Engelli emekliliği için hangi evraklar hazırlanmalı?

SSK girişli, 2005 yılında memur olan kişi, kamuya girişinde eğer engellilik raporu da var ise ne zaman ve nasıl emekli olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ağustos 2017 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelli emekliliği için hangi evraklar hazırlanmalı?

SORU: 15.01.1998 tarihli SSK girişim var.2005 yılına kadar SSK'lı olarak çalıştım ve SSK'da 2255 günüm var.01.01.2005 yılında özürlülük istihdamından dolayı memur oldum. % 40 raporum var. Ama yeniletmedim. Raporum 2000 yılından.

1-Malulen ne zaman emekli olabilirim.
2-Malulen emekli olmak için ne yapmam gerekli, ne gibi evraklar hazırlamalıyım.
3-Şimdi malulen ayrılırsam emekli ikramiyem ve emekli maaşım ne kadar olur
4-Normal emekli olursam ne zaman olabilirim. Emekli ikramiyesi ve emekli maaşı farkı ne olur.
Sorularım bunlar; cevaplarınızı bekliyorum .Teşekkür ederim.

CEVAP: SSK girişli, daha sonra engelli memur olarak başlayan kişi ne zaman emekli olabilir? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler:

Durumunuz 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları kapsamına girmektedir.

Bu kanun kuralları gereği, göreve girişlerinde en az % 40 oranında engellilik raporu olan ve engellilik mevzuatına uygun olarak göreve giren memurlar bu görevleri sırasında en az 15 yıl hizmetleri de bulunuyorsa emekli aylığı talebinde bulunabilirler.

15 yıl hizmet süresine sigortalı olarak çalışılan süreler de dahil edilir.

Engelli aylığında bir yaş koşulu bulunmaz.

5434 sayılı Kanun kurallarında bir sigortalılık süresinin tamamlanması koşulu aranmaz, 15 yıl hizmet yeterlidir.

Göreve girişlerinde raporun bulunmasının yeterli olacağını, ayrıca bu raporun yeniletilmesine de bir ihtiyaç olmayacağını ayrıca değerlendirmekteyiz.

Bu bağlamda:

Durumunuz malulen emeklilik şeklinde olmayıp engelli emeklilik şeklinde olacaktır. Her iki durumun şartları farklı olmaktadır. Bu konularda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Sigortalı olarak çalıştığınız süreler ve memur olarak göreve başladığınız tarih dikkate alındığında 15 yıl hizmet sürenizin tamamlanmış olduğu anlaşılıyor. İstediğiniz tarihte Kurumunuz kanalıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna engelli aylığı bağlanmak üzere emekli olma talebinizi yapabileceğinizi değerlendiriyoruz.

Memur emekli maaşları derece kademe ek gösterge gibi unsurlarla birlikte hesaplanır. Bu konuda kendi hesaplamanızı yapabilmeniz için http://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizdeki maaş hesaplama robotunu kullanmanızı tavsiye etmekteyiz.

Normal emekli olma durumunuz: Memurların yaş hesaplamaları 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmetlere göre bulunur. Sizin sigortalı olarak çalışma sürelerin tarihleri belli olmadığından tahminde bulunabiliriz. Muhtemelen 54 veya 55 yaşa tabi olabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Bu yaş tamamlandığından 20 yıl hizmetiniz de olduğunda normal emekli talebinde bulunabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Bu durumda emeklilik yaşınızı dolduracağınız tarihteki hizmet sürenize göre emekli aylığı ve emekli ikramiyesi tutarı bulunacaktır. Ancak normal emekli olma durumunuzda, aylık hesaplamada dikkate alınan süre, derece ve kademenizin yükselmesi gibi durumlardan dolayı emekli aylığınızın yüksek olabileceğini söyleyebiliriz.

Aynı durumdaki erkek memur için ise 25 yıl hizmet, 57 veya 58 yaşının doldurulması gerekmektedir.

Engelli aylığı için müracaat şekli:

Öncelikli olarak görev yaptığınız Kuruma müracaat etmeniz gerekir.

Kurumunuz engellilik raporu ve hizmet bilgilerinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu engelli olarak emekli olabileceğinize karar verip bu durumu Kurumunuza bildirmesi gerekir.

Bu karardan sonra Kurumunuz sizi emeklilik onayı almak suretiyle memurluk görevinizi bitirir ve emeklilik hizmet cetveli ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermek suretiyle emeklilik işlemlerinizin yapmasını istemesi gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber