Türkiye, silahlı İHA üreten 6 ülkeden biri

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "Bütün elektronik, yazılımı, tasarımı, beyin sistemi bize ait olacak şekilde Bayraktar TB2'yi 2014 yılında yaptık. Bu yüzde 93 yerli katılımla gerçekleşti. Savunma sanayinde 2000'lerde Türkiye'nin ortalaması, yerli katkı, yüzde 20'lerdeydi, 2014-2015'te yüzde 50'ler mertebesine ulaştı. Bu yaptığımız İnsansız Hava Aracı da, Bayraktar TB2 de yüzde 93 yerli katılımla gerçekleşti." dedi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Eylül 2017 01:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, silahlı İHA üreten 6 ülkeden biri

Uluslararası Vuslat Platformu (Uluslararası Vuslat Derneği) tarafından düzenlenen "Savunma Sanayisinde Milli ve Özgün Projelerinin Önemi" konferansı, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Platformun tanıtım filminin gösterilmesinin ardından Divan Kurulu oluşturuldu.

Konferansta konuşan Selçuk Bayraktar, Osmanlı döneminden bugüne havacılık sektörünün tarihiyle ilgili bilgi verdi. Bayraktar, milli sistem ve teknolojilerin kritik önemini anlattı. Baykar Firması'nın tarihine ve faaliyetlerine değinen Bayraktar, üretilen Bayraktar Mini İHA ve Bayraktar TB2 İHA'nın özelliklerinden bahsetti.

Türkiye'nin kendi milli ve özgün teknolojilerini geliştirmesinin ülke geleceği açısından hayati önem arz ettiğine değinen Bayraktar, "Bu ancak 7'den 70'e toplumsal bir seferberlik ve bir dip dalgası oluşturmakla mümkün olacak, biz de bu seferberliğin kıvılcımını ateşlemek adına Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nı kurduk. Gençlerimizin DeneYap teknoloji atölyelerinde erken yaşlardan itibaren teknoloji alanlarında eğitilmesi, projelerinin desteklenmesi, başarılı teknoloji girişimlerinin ortaya çıkması için faaliyetler yürütüyoruz." ifadelerinde bulundu.

Savunma sanayinin ve beyin olarak nitelendirilen yazılımın muhakkak milli olması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ülkenin havacılık sektöründe bağımsız olması gerektiğine dikkati çekti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bugün savunma sanayinin yüzde 20'lerden yüzde 55'lere vararak yerli katkıyla üretildiğini, bunun yanında eğitime ayrılan payın savunma sanayinin çok önüne geçtiğini ve savunma sanayinin bütçeden aldığı payın gerilediğini görüyoruz. Bu nasıl oluyor, eğitim buradaki en önemli faktör. Sadece para aktararak 'Bir şeyleri tedarik edeyim.' derseniz, gelişmiş silahlanma yapmış olmuyorsunuz, parayı dışarı akıtmaya devam ediyorsunuz. Aslonan vizyon, irade ve şuurdur."

"ÖZGÜN, ETİK VE AHLAKİ OLMA"

Bayraktar, icatlarında ve çalışmalarında özgün, etik ve ahlaki olma gibi bazı değerleri yol olarak seçtiklerini vurguladı.

Çalışmalarda en ufak bir hatanın uçağı düşürebileceğini dile getiren Bayraktar, tüm yapıtların muhakkak etik değerler çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi.

En iyisini yapabilmek için muhakkak özgün olmak gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Elimizden gelen bütün gayreti gösteriyorsak, bütün azmimizle gecemizi ve gündüzümüze katıp çalışıyorsak, Allah'ın koyduğu düsturlardan ayrılmıyorsak, biz dünyanın en iyisini yapabiliriz." dedi.

Selçuk Bayraktar, İHA'larla ilgili sahada yapılan çalışmalardan örnekler gösterdi. Büyük zorluklarla mücadele ettiklerini anlatan Bayraktar, annesinin vasiyet ettiği, "Oğullarım bu geliştirdiğiniz teknolojileri her türlü engellemelere, yıldırma politikalarına rağmen, Türk ordusunun şerefli evlatlarının hizmetlerine sunmamanız halinde sizleri başarısız addedeceğimin bilinmesini süt hakkı olarak niyaz ediyorum." sözünü hatırlattı.

Bayraktar, 2009 yılında annesinin kendilerine ettiği nasihatın en büyük dayanak olduğunu söyledi. 2009 yılından sonraki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bayraktar, şöyle konuştu:

"2014 yılında bütün elektronik, yazılımı, tasarımı, beyin sistemi bize ait olacak şekilde Bayraktar TB2'yi yaptık. Bu yüzde 93 yerli katılımla gerçekleşti. Savunma sanayide 2000'lerde Türkiye'nin ortalaması, yerli katkı, yüzde 15'lerdeydi, 2014-2015'te yüzde 50'ler mertebesine ulaştı. Bu yaptığımız İnsansız Hava Aracı da, Bayraktar TB2 de yüzde 93 yerli katılımla gerçekleşti. İlk uçuşunu bundan 3 sene önce yaptı."

İHA'nın ardından SİHA'yla ilgili çalışmalarını anlatan Bayraktar, SİHA'yla ilgili denemeleri de yaptıklarını belirtti. Türkiye'de yapılan bu çalışmaların ardından milli üretimin geliştiğine işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin silahlı İHA ve akıllı mühimmatını üreten 6 ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.

Konuşmanın ardından Bayraktar'a Uluslararası Vuslat Platformu ve Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci ve Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez tarafından hediye takdim edildi.

Cebeci, Bayraktar'a Darülaceze sakinlerinin ürettiği el yapımı Siirt battaniyesi hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber