TİGEM, bu yöntemle personel alırsa, mağdur eder

TİGEM KPSS'ye ilave olarak yazılı ve sözlü sınavla ziraat mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen almak için mevzuat düzenlemesi yaptı. Ancak bu düzenleme yargıdan döner...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Eylül 2017 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİGEM, bu yöntemle personel alırsa, mağdur eder

TİGEM bugün çok yanlış bir mevzuat düzenlemesini yürürlüğe koydu. Tıklayınız.

Yürürlüğe konulan yeni yönetmeliğe göre, TİGEM'e ziraat mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen alımında KPSS'ye ilave olarak yazılı ve sözlü sınav yapılacak.

Bugüne kadarki uygulamada ise Genel müdürlük, bu unvanlara personel alırken, bu unvanlar ÖSYM'nin ilan ettiği KPSS tercih kılavuzunda yer alıyordu. Sözlü sınav yapılmaksızın KPSS puan üstünlüğüne göre yerleştirme ve atamalar yapılıyordu.

Ancak bu yeni yönetmelikle personel alınırsa, alınacak personel da mağdur olur.

Bunu öngörebilmek için Danıştay kararlarına bakmak yeterlidir. Danıştay'ın en üst karar organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, sözlü sınavla personel aldığı için, PTT'nin hem ilgili yönetmelik hükmünü hem de 4 bin 250 kişilik personel alımını iptal etti. Şuan 4 bin 250 aday PTT'nin hatasından dolayı mağdur durumdadır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının PTT ilanına ilişkin bölümü şu şekildedir:

Bu kararda, Danıştay, sözlü sınavı "her türlü öznel değerlendirmeye açık bir sınav" olarak tanımlamaktadır. Danıştay yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav yapılsaydı dahi yine bu alımı iptal edecekti, zaten daha önce de iptal etmişti.

Örneğin; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 10/09/2015 tarih ve E:2015/949 sayılı kararıyla, KPSS'ye yönetmeliğine eklenen ve DSİ ile OGM'ye mühendis alımında yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmasına imkan sağlayan hükmü de iptal etmişti. Danıştay ilgili iptal kararının gerekçesi şu şekildedir:

DEĞERLENDİRME

Danıştay hem PTT kararında hem de OGM ve DSİ kararında, KPSS'ye ilave olarak her türlü öznel değerlendirmeye açık 2. bir sınav yapılmasını hukuka aykırı bulmaktadır. Kanuna yazılmadığı sürece, yönetmelik hükümleriyle sözlü sınav yapmak mümkün değildir.

Bu bağlamda, TİGEM çok yanlış bir mevzuat düzenlemesi yapmıştır. Daha önce OGM'ye alınan mühendisler veya PTT'ye alınan gişe memurları gibi TİGEM'e alınacak olan ziraat mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenler de mağdur olacaktır.

Tarım kolunda örgütlü olan sendikaların, özellikle de yetkili sendikanın TİGEM'i uyarması gerekmektedir. Hem ilan için harcanacak kamusal para ve emeğe hem de alınacak personele yazıktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber