Adli müşavirler göerv yaptığı ülkede işbirilğini sağlayacak

Adalet Bakanlığının yurt dışı teşkilatı, görev yapılan ülke ile uluslararası hukuki ve cezai adli iş birliğinin etkili, sağlıklı ve süratli biçimde yürütülmesine yardımcı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2017 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adli müşavirler göerv yaptığı ülkede işbirilğini sağlayacak

- Adalet Bakanlığının yurt dışı teşkilatı, görev yapılan ülke ile uluslararası hukuki ve cezai adli iş birliğinin etkili, sağlıklı ve süratli biçimde yürütülmesine yardımcı olacak.

Adalet Bakanlığının yazısı üzerine, kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatını oluşturan birimlerin nitelik, kurulduğu şehir ve ülke, görev alanı, akredite edildiği ülkeler ve bağlı bulunduğu misyonlar hakkındaki Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Adalet Bakanlığının yurt dışı teşkilatının kuruluş ve görevlerine ilişkin hükümlerin yer aldığı Bakanlar Kurulu kararına göre, Bakanlığın yurt dışı teşkilatı, görev yapılan ülke ile uluslararası hukuki ve cezai adli iş birliğinin etkili, sağlıklı ve süratli biçimde yürütülmesine yardımcı olacak.

Söz konusu ülkede adalet alanında düzenlenen ikili ve çok taraflı uluslararası toplantılarda Bakanlığı temsil edecek ve iki ülke Adalet Bakanlıkları ve adli kurumları arasındaki iş birliğinin gelişmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlayacak.

Adalet Bakanlığı yurt dışı teşkilatı, görev yapılan ülkenin, özellikle Türkiye'yi ilgilendiren konulardaki ülke mevzuatını yakından takip edecek ve güncel gelişmelerden Bakanlığı haberdar ederek anılan ülkede yaşayan vatandaşlara yönelik hukuki bilgilendirme toplantılarını koordinasyon halinde gerçekleştirecek.

Ayrıca, görev çevresi içerisinde uluslararası kuruluş nezdinde bulunan daimi temsilciliklerde ayrı bir yurt dışı adalet müşaviri görevlendirilen haller istisna olmak kaydıyla o görev çevresinde bulunan uluslararası kuruluşların, bakanlığın görev alanına giren konularda ve yargıyı ilgilendiren, özellikle hukukun üstünlüğü ve insan hakları, suçla mücadele, uluslararası adli iş birliği alanlarındaki toplantılarına ve faaliyetlerine katılarak, bunları takip ve merkeze rapor edecek.

Bu toplantılara Bakanlıkça katılım sağlandığında, toplantıya katılan bakanlık temsilcileri ile toplantı ve ilgili faaliyetlere ilişkin istişarelerde bulunacak.

Ayrıca yurt dışı teşkilatı, uluslararası kuruluşlarda bakanlığın uzun vadeli stratejilerinin belirlenmesine ve Bakanlığın aktif temsiline katkıda bulunmak, nezdinde görev yapılan uluslararası kuruluşların ve diğer muhatapların Türkiye'nin yargı alanına ilişkin gelişmeleri hakkında bilgilendirilmesine katkı sağlamak, görevli bulunulan dış temsilcilikte yapılan noterlik, adli ve idari tebligat gibi hukuki ve adli işlemlerle ilgili temsilcilik çalışanlarına gerektiğinde hukuki bilgilendirme yapmak, 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'da yazılı görevlerden yurt dışına terettüp eden iş ve işlemlerin yürütülmesine katkı sağlamak ve Adalet Bakanlığı tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmekle yükümlü olacak.

Öte yandan uluslararası kuruluşlar nezdinde bulunan daimi temsilciliklerde görevlendirilen adalet müşavirleri açısından, belirtilen görev tanımları, görevlendirildikleri söz konusu kuruluşların görev alanları ile sınırlı olmakla beraber, gerektiğinde bunlara, ülkesinde bulunduğu devletle ilgili olarak başka görev de verilebilecek.

Adalet Bakanlığı yurt dışı teşkilatının, kurulan birimler itibarıyla isimleri, kurulduğu yer, bağlı olduğu dış temsilcilik ile görev alanına giren diğer ülkeler ve çalıştırabileceği azami kadrolu personel sayısı da belirlendi.

Buna göre, Brüksel'de Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine bağlı olarak 2, Viyana'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine bağlı bir, Strazburg'da Avrupa Konseyi nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine bağlı 3, New York Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine bağlı 2, Cenevre'de Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine bağlı bir azami kadrolu personel çalışacak.

Adalet Müşavirliği biriminde de Berlin, Brüksel, Lahey, Londra, Moskova ve Paris'te bir, Vaşington'da 2 azami kadrolu personel, Türkiye'nin bu şehirlerdeki Büyükelçiliklerine bağlı şekilde, bağlı olduğu ülkeden sorumlu olarak çalışacak. Londra'daki Adalet Müşavirliğinin görev alanı içinde İrlanda da yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber