Irak'ta, Devlet konutları ölüm kapanı oldu

Irak'ta meydana gelen ve en büyük hasarı komşu İran'a veren 7.3'lük depremde ölenlerin sayısı 530'u geçti. 8 binden fazla yaralı var. İranlı yetkililer göçük altından canlı çıkma ihtimali çok düşük olduğu için arama kurtarma çalışmalarını durdurdu. En fazla ölüm devlet konutlarında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2017 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Irak'ta, Devlet konutları ölüm kapanı oldu

NAMIK DURUKAN

Irak'ın Süleymaniye kenti merkezli 7.3 büyüklüğündeki depremde, en büyük hasarı gören İran'da ölü sayısı hızla artıyor. 14 bölgenin etkilendiği büyük sarsıntıda hayatını kaybedenlerin sayısı 530'u geçti. 8 binden fazla kişi de yaralandı. Soğuk kış günlerinde binlerce İranlı vatandaşı sokakta bırakan deprem ülkenin son on yıldır yaşadığı en ölümcül deprem olarak kaydedildi. Uluslararası yardım kuruluşların yardım çağrısına İran henüz yanıt vermezken ölümlerin çoğunun ise eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde Serpol Zehap ilçesinde dar gelirliler için yapılan toplu konutlarda gerçekleştiği ortaya çıktı.

Depremin yarattığı tahribat ve kurtarma çalışmalarına dair açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, depremde yıkılan binaların çoğunun devlet tarafından inşa edilen yapılar olduğunu açıkladı. Cihangiri, "Maalesef depremde Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar" dedi.

30 bin ev hasar gördü

Deprem nedeniyle meydana gelen toprak kaymalarının kurtarma çalışmalarını aksattığını aktardı. Depremin ardından son iki günde 193 artçı sarsıntı meydana geldiği kaydedildi. İran tarafında deprem yüzünden 30 binden fazla evin hasar gördüğü belirtildi. 12 bin evin tamamen yerle bir olduğuna dikkat çeken İranlı yetkililer iki köyün ise haritadan silindiğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı HASAN Ruhani Kirmanşah bölgesini ziyaret etti ve hükümetin bölgedeki sorunları en kısa zamanda çözmek için bütün gücünü kullanacağı sözünü verdi. Depremin en çok hasara neden olduğu Serpol Zehap ilçesinde dar gelirliler için yapılan toplu konut projelerindeki yardım çalışmalarını yakından izlemek isteyen Ruhani, izdiham nedeniyle alana giremedi. Ruhani, burada yaptığı konuşmada eski Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde başlatılan sosyal konut projesini eleştirdi. Ruhani,"Devlet denetiminde yapılan konutlar yerle bir olmuş halbuki onun yanında halkın kendisi tarafından yapılan bina sağlam kalmış. Demek ki bu projelerde bazı sorunlar var" diye konuştu.

İranlı arama kurtarma ekipleri, göçüklerin altından canlı çıkarma şansı düşük olduğu için arama kurtarma çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Tarihi yapılar zarar gördü

Depremde İran ve Irak'taki bazı tarihi yapılar da zarar gördü. Tarihi yapılarda meydana gelen hasarın ölçüsü henüz belirlenemedi. Zarar gören tarihi mekanlar arasında Sasani hükümdarlarından Hüsrev tarafından yaptırılan Kasrı Şirin'deki Hüsrev Sarayı, Sasanilerden kalma Ateş Tapınağı, Safeviler döneminde Şah Abbas tarafından yaptırılan Şah Abbas Kervansarayı, Sasanilerden kalma Yezdigerd Kalesi ve Serpel Zehaw kentinde bulunan Menije Kalesi de var.

Baraj her an yıkılabilir!

Irak tarafında ise 7 kişi ölmüş, 575 kişi yaralanmıştı. Can kaybının 7 ile sınırlı kalması Iraklı yetkililer için teselli olurken, depremin Derbendihan'da verdiği zarırın ise beklenenden daha fazla olduğu ifade edildi. Depremin etkisiyle dağdan kopan kayaların, barajın gövdesindeki yapılara zarar verdiği gözlenirken, barajda ve çevredeki yollarda dev çatlakların oluştuğu görüldü. Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle depremde zarar gören Derbendihan Barajı'nda yıkılma tehlikesi olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber