Türkiye, ABD'de Matrahçı Nasuh sergisi açtı

ABD'de ilk kez görücüye çıkan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, başkent Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletindeki DCA'de kapılarını ilk kez açtı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2017 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, ABD'de Matrahçı Nasuh sergisi açtı

ABD'de ilk kez görücüye çıkan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, 13 Ekim'e kadar Amerika Diyanet Merkezinde (DCA) sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde dünyanın dört bir yanında sergilenen Matrakçı Nasuh sergisi, başkent Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletindeki DCA'de kapılarını ilk kez açtı.

Serginin açılışına Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington Din ve Sosyal Hizmetler Müşavir Vekili ve DCA Koordinatörü Fatih Kanca, mimar Sinan Genim ve çok sayıda konuk katıldı.

Büyükelçi Kılıç, açılışta yaptığı konuşmada, projeyi himayesine alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Kılıç, ilk kez ABD'ye getirilen serginin Osmanlı mirasının tanıtımı açısından önemli bir hizmet olduğunu belirtti.

Kılıç, alanında nadide eserler üreten Matrakçı Nasuh'un günümüzde daha fazla bilinmesine vesile olduğu için projeyi çok önemsediğini vurguladı.

DCA Koordinatörü Fatih Kanca da serginin ABD'ye gelmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti ve Amerika Diyanet Merkezinin Matrakçı Nasuh'un nadide eserlerine ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Daha sonra Sinan Genim, Büyükelçi Kılıç ve diğer konuklara Nasuh'un eserlerindeki topografik hassasiyet ve gerçeğine çok yakın çizimler hakkında detaylı bilgiler verdi.

- 13 Ekim'e kadar açık olacak

13 Ekim'e kadar kapılarını sanatseverlere açık tutacak olan serginin özellikle hafta sonu önemli sayıda misafiri ağırlaması bekleniyor.

Matrakçı Nasuh'un çalışmalarından hareketle hazırlanmış harita seçkileri, çini ve minyatür çalışmalarından oluşan 41 eserin yer aldığı sergi, daha önce Saraybosna, Belgrad, G20 Antalya zirvesi, İstanbul, Viyana, Tokyo, Paris ve Roma'da açılmıştı.

- AA, global iletişim ortağı

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Dışişleri Bakanlığı, Kultur ve Turizm Bakanlıgı, UNESCO Turkiye Milli Komitesi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, Türk Hava Yolları, PTT, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, I.nsanveSanat, CC Tercume ve Global I.letis,im ortagı Anadolu Ajansı (AA) ile 3 kıta, 10 şehirde gerc,ekles,tirilen proje, Washington'dan sonra 22 Kasım-28 Aralık'ta son durağı Budapeşte'de Macaristan Ulusal Müzesinde sergilenecek.

MATRAKÇI NASUH KİMDİR?

Türk, minyatürcü. Ayrıca matematik ve tarih konularında kitaplar da yazmış çok yönlü bir bilgindir.

Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Katip Çelebi ölüm tarihi olarak 1533'ü vermekteyse de, bunun doğru olmadığı bugün kesinleşmiştir. Çeşitli kaynaklarda onun 1547'den, 1551'den, 1553'ten sonra ölmüş olabileceği ileri sürülmektedir. Yaşamı üstüne bilgi de yok denecek kadar azdır. Saraybosna yakınlarında doğduğuna, dedesinin devşirme olduğuna ilişkin kesinleşmemiş ipuçları vardır.

Enderun'da okumuştur. Matrakçı ya da Matraki adıyla anılması, lobotu andıran sopalarla oynandığı ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen "matrak" oyununda çok usta olmasından ve belki de bu oyunun mucidi bulunmasından ileri gelmektedir. Nasuh ayrıca çok usta bir silahşördü. Bu nedenle Silahi adıyla da anılırdı. Türlü silah ve mızrak oyunlarındaki ustalığı nedeniyle Osmanlı ülkesinde "üstad" ve "reis" olarak tanınması için 1530'da I. Süleyman (Kanuni) tarafından verilmiş bir beratı da vardı. Çeşitli silahların nasıl kullanılacağını ve dövüş yöntemlerini anlatan Tuhfetü'l-Guzat adlı bir kılavuz kitap bile yazmıştı.

Nasuh, özellikle geometri ve matematik alanlarında önemli bir bilim adamıydı. Uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamış ve bu konuda kendinden sonra gelenlere önderlik etmiştir. Matematiğe ilişkin iki kitabı Cemalü'l-Küttab ve Kemalü'l- Hisab ile Umdetü'l-Hisab'ı I. Selim (Yavuz) döneminde yazmış ve padişaha adamıştır. Bu yapıtlardan sonuncusu uzun yıllar matematikçilerin elkitabı olarak kullanılmıştır.

Nasuh bir tarihçi olarak da önemli yapıtlar vermiştir. Mecmaü't-Tevarih adıyla Taberi Tarihi'ni Türkçe'ye çevirmiştir. Ayrıca Tarih'i Sultan Bayezid ve Sultan Selim ile Tarih'i Sultan Bayezid adlı iki kitabında bu padişahlar dönemindeki olayları anlatmıştır. Süleymanname adlı kitabının üç ayrı nüshasında 1520-1537, 1543-1551 ve 1542-1543 arasında geçen olayları ele almıştır. Kanuni'nin 1534 Irak seferini Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han'da 1538 Karaboğdan seferini!de Fetihname-i Karaboğdan' da konu etmiştir.

Nasuh 28 Nisan 1564'te öldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber