MEB, atölye ve laboratuvar şefi görevlendirilme hususlarını yeniden düzenledi

MEB, yönerge ile belirlediği bölüm, atölye ve laboratuvar şefi görevlendirilme hususlarını yönetmelikle düzenledi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Eylül 2017 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, atölye ve laboratuvar şefi görevlendirilme hususlarını yeniden düzenledi

Milli Eğitim Bakanlığı bugün orta öğretim kurumları yönetmeliğini değiştirdi. Tıklayınız.

Yapılan değişiklikler sırasında, bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirilme şartları yeniden düzenlenmiştir. Daha önce bu hususlar yönerge ile düzenlenmişti. Danıştay bu yılın başında, ilgili yönergenin bazı maddeleri hakkında yürürlüğü durdurma kararı vermişti.

Şefler yönetmelik ekinde yer alan değerlendirme forumundaki kriterlere göre oluşacak puan üstünlüğüne atanacak.

İŞTE İLGİLİ YÖNETMELİK MADDELERİ

MADDE 41 - Aynı Yönetmeliğin 84 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Şefliklerin oluşturulması

MADDE 84 - (1) Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında açılan her alan/bölüm için bir alan/bölüm şefliği, donanımı bulunan her atölye veya laboratuvar için bir atölye veya laboratuvar şefliği oluşturulur. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında 36-48 ve 49-66 ay arası çocuklar için ayrı uygulama sınıflarında eğitim yapılır. Ancak, bu alanın atölyesi konumundaki uygulama sınıflarının tümü için sadece bir atölye şefliği oluşturulur.

(2) Aynı yönetim altında birden fazla program uygulanan kurumlarda aynı adı taşıyan alan/bölümler için ikinci bir şef görevlendirilmez.

(3) Bir alan/bölüme ait sadece bir atölye veya laboratuvarın bulunması halinde atölye veya laboratuvar şefliği oluşturulmaz ve şef görevlendirilmez. Alan/bölüm şefi bu atölye veya laboratuvar ile ilgili iş ve işlemleri de yürütür. Ancak, çocuk gelişimi ve eğitimi alanına ait uygulama sınıfları için oluşturulan atölye şefliği bu fıkra kapsamında değerlendirilmez.

(4) Fiziki mekan ve/veya donanım yetersizliği nedeniyle birden çok alan/dalın, aynı atölye/laboratuvarda eğitim-öğretim ve üretim yapması durumunda, yalnızca donanımı sağlanan alan için atölye veya laboratuvar şefliği oluşturulur."

MADDE 42 - Aynı Yönetmeliğe 84 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 84/A maddesi eklenmiştir.

"Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar

MADDE 84/A - (1) Şef olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Görevlendirileceği alanın kadrolu atölye ve laboratuvar öğretmeni olmak,

b) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,

c) Görevlendirileceği tarih itibarıyla, son dört yıl içinde adli veya idari soruşturma sonucu şeflik ve/veya yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak.

(2) Şef görevlendirilecek alanda bu maddenin birinci fıkrasında sayılan şartları taşıyan aday bulunmaması halinde, şartları taşıyan öğretmen atanıncaya kadar, 84/B maddesi hükümlerine göre yakın alan durumu da dikkate alınarak okuldaki atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden biri alan/bölüm şefi olarak görevlendirilir. Bu fıkra kapsamında atölye ve laboratuvar şefi görevlendirilmez."

MADDE 43 - Aynı Yönetmeliğe 84/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 84/B maddesi eklenmiştir.

"Şeflerin görevlendirilmesi

MADDE 84/B - (1) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefliklerine 84/A maddesi hükümlerine göre alan öğretmenleri arasından Ek-5'te yer alan "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları Alan/Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şeflikleri Değerlendirme Formu" kullanılarak yapılan değerlendirme sonucu puan üstünlüğüne göre okul/kurum müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile dört yıl süreyle görevlendirme yapılır.

(2) Okul müdürlüğünce, görevlendirilecek alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği sayısı, başvuru ve değerlendirme tarihleri, değerlendirme tarihinden en az on gün önce ilgili öğretmenlere duyurulur.

(3) Değerlendirme, okul müdürünce oluşturulan üç kişilik komisyon tarafından yapılır. Komisyon, okul/kurum müdürünün başkanlığında müdür başyardımcısı/müdür yardımcısı ve bir öğretmenden oluşur.

(4) Değerlendirme sonucunda puan eşitliği halinde sırasıyla; alanında yapanlar öncelikli olmak üzere doktora yapmış, alanında yapanlar öncelikli olmak üzere yüksek lisans, alan/bölüm şefi, atölye ve laboratuvar şefi olarak görev yapmış, öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olanlara öncelik verilir. Eşitlik yine bozulmaz ise görevlendirilecek alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefi, değerlendirme komisyonu tarafından kura ile belirlenir.

(5) Görevlendirme süresinin sona ereceği tarihten önceki bir ay içinde bu madde hükümlerine göre yeniden değerlendirme yapılır.

(6) Görevlendirme süresi sona erecek olan öğretmenler de şeflik için yeniden başvurabilir.

(7) Alanda yeterli öğretmen olduğu halde istekli öğretmen bulunmaması halinde okul/kurum müdürü tarafından ilgili alan öğretmenleri arasından bu maddenin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarına göre resen görevlendirme yapılır. Bu durumda Ek-5'te yer alan form, okul müdürlüğünce ilgili alandaki öğretmenlerin okul/kurum kayıtları esas alınarak düzenlenir.

(8) Herhangi bir nedenle şeflik görevinden ayrılanların yerine en geç bir ay içinde bu madde hükümleri çerçevesinde görevlendirme yapılır.

(9) 84/C maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentlerine göre şeflik görevi sona erenler yeni şef göreve başlayıncaya kadar görevlerine devam ederler.

(10) Bir alanda alan öğretmen sayısının alanın atölye/laboratuvar sayısından az olması halinde bir şefe birden fazla atölye/laboratuvar şefliği görevi verilebilir.

(11) Kadrosu il/ilçe milli eğitim müdürlüğü veya başka bir okulda olup geçici görevlendirme ile çalışan atölye ve laboratuvar öğretmenlerine alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflik görevi verilmez.

(12) Alanın başka bir okula/kuruma nakli halinde;

a) Alanın geçici olarak nakli halinde şeflik görevleri devam ettirilir.

b) Alanın başka bir okula/kuruma nakledilmesi veya alanların birleştirilmesi halinde, bu madde hükümleri çerçevesinde yeniden değerlendirme yapılır.

(13) Eğitim ve öğretimde kullanılmayan atölye ve laboratuvarlar için şef görevlendirilmez."

MADDE 44 - Aynı Yönetmeliğe 84/B maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 84/C maddesi eklenmiştir.

"Şeflik görevinin sona ereceği haller

MADDE 84/C - (1) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinden;

a) 84/B maddesinde belirtilen süreyi tamamlayanların,

b) Atama alanı değişenlerin,

c) Görev yeri değişenlerin,

ç) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvarları herhangi bir nedenle kapatılanların,

d) Alanı birleşenlerin,

e) Alanında öğrenci bulunmayanların,

f) Yurt içi ve yurt dışında veya uluslararası kuruluşlarda altı ay ve daha fazla geçici veya sürekli görevle görevlendirilenlerin,

g) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesi kapsamında altı ay ve daha fazla süre ile aylıksız izin alanların,

ğ) 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18 inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların,

şeflik görevleri sona erer.

(2) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinden;

a) Görevinden ayrılma isteğinde bulunanların, okul müdürünün uygun görmesi halinde,

b) Haklarında yapılan soruşturma sonucuna göre şeflik görevi üzerinden alınması uygun bulunanların,

görevlendirmeleri valilikçe iptal edilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber