Başbakan Yardımcısı Işık Endonezya'da

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, ABD ile yaşanan vize sorununun hem Türk hem de Amerikan halkını etkilediğini belirterek, "En kısa sürede çözüm bulunmasını istiyoruz ve bunun için de çalışıyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2017 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Yardımcısı Işık Endonezya'da

Işık, Endonezya'nın Tangerang bölgesindeki bir kongre merkezinde düzenlenen Türkiye-Endonezya Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu (KEK) 8. Dönem Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Işık, "Göstermiş olduğu performansla Türkiye, yakın zamanda dünyanın en büyük 10, Avrupa'nın ise ilk 3 ekonomisi arasına mutlaka girecektir. Aynı şekilde Endonezya'nın da 2030 yılına kadar dünya ekonomileri arasında ilk 10'a girmesi bekleniyor.'' diye konuştu.

Türkiye ve Endonezya'nın sahip oldukları insan gücü, yer altı ve yer üstü kaynakları, lojistik kabiliyetleri ile son dönemin en güçlü büyüyen ekonomiler arasında olduğunu belirten Işık, "Türkiye ve Endonezya'nın toplam milli gelirleri neredeyse 2 trilyon dolara ulaşmaktadır. Üstelik toplam 325 milyonluk nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda, iki ülkenin çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğu ortadadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Endonezya'nın çok daha üst noktalara dengeli bir biçimde taşınabilecek bir potansiyel barındırdığını ifade eden Işık şöyle devam etti:

"Bu kapsamda en önemli stratejik araç ülkelerimiz arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasıdır. Endonezya Cumhurbaşkanı Sayın Joko Widodo'nun ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette, ülkelerimiz arasında müzakereleri başlatmayı ilan ettik. Heyetlerimiz önümüzdeki günlerde ilk tur müzakereleri gerçekleştirecekler. Son derece önemli olan bu karar ile stratejik ortaklık seviyesine yükseltilen ilişkilerimizin ticari ve ekonomik ayağını da üst seviyelere taşıyacaktır."

Toplantı sonunda Işık ve Endonezya Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita'nın katılımı ile taraflar arasında Türkiye-Endonezya KEK 8. Dönem Mutabakat Zaptı imzalandı.

- Serbest Ticaret Anlaşması

Endonezya Ticaret Bakanı ile gerçekleşen ikili görüşmeye ilişkin açıklama yapan Işık, "İki ülke arasında hedeflenen 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak için çalışmalar yapacağız. Ayrıca ülke arasında serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin başlaması için teknik heyetlerimiz çalışmalara başlayacak. Bu hedeflerin gerçekleşmesi bakımından önemli iki toplantı yapmış olduk." ifadelerini kullandı.

- "ABD'nin yaptığına karşılık Türkiye mütekabiliyet gereği karar vermiştir"

Toplantı sonrası ABD ile yaşanan vize sorununa ilişkin açıklama yapan Işık, "ABD'nin yaptığı kabul edilemez. Bir iddia var, iddia makamı büyükelçilikte çalışan bir kişi ile ilgili soruşturma yürütüyor. Bunu kalkıp da vize ile ilgili sorun haline getirmek kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

ABD'nin yaptığına karşılık Türkiye'nin mütekabiliyet gereği karar verdiğini ve çözülemeyecek sorun olmadığını söyleyen Işık, "Belli konularda farklı düşünsek de, politikalarımız farklı olsa da, Amerika-Türkiye iki güçlü müttefiktir, NATO'da birlikte çalışıyoruz, birçok bölgesel ve küresel konuda birlikte çalışmak durumundayız. İkili ilişkilerimizin güçlü olduğu ülke ile sorunun sürmesi doğru olmaz. Bu sorundan etkilenen mutlaka hem Türk tarafının, hem de Amerika tarafının insanları olacak." diye konuştu.

Işık, Türkiye'nin çözümden yana olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Hiçbir zaman sorunun etrafından dolaşmaktan yana değiliz. Türkiye bu konuyu karşılıklı çıkar çerçevesinde en kısa sürede çözmek durumundadır. En kısa sürede çözüm bulunmasını istiyoruz ve bunun için de çalışıyoruz."

Toplantılar öncesinde ülkenin özgürlük simgesi Monas anıtı ve en büyük camisi olan İstiklal Camisi'ni ziyaret eden Işık, yarın Banda Açe eyaletinde resmi temaslarda bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber