Belediye desteğjyle onlar artık tam bağımsız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'ni diğerlerinden ayıran önemli bir fark var. Burada 12-18 yaş arasındaki bağımlı ergen çocuklar sadece tedavi edilmiyor aynı zamanda, barınma, eğitim, meslek ve iş imkanına kavuşuyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Temmuz 2017 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye desteğjyle onlar artık tam bağımsız

Gülden AYDIN

AMATEM'lere (Alkol Madde Araştırma Tedavi Eğitim Merkezi) alternatif olarak kurulan ve yerel yönetime ait Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'nin Türkiye'de örneği yok. Başarısı ve sürdürülebilir modeliyle hükümetin Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı'nda örnek rol oynuyor. 2008'de kurulan merkezin programını, Uluslararası Sağlık Sorunları Merkezi Başkanı ve Uluslararası Madde Bağımlılığı Araştırmaları Merkezi'nin kurucusu ABD Yale Üniversitesi Psikiyatri Kliniği Profesörü Dr. David J. Powell ve ekibi oluşturdu. İki yıl önce bir kazada ölen Powell'ın külleri, vasiyeti üzerine merkeze gönderilerek bahçeye serpildi.

ÜÇ AŞAMALI TEDAVİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavi, öğrenim ve eğitimi, üç merkezde yürütüyor. 57 personelli ve 40 yatak kapasiteli merkezde barınma, tedavi, rehabilitasyon, eğitim, aile, sosyal yaşama dönüşleri sağlanıyor. Tedavi sonrası eğitimine devam edecek çocuklar Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne, meslek edindirmeye yönlendirilecek çocuklar da Akınal Çocuk-Gençlik ve Aile Merkezi'ne gönderiliyor. 6 aydan sonra çocuklar dışarıdan takip ediliyor. Sokağa bırakılmıyor. Aile ortamı uygun değilse askere gidinceye kadar Yarı Yol Evleri'nde barınıyor.

Merkeze kurulma aşamasında büyük destek veren Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak belediye bünyesindeki bu merkezde tedavi olan çocukları yakından takip ediyor, eğitim ve iş imkanları sağlıyor. Merkezde kapalı yüzme havuzundan iş atölyelerine yok, yok. Toplu terapilerde "Adsız Narkotik Çocuklar" psikiyatr, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı refakatinde konuşup tartışıyor, kendilerini daha iyi ifade edebilmek için diksiyon dersi alıyorlar. Tiyatro, resim, müzik, tekstil, fotoğrafçılık ve el sanatları eğitimi görüyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber