Bayram tatilinde çalışan sağlıkçı, fazla mesai alır mı?

Kurban bayramı tatilinde çalışan sağlık personeli fazla mesai alır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bayram tatilinde çalışan sağlıkçı, fazla mesai alır mı?

SORU: Merhaba, sağlık bakanlığında hemşire olarak çalışıyorum. 10 günlük Bayram tatilinde memurlar ve hastanelerde 8-17 poliklinik hizmeti veren birimlerde çalışanlar 28-29 Ağustos tarihlerinde tam 31 Ağustosta yarı gün idari izinli olarak tatil yapmaktadır. Ancak kamu hastaneler birliği Ağustos ayına ait fazla mesaileri hesaplarken Ağustos ayını 21,5 iş günü olarak hesaplamaktadır. Yani aslında devlet memuruyuz ama resmi olarak herkesin izinli olduğu tatil günü çalışmamıza fazla mesai ücreti alamıyoruz. 19 gün hesaplanması gereken Ağustos ayı 21,5 gün hesaplanarak, nöbetsiz birimler iki buçuk gün idari izinli olmakta, nöbet tutan bizler ise bugünlerde çalışmamıza rağmen ek ücret alamamaktayız. Bu ikili muameleyi haber yapmanız ümidiyle.

CEVAP: Devlet Memurları Kanununun "İzin" başlıklı 23. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarda izin hakkına sahiptirler"

Devlet Memurları Kanununun "Çalışma saatleri" başlıklı 99. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir."

Devlet Memurları Kanununun "Yıllık izin" başlıklı 102. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir."

Devlet Memurları Kanununun "Yıllık izinlerin kullanışı" başlıklı 103. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda "İdari İzin" adı altında bir düzenleme yer almamaktadır. Bakanlar Kurulunca kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek ülke çapında tüm memurların izinli sayılmalarına dair kararları "idari izin" olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu kararlarda,

a) Zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari personel bulundurulması,

b) Zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için bulundurulan personellere fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği,

c) Zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için bulundurulan personellerin kullanamadıkları idari izinleri idarenin uygun gördüğü zamanlarda kullanabilecekleri belirtilmektedir.

Sonuç olarak idari izin kullandırılmayan personele fazla mesai ücreti ödenemez, idarenin yaıtığı doğrudur. Ancak, yayımlanan Başbakanlık yazısı gereğince, idarenin uygun göreceği bir zamanda, kullanılmayan idari izinlerin ilgili personele kullandırılması gerekmektedir..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber