Madenlerin faaliyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı

İş güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan madenlerde, yeniden üretim faaliyetlerine müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede fiyat farkı ödenmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2017 10:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Madenlerin faaliyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı

Bakanlar Kurulunca, iş güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan maden işletmelerinde, üretim faaliyetlerine yeniden müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede fiyat farkı ödemesi yapılmaması kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulu'nun 3213 Sayılı Maden Kanunu kapsamındaki "Devam Eden Rödövans Sözleşmelerinde Yer Altındaki Maden İşlerinde Meydana Gelen Maliyet Artışları için Fiyat Farkı Ödenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 11 Eylül 2014 tarihinden sonra akdedilen rödövans sözleşmeleriyle, yeni akdedilecek rödövans sözleşmelerinde asgari işçilik oranıyla işin yapıldığı bölgeye ve işe göre birden az olmamak üzere iş güçlüğü zorluk katsayısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işin durdurulmasına karar verilen işyerlerinde işin durdurulması kararının uygulanmasıyla bu kararın kaldırılmasına ilişkin iş mahkemeleri veya ilgili bakanlık tarafından alınmış kararın uygulanması arasında geçen sürede fiyat farkı ödemesi yapılmayacak.

Ayrıca, ilgili kanun kapsamında iş güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde, üretim faaliyetlerine yeniden müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede fiyat farkı ödenmeyecek.

İşletme güvenliği açısından tehlikeli durumlar bulunması nedeniyle üretim faaliyetleri durdurulan dönemde yapılan hazırlık faaliyetleri için, daimi nezaretçi veya teknik eleman ataması olmayan dönemler için ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında olan yer altı çalışanları için zorunlu ferdi kaza sigortası olmayan işletmeler için de fiyat farkı ödemesi yapılmayacak.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün (MİGEM) Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre, teknik heyetlerince mahallinde yapılan denetimler sonucunda ham madde üretim izin alanı dışında veya hammadde üretim izni alınmadan üretim yaptıkları belirlenen şirketlere idari para cezası verildi.

İlanda, idari para cezalarının yatırılması için ilgililerin mevcut adreslerine tebligat gönderildiği ancak yazıların tebliğ edilemediği belirtilirken, para cezasına çarptırılan şirket veya kişilerin bağlı bulundukları vergi dairesine ceza bedelini bir ay içerisinde ödemesi ve ödeme yapıldığına dair makbuzun bir nüshasının MİGEM'e iletilmesi gerektiği de kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber