Diploma tescil numaraları ve hekim kaşeleri hakkında Sağlık Bakanlığı genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mart 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, 26.03.2007 tarihinde yayımladığı genelgede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından daha sonra ilan edilecek bir tarihten itibaren reçete provizyonlarında, reçeteyi yazan hekim veya dişhekiminin yazmış olduğu ilaç ve/veya malzemeyi Bütçe Uygulama Talimatı hükümlerine göre reçete edebilme yetkisinin elektronik olarak kontrol edileceğini hatırlatarak, reçete üzerinde hekim ya da dişhekimine ait asgari olarak bulunması gereken unsurları sıraladı.

Konu : Diploma Tescil Numaraları/ 26/03/2007
Hekim Kaşeleri
GENELGE
2007/21

İlgi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 19/12/2006 tarih ve B.13.1.SGK.0.1/GSS/08 sayılı yazısı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın Bakanlığımıza gönderdiği İlgi yazıdaki talebine istinaden, Bakanlığımızda Doktor Bilgi Bankası Veri Tabanında tutulan ve Tıp Diploması Tescil Numaraları ve Diş Hekimliği Diploma Tescil Numaralarının Reçete Provizyonu ile MEDULA (e-Fatura) sistemlerinde kullanılması, Bakanlığımızın ilgili Birimlerinin katıldığı bir toplantıda kararlaştırılmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından daha sonra ilan edilecek bir tarihten itibaren Eczane ve/veya Tıbbi Cihaz ve Malzeme Satış Noktalarında yapılan reçete provizyonlarında, reçeteyi yazan Hekim veya Diş Hekiminin yazmış olduğu ilaç ve/veya malzemeyi Bütçe Uygulama Talimatı hükümlerine göre reçete edebilme yetkisi elektronik olarak kontrol edileceğinden her Hekim veya Diş Hekimini tanımlayabilmek üzere Diploma Tescil Numarasının reçete üzerinde yer alması istenecektir. Diploma Tescil Numarası her bir Hekim ve Diş Hekimi için tektir. Aynı numara iki ayrı Hekim veya Diş Hekimine verilmemiştir ve ayırt edici özelliğe sahiptir. Oysa halen kullanılmakta olan Diploma Numaraları, birbirinden bağımsız ve habersiz olarak ayrı ayrı her bir  fakülte tarafından  verildiğinden aynı Diploma Numarasına sahip birden çok Hekim ya da Diş Hekimi bulunabilmektedir. Bu sebeple ayırt edici özelliği bulunmamaktadır.

Doktor Bilgi Bankası Veri Tabanında tutulan söz konusu Diploma Tescil Numaraları, (varsa) Hekim ya da Diş Hekiminin Uzmanlık ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimleri ile de ilişkilendirilmiş olduğundan sadece Diploma Tescil Numaralarının bilinmesi yeterlidir. Bir başka ifadeyle; Doktor Bilgi Bankasında, Diploma Tescil Numarası üzerinden Hekim ya da Diş Hekiminin Kimlik, Eğitim ve Uzmanlık Eğitim (akademik eğitimler) bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Reçete yazan Hekim ya da Diş Hekiminin, yazmış olduğu reçete üzerinde kendisine ait asgari olarak bulunması gereken ve aşağıda örneği bulunan bilgiler şunlar olacaktır:
A. Reçetenin yazıldığı kurumun adı (serbest çalışan hekimler haricinde zorunlu)
B. Hekimin Unvanı (Dr, Doktor, Dt, Diş Hekimi, Uzm. Dr, Doç. Dr, Prof. Dr, v.b.) / Adı
ve Soyadı (zorunlu)
C. Diploma Tescil Numarası (zorunlu)
D. Varsa Uzmanlık Alanları (zorunlu)
Diğer bilgiler (Klinik Şefi, Başhekim, Sağlık Grup Başkanı, Sorumlu Hekim, Diploma Numarası, Kurum Kodu, Barkod vb kısa bilgi ve işaretlemeler) kurum ya da kişilerin tercihine bırakılmıştır.

Hekim ve Diş Hekimlerimizin bireysel olarak kendilerine ait Diploma Tescil Numaralarını öğrenebilmeleri için Bakanlığımızın web sitesinde bulunan Doktor Bilgi Bankası linkini (http://sbu.saglik.gov.tr/drbank/) açarak veya Bakanlığımızın web sitesindeki (www.saglik.gov.tr) web uygulamaları bölümü altında bulunan Doktor Bilgi Bankası  linkinden T.C. Kimlik Numaraları ile sorgulama yapabilmeleri mümkündür.

Sistemde kaydı bulunmayan Hekim ve Diş Hekimlerinin izleyeceği prosedür bu linkte (http://sbu.saglik.gov.tr/drbank/) yer almaktadır.

Bakanlığımıza ait kurumların kadrolarında bulunan Hekim ve Diş Hekimlerine ait Diploma Tescil Numaralarına Kurum İdareleri tarafından topluca ulaşılabilmesi için; http://sbu.saglik.gov.tr/drbank/giris.aspx linki açılmıştır. Kurum yetkilileri tarafından bu linkten
toplu liste alınabilmesi için gerekli olan kullanıcı kodu ve şifre, İhale Bilgi Sisteminde kullanılan kod ve şifre ile aynıdır.

Mesleğe yeni başlayacak olan Tıp Doktorları ve Diş Hekimleri için yeni kaşeler yaptırılırken bu numaraların kaşelere yazdırılması gerekir.

Halen mesleğini icra etmekte olan Tıp Doktoru ve Diş Hekimleri ise isterlerse Diploma Tescil Numaraları dahil reçetede bulunması zorunlu bilgileri, okunaklı olmak kaydıyla el yazısı ile reçetelere yazabilir isterlerse de bu numaraların yazılı olduğu yeni kaşe yaptırabilirler.

Söz konusu bu sistemin uygulamaya konulabilmesi bakımından yukarıda açıklanan konuların tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında (Bakanlık Merkez Teşkilatı, Bakanlığımıza bağlı il sağlık müdürlükleri, sağlık grup başkanlıkları, sağlık ocakları, dispanserler, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri halk sağlığı laboratuarları, hıfzısıhha merkezleri, kurum hekimlikleri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, askeri hastaneler, üniversite hastaneleri, vakıf hastaneleri, belediye hastaneleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, dal merkezleri, özel sağlık poliklinikleri, hemodiyaliz merkezleri, görüntüleme merkezleri, hiperbarik oksijen tedavi merkezleri, güzellik merkezleri, sürücü olur poliklinikleri, tıp poliklinikleri, özel ağız ve diş sağlığı poliklinikleri, diş poliklinikleri, özel laboratuarlar, özel muayenehaneler, v.b. ) çalışan Hekimlere duyurulması ve her Hekim ve Diş Hekiminin kendi Diploma Tecil Numarasını http://sbu.saglik.gov.tr/drbank/ linkinden veya Bakanlığımızın web sitesindeki (www.saglik.gov.tr) web uygulamaları bölümü altında bulunan  Doktor Bilgi Bankası linkinden öğrenmesinin sağlanması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın 26.03.2007 tarih ve 2007/21 sayılı genelgesini ve ekleri KAŞE ÖRNEKLERİ'nin PDF şeklinde bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber