliri yok ise vefat eden çocuğunun eşi ve çocuklarına bağlanan aylıktan bir hisse artması durumunda % 25 oranında aylık bağlanır. Baba 65 yaşından büyük ise yalnızca hissenin artması durumu aranmaz, yine % 25 oranında aylık bağlanır.

Aylık Oranlarının Yüzde Olarak Gösterilmesi:

Dul Eş % 50,

Dul Eş % 75 Aylık bağlanmış çocuğunun olmaması, işçi, esnaf, memur ve

Yabancı ülkelerde çalışmaması durumunda

Yetim Çocuklar % 25 Her bir çocuk için

2 Yetim Çocuk % 50 şer, Başka aylık alan olmaması durumunda.

1 Eş, 1 çocuk

ve anne baba % 50 Eş, % 25 çocuk, % 12,5 şerden toplam % 25 anne

Ve baba.

Çalışmayan aylık

almayan eş ve

anne ve baba Eş % 75, anne ve baba % 12,5 şerden toplam % 25

Çalışan eş ve 3 çocuk Eş % 50, Çocuklar % 25 er.

Ayrıca kısa bilgiler:

-Memur erkek eşin ölüm tarihinde dul kadın hamile ise, çocuğun doğum tarihinden itibaren yetim aylığı bağlanır. Diğer bağlanmış olanlarda nazara alınarak aylık oranları düzeltilir.

- 5434 sayılı Kanuna tabi vefat eden memurun varsa önceki eşinden olan çocukları ile hem anneden hem de babadan yetim olan çocuklara diğer yetim çocuklardan farklı olarak aylık oranları % 30 olur.

- 5510 sayılı Kanuna tabi vefat eden memurun ölümü ile annesiz ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşen, anne ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya memurun ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber anne veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi olmamak kaydıyla aylık oranı % 50 olur.

-Kanunlara uygun olarak evlat edinilmiş çocuklara da aylık bağlanır. Ancak evlat edinilen çocuk vefat ederse, bu çocuktan dolayı evlat edinenlere aylık bağlanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber