Yıldırım'dan Barzani'ye dostane çağrı: Vazgeç

Başbakan Yıldırım, referandumda ısrarcı olan Barzani'yi uyardı: Dostça çağrı yapıyoruz; vakit varken bu yanlıştan dönün. Bölgedeki büyük sorunlara yeni sorunlar oluşturmayın

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Eylül 2017 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıldırım'dan Barzani'ye dostane çağrı: Vazgeç

Barış Şimşek

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma sert tepki göstererek, "Sayın Barzani'ye dostça çağrı yapıyoruz. Hala vakit varken bu yanlıştan dönün" dedi. Cuma namazını Beştepe Millet Camisi'nde kılan Başbakan Yıldırım, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı:

BU YANLIŞTAN DÖNÜN: (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin geçtiğimiz aylarda aldığı referandum kararı) İlk andan itibaren Türkiye olarak biz bu kararın fahiş bir hata olduğunu ifade ettik ve karardan vazgeçilmesini söyledik. Geldiğimiz noktada Irak Merkezi Yönetimi, İran karşı Türkiye zaten karşı BM Daimi Güvenlik Konseyi üyesi büyük devletler karşı ABD, İngiltere karşı, dünyanın birçok ülkesi bu işe karşı. Dolayısıyla Irak Merkezi Hükümeti de zaten Meclis kararı ile bunu tanımayacağını ilan etti. Ayrıca ihtilaflı bölgelerin de referanduma dahil edilmesini şiddetle reddetti ve Kerkük Valisi'ni görevden uzaklaştırdılar. Türkiye olarak Sayın Mesud Barzani'ye dostça çağrı yapıyoruz. Hala vakit varken bu yanlıştan dönün. Bölgede zaten büyük sorunlar var. Bunlar ortadayken yeni sorun alanı oluşturmak en başta orada yaşayan Kürt kardeşlerimize en büyük zararı verir. Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü değiştirecek herhangi bir adımın atılmasına karşıdır. BM de bugünlerde konuya müdahil olacaktır.

TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR BELLİ: Ümit ederim aklıselim galip gelir. Biz konunun yaptırım noktasına gelmesine arzu etmeyiz. Bir akıl tutulması yaşanırsa, o noktaya taşınırsa Türkiye'nin atacağı adımlar bellidir. Bunun bilinmesi gerekir."

KILIÇDAROĞLU'NU YORUMLAMAYA GEREK YOK: (Kılıçdaroğlu'nun avukatının FETÖ'den gözaltına alınmasına "Akıl tutulması" yanıtını vermesi) Sayın Kılıçdaroğlu'nun yorumuna yorum getirme ihtiyacı duymuyorum. Bu yargının işi. Ümit ederim gerekli yasal işlemler sonucu isabetli karar verilmiş olur.

KENDİNİ BİLMEZLERİN PROVOKASYONU: (Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinin defnedilmesinde yaşananlar) Bu ülkede her vatandaşın vefatı halinde istediği yere defnedilmeye hakkı vardır. Bu en temel vatandaşlık, insanlık hakkıdır. Kendini bilmez birkaç kişinin ortaya koyduğu bir provokasyondur.

İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam saatlerinde de Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenleme kararının baştan sonra yanlış bir adım olduğunu ve yol yakınken bu girişimden vazgeçilmesi için beraber çalışılması gerektiğini vurguladı. Irak Başbakanı İbadi de, referandum kararının çıkmaması için her türlü çabayı göstereceklerini, karar çıksa dahi tanımayacaklarını ve bu konuda Türkiye'yle işbirliği halinde olmaya devam edeceklerini ifade etti.

BARZANİ: AMACIMIZ BAĞIMSIZLIKTIR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, dün yapılan olağanüstü oturumda, bağımsızlığı halk oylamasına sunma kararını yüzde 8 farkla kabul etti. IKBY Başkanı Mesud Barzani de 25 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumla ilgili yeni açıklamalar yaptı. Barzani "Referandum, bağımsızlığa ulaşmamız için bir araçtır ancak hedef değildir. Amacımız bağımsızlıktır. Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecek. En büyük sorun Bağdat'taki kardeşlerimizin gerçek bir ortaklığı kabul etmemeleri. Kusura bakmayın biz de size hizmetçi olmayı kabul etmiyoruz. Bedeli neyse ödemeye hazırız" dedi.

Bu arada ABD yönetimi, IKBY'nin referandum kararını provokatif ve istikrarsızlaştırıcı bulduğunu belirterek iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber