CHP'li Erdoğdu: Maaş ve emekli gelirleri hızla arttırılmalı

Sosyal gerginliklere yol açmadan yükselen enflasyonun un ufak ettiği ücret, maaş ve emekli gelirleri hızla artırılmak zorunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2017 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'li Erdoğdu: Maaş ve emekli gelirleri hızla arttırılmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Sosyal gerginliklere yol açmadan yükselen enflasyonun un ufak ettiği ücret, maaş ve emekli gelirleri hızla artırılmak zorunda." ifadesini kullandı.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk lirasının dolar karşısında 2017'nin 10 ayı süresince uğradığı değer kaybının yüzde 7.3 seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Bu kaybın, Türkiye ekonomisine benzer gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimlerindeki değer kaybından 4 puan önde olduğunu belirten Erdoğdu, "Türkiye ekonomisinin benzer ülke ekonomilerinden daha ağır kayıplarla karşılaşmasının sebebi, en temelde otoriter rejimin hukuk tanımayan icraatlarından kaynaklanıyor. OHAL iklimi, faize, enflasyona, işsizliğe doğrudan yansıyor." görüşünü savundu. Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal gerginliklere yol açmadan yükselen enflasyonun un ufak ettiği ücret, maaş ve emekli gelirleri hızla artırılmak zorunda. Yeni asgari ücret tespitinde enflasyonla birlikte büyüme mutlaka hesaba katılmalı. Memleketi OHAL koşullarından bir an önce kurtarıp sağlanan hukuki güven ortamında döviz ve faiz artışını frenleyecek etkili önlemler alınmazsa tüketici fiyatlarındaki yıllık enflasyonun yüzde 15'e ulaşması işten bile değildir. Bu hiper enflasyon dönemi bozulmayı çok daha hızlandırır."

Tüketicilerin döviz ve faizdeki artışlara karşı anında reaksiyon verip içe kapandıklarını ve tüketimlerini kıstıklarını anlatan Erdoğdu, ekim ayında ABD ile yaşanan vize krizi ve devamında Avrupa ile gerilimin sürmesinin de içe kapanmada etkili olduğunu vurguladı.

Erdoğdu, hükümetin açık vermeye başlayan bütçeyi daha da zorlayarak kamu maliyesi politikalarına sarıldığını, bu şekilde özel sektöre Kredi Garanti Fonu ile "pansuman yaptığını" belirterek, bunun yüksek faiz, daha yüksek enflasyon ve daha fazla işsizliğe yol açabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber