Bakan Soylu: E-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, -"İkamet izni başvurularının daha hızlı yapılabilmesi için e-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi. Geçen yıl 490 bin 799, bu yıl ise Kasım ayı itibarıyla 512 bin 296 yabancıya ikamet izni verildi" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2017 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Soylu: E-ikamet kayıt sistemi hayata geçirildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesi görüşülüyor. Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yapan Soylu, asayiş ve güvenliğin sağlanmasına yönelik 81 ilde gerçekleştirilen 48 huzur uygulamasında, çeşitli suçlardan aranan 20 bin 73 kişinin yakalandığını bildirdi.

Söz konusu uygulamalarda 24 ton 793 kilogram uyuşturucu madde, 31 bin 515 uyuşturucu hap, bin 36 ruhsatsız tabanca ve av tüfeği ele geçirildiğini anlatan Süleyman Soylu, emniyet ve jandarma teşkilatlarının kriminal birimlerinde yapılan yatırımların ardından, patlayıcı madde analizi tamamlanma süresinin 2 günden 4 saate düşürüldüğünü ve bin kattan fazla hassasiyetle sonuç alınabildiğini ifade etti.

Soylu ayrıca, 4 gün süren ve sınırlı sayıda gen bölgesine göre işlem yapılan DNA analizinin artık 8 saatte cinsiyete ve 27 gen bölgesine göre yapılabildiğini, 10 gün süren parmak izi incelemesinin artık 5 dakikada tamamlandığını vurguladı.

Emniyetin 11, jandarmanın 4 kriminal laboratuvarının olduğunu belirten Soylu, jandarma kriminal laboratuvarında 2016'da 27 gün olan dosya inceleme süresinin 14 güne düşürüldüğünü kaydetti.

-Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadeledeki başarısı

Uyuşturucu ile mücadeleyi terörle eşdeğer şekilde önem ve hassasiyet çerçevesinde yürüttüklerini anlatan Soylu, şunları söyledi:

"Türkiye, küresel olarak ele geçirilen eroinin yüzde 16'sını, Avrupa genelinde ele geçirilen ekstazi tabletinin yaklaşık yüzde 60'ını tek başına ele geçirmiştir. Uyuşturucuyla mücadelenin koordineli bir şekilde yürütülmesi için uyuşturucuyla mücadele politika belgesi oluşturulmuştur. Yani tüm birimlerimiz aynı politika belgesi ile hareket ediyor. Buna göre, alınan tedbirler sonucunda, sayısı 50 vilayete yaygınlaştırılmış, 81 vilayete göre gerekli planlama yapılmıştır. Hali hazırdaki 50 vilayet, Türkiye nüfusunun yüzde 90'ına tekabül etmektedir. Deniz yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi 2018'de hayata geçirilecektir."

Soylu, insanlı ve insansız hava araçlarının da uyuşturucu ile mücadele kapsamında kullanılmasına başlandığını belirterek, uyuşturucu ile mücadelede yenilik olarak narko-rehber düzenlendiğini ve her ilin risk düzeyi ile mücadeledeki mevcut durumunun tespitinin yapıldığını aktardı.

Narkotik birimlerinde görev yapan personel sayısının emniyette yüzde 60, jandarmada yüzde 50 oranında artırıldığını ifade eden Soylu, "Tabii olayın bir de narko-terör boyutu mevcuttur. PKK'nın uyuşturucu ticaretinden yıllık 1,5 milyar dolar gelir elde ettiği bilinmektedir." dedi.

Yılbaşından itibaren 10 aylık dönemde ele geçirilen uyuşturucu maddenin piyasa değerinin yaklaşık 4 milyar lira olduğunu anlatan Soylu, "Burada da geçen yıla göre yüzde 19 azalış söz konusudur. Ele geçirilen toz esrar miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 778 artmış, yani neredeyse 8 kat artmıştır. Teröre karşı yaptığımız saha baskısıyla, ekilen kenevir miktarı 68 milyon 431 bin kökten 4,5 milyon köke kadar inmiştir. Geçen yıla göre kenevir tarlalarında yüzde 93 azalış söz konusudur." diye konuştu.

Bu yıl uyuşturucu tacirlerine yönelik 99 bin 611 operasyon düzenlendiğini bildiren Soylu, operasyonlarda, 139 bin 121 şüphelinin gözaltına alındığını, 158 ton uyuşturucu madde, 25,6 milyon uyuşturucu hap, 18,7 milyon kök hint kenevirinin ele geçirildiğini açıkladı.

Bu yıl, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 144 artışla toplam 12 bin 93 kilogram eroinin ele geçirildiğini ifade eden Soylu, aynı dönemde operasyon sayısının yüzde 36, gözaltı sayısının ise yüzde 31 oranında arttığını belirtti.

Süleyman Soylu, kaçakçılık operasyonlarına ilişkin bilgileri de paylaştı. Soylu, sigara, alkollü içki, akaryakıt, tarihi eser kaçakçılığına ilişkin, bu yıl düzenlenen 15 bin 913 operasyonda, 21 bin 379 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Soylu, Sahil Güvenlik Komutanlığının diğer kolluk kuvvetleriyle koordineli yürüttüğü çalışmalarda, bu yıl biri uluslararası sularda olmak üzere, 9 olayda toplam 2 ton 151 kilogram esrar, tek seferde bir ton 71 kilogram eroin, 294 kilogram kokain ve 11 bin captagon hap ele geçirdiğini, operasyonlarda 25 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ayrıca hükümetimiz döneminde organize suç örgütleriyle mücadeleye yönelik olarak yasal boşlukları gidermek için mevzuat düzenlemeleri yapılarak cezalar ağırlaştırılmıştır. 2016-2018 Organize Suçlarla Mücadele Eylem Planı 17 Mart 2017'de yürürlüğe girmiştir. Organize suçlarla ilgili yapılan operasyon sayısı 2014'te 146, 2016'da 129, 2017'de ise 206'dır. Şüpheli sayısı 2016'da bin 621 iken 2017'de 13 Kasım'a kadar 2 bin 795 olmuştur. Aynı dönem içinde tutuklu sayısı 2016'da 660. 2017'de 783 olmuştur. "

Ayrıca bu yılın ilk 10 ayında insan ticareti ile mücadele kapsamında düzenlenen 67 operasyonda 280 insan tacirinin yakalandığını anlatan Bakan Soylu, ülkede suç ile ilgili olayların son bir yılda toplamının 2 milyon 459 bin 256 olduğunu, bunun yüzde 85'ini asayiş olaylarının oluşturduğunu, toplam olayların yüzde 77'sinin aydınlatıldığını, yüzde 23'ü ile ilgili de soruşturmaların devam ettiğini bildirdi.

Soylu, özel güvenlik hizmetlerine yönelik denetimlerin de sürdüğünü ifade ederek, özel güvenlik sertifikası sahibi kişi sayısının 1 milyon 552 bin 565, kimlik kartı alan kişi sayısının 906 bin 465 olduğunu, 2016'da 256 bin 273 olan özel güvenlik sayısının bu yıl 283 bin 171 yükseldiğini ifade etti.

Bu yıl 280 güvenlik şirketi, 420 eğitim kurumu ve 16 bin 40 özel güvenlik izninin denetlendiğini anlatan Soylu, önümüzdeki yıl itibarıyla yeni sürece başlayacaklarını, özel güvenlik şirket ve personelinin 250 özel güvenlik müfettişi tarafından eğitime alınacağını belirtti.

Soylu ayrıca, güvenlik personeliyle ilgili şikayetler için bağımsız Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin kanun yayınlandığını hatırlattı.

- "Koruculara, subay olmanın yolu açıldı"

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Korucular Daire Başkanlığını kurduklarını, korucuların ek tazminatlarının artırıldığını, harcırah imkanının getirildiğini, bir defaya mahsus olmak üzere silah taşıma ruhsatı için harç muafiyeti sağlandığını, korucuların sağlık tedavi giderleri bakımından 4-A kapsamında sigortalı sayılmalarına imkan veren yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildiren Soylu, şöyle konuştu:

"Korucularımıza subay olmanın yolunu açtık. Bu ne demek? Korucularımızdan şimdi uzman çavuş alıyoruz. Özellikle eğitim yaşı tutanlar, uzman çavuşluktan sonra astsubay, subay olabilecekler. Böylece subay olma kabiliyetine sahip olabilmenin adımını onlara sağlama şansına sahip olduk. Şu anda 226 korucumuzun uzman çavuş eğitimleri tamamlanmak üzere.

- KÖYDES ve KIRDES

KÖYDES projesiyle içme suyu bulunmayan köyün kalmadığını vurgulayan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu projenin ödeneği 2017 yılında yüzde 130 artışla 900 milyon lira olmuştur. Proje kapsamında ayrıca 207 bin 541 kilometre yol, 44 bin 545 kilometre yol onarımı, bin 369 adet köprü ve diğer çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yine önemli bir proje olan KIRDES, yani büyükşehirlerin kırsal altyapısının desteklenmesi projesine de 300 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir. Muhtarlarımızla ilgili olarak da bakanlığımız, önemli adımlar atmıştır. Muhtarların taleplerini elektronik ortamda iletebilmelerine imkan sağlayan Muhtar Bilgi Sistemi'nin yanı sıra bakanlığımız bünyesinde Muhtarlar Daire Başkanlığının kurulması, SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, maaş ve özlük haklarında yapılan iyileştirmeler, bu adımlardan bazılarıdır. 2002'de 97 lira maaş alan muhtarlarımız bugün bin 503 lira almaktadır. Devlet tarafından ödenen SGK primleri dahil edildiğinde muhtarlarımızın maaşlarında sağlanan iyileştirme, yüzde 40,8'dir. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımız, Külliye'de 41 toplantı gerçekleştirmiş, bu toplantıda 20 bin 202 muhtarımızı ağırlayarak önemli bir farkındalık ve doğrudan temas sağlamıştır. Ayrıca muhtar kimlik kartları da basılmaya başlanmıştır."

Bakanlığın diğer projelerinden e-belediye (Bulut Belediye) projesiyle yıllık 2 milyar lira tasarruf etmeyi öngördüklerini kaydeden Soylu, elektronik belge yönetim sistemi ve ruhsat bilgi sisteminin bu yıl sonuna kadar pilot belediyelerde uygulanmaya başlayacağını belirtti.

- Yeni kimlik kartları

Soylu, yeni kimlik kartlarının müracaattan itibaren 5+2 günde verilmeye başlandığını anımsatarak, "Kartların kalitesi yüzde 20 oranında artmıştır. Şu ana kadar 13 milyon 300 bin adet verilmiş olup, yıl sonuna kadar 15 milyon rakamına ulaşılması hedeflenmektedir." dedi.

Kimlik paylaşım sisteminde ve adres kayıt sisteminde yapılan düzenlemelerle vatandaşların değişik kurumlarda yapacağı işlemlerde istenilen belge sayısında azalma sağlanmasına imkan tanıdığını, kimlik paylaşım sistemine bağlı kurum sayısının bin 949 olduğuna işaret eden Bakan Soylu, hizmet envanteri yönetim sistemi ve yalınlaştırma çalışmaları kapsamında vatandaşın belge yükünü de önemli ölçüde azalttıklarını bildirdi.

Soylu, "Bakanlığımızca sunulan 648 hizmetin tamamı, hizmet envanteri yönetim sistemine tanımlanmıştır. Bu hizmetlerde vatandaşımızdan istenilen toplam belge sayısı 2 bin 185'tir. Bu çalışmayla bunlardan 726 tanesi artık istenmeyecek, bürokrasiyi kaldırdık. Yüzde 32'lik bir tasarruf sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

- Nüfus ve Dernekler

Soylu, nüfus konusundaki dijital arşiv projesinin önemine değinerek, proje kapsamında 337 milyon 831 bin 792 eski belgenin taranıp dijital arşive aktarılması ve bu sayede işlemlere kaynaklık edebilmesine imkan tanınacağını belirtti.

Ülkede Ekim 2017 itibarıyla aktif dernek sayısının 111 bin 253 olduğunu bildiren Soylu, "OHAL kapsamında terör örgütleriyle iltisaklı olduğuna hükmedilen toplam bin 412 dernek hakkında kapatma işlemi yapılmıştır." dedi.

Dernekler noktasında önemli bir projenin de de DERBİS olarak bilinen dernekler bilgi sistemi projesi olduğunu anlatan Soylu, bu sistemle, derneklere ilişkin tüm iş ve işlemlerin artık elektronik ortamda yapılabildiğini belirterek, 2017'de 295 derneğe sağlanan 13 milyon 981 lira desteğin gelecek yıl da devam edeceğini vurguladı.

- Türkiye'deki yabancılar ve göçmen sayıları

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin kitlesel göçün hedef ve geçiş ülkesi konumuna geldiğine de dikkat çeken Soylu, halen Türkiye'de 4 milyon 351 bin 709 yabancı bulunduğunu ifade etti.

Soylu, 2010-2014 yılları arasında ortalama 50 bin düzensiz göçmen yakalanırken, 2016'da bu sayının 1,5 kat artarak 174 bin 466, 2017 yılı ekim ayı itibarıyla yakalanan düzensiz göçmen sayısının da 136 bin 662 olduğunu bildirdi.

Bakan Soylu, ayrıca, 2011'den bugüne kadar yakalanan toplam organizatör sayısının 17 bin 820, sadece bu yıl yakalanan organizatör sayısının ise 3 bin 722 olduğunu belirtti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerinin, denizlerde gerçekleşen 90 olayda 12 bin 66 kişiyi kurtardığını, 37 bin 151 tekne ve geminin kontrol edildiğini ve 10 bin 113 kişiye de işlem yapıldığını aktaran Soylu, Komutanlığın çalışmaları sonucunda, denizlerde bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan göçmenlerin sayısında yüzde 50 azalma kaydedildiği bilgisini paylaştı.

Yeni bir uygulama olarak Ege Denizi'ne koordinatör vali atandığını da bildiren Soylu, bu sayede kolluk güçlerinin ortak operasyon güçlerinin arttığını, denize çıkmadan kıyıda tespit edilen 6 bin 747 düzensiz göçmen ile 130 göçmen kaçakçısının yakalandığını kaydetti.

Kaçakçılık faaliyetlerinin Karadeniz'e kaydırmaya çalışılması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığının yoğun çalışma yürüttüğünü ifade eden Soylu, şöyle devam etti:

"13 Ağustos-22 Eylül arasında Karadeniz'de 10 olayda bin 111 düzensiz göçmen ve 15 kaçakçı yakalanmış, sonrasında herhangi bir olay yaşanmamıştır. Türk Sahil Güvenlik teşkilatının Akdeniz ve Ege'de uluslararası sularda operasyon yapabilen tek sahil güvenlik teşkilatı olduğu notunu da burada sizlerle paylaşmak isterim.

Göç noktasında halihazırda 15 ilimizde 19 adet geri gönderme merkezimiz vardır. 10 tanesinin inşaatı devam etmekte, 6 tanesi de proje aşamasındadır. 15 ilimizde de göç danışma merkezleri oluşturulmaya başlanmış olup aynı zamanda mobil göç danışma merkezleriyle de eşgüdüm içinde çalışacaklardır."

Göç konusunda bakanlıklar arası koordinasyonu sağlamak ve milli göç politikası oluşturabilmek amacıyla kurulan Göç Politikaları Genel Kurulu'nun iki kez toplandığını belirten Soylu, Kurul'un üçüncü toplantısını yarın gerçekleştireceğini ifade etti.

- e-ikamet kayıt sistemi

Soylu, Ukrayna'nın çatışma bölgesinde yaşayan Ahıska Türkleri'nden 677 ailenin Erzincan ve Bitlis'te iskan edilmeleri işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

İkamet izni başvurularının daha hızlı yapılabilmesi için e-ikamet kayıt sisteminin hayata geçirildiğini anlatan Soylu, geçen yıl 490 bin 799, bu yıl ise Kasım ayı itibarıyla 512 bin 296 yabancıya ikamet izni verildiğini kaydetti.

Soylu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Alo 157 Yabancılar İletişim Merkezi'ne gelen çağrılardan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na yönlendirilenler sayesinde Ege ve Akdeniz'de geçen yıl 36 bin 599, bu yılın ilk 9 ayında 14 bin 429 düzensiz göçmenin kurtarıldığını anlattı.

Bakan Soylu, 112 Çağrı Merkezleri'nin, bir hükümet programı ve İçişleri Bakanlığınca yürütülen bir prestij projesi olduğuna işaret ederek, 24 ilde hizmet veren merkezlere yıl sonuna kadar 8 ilin daha dahil edileceğini, 2018 yıl sonu itibarıyla da 81 ilde faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini anlattı.

Soylu, "Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın kamu hizmetini daha düzenli ve verimli şekilde almasını sağlayabilmek, kamu verimliliğini arttırabilmek için şehirlerin tarihi ve kültürel dokusuna uygun 9 kategoride standartları belirlenmiş olan yeni hükümet konaklarının yapılması noktasında da çalışmalarımız sürmektedir. 2022'ye yapılacak binalarda 1,4 katrilyon liralık tasarruf sağladık. Toplu Konut ile anlaştık bu arazilerimizi vererek. Standart belirleme sayesinde yüzde 36 oranında kapalı alan tasarrufu sağlanmıştır." diye konuştu.

-İZDES Projesi

İZDES projesiyle kurumun merkez ve taşra teşkilatı arasındaki iletişimi, bilgi akışını ve kamu verimliliğini arttırmayı hedeflediklerini bildiren Soylu, bu kapsamda yapılan çalışmalarda şu ana kadar 208 birimin ziyaret edildiğini, 2 bin kişi ile toplantı ve görüşme yapıldığını kaydetti.

"Merkez ile taşra arasında iletişimi kurmak ve canlı tutmak, eksiklikleri de kaldırmak durumundayız" diyen Soylu, "Açık Kapı" projesinin de 15 il valiliğinde aralık ayı itibarıyla uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Soylu, "2018 yılı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısında bakanlığımızın 2018 yılı bütçesi 2017 yılına göre yüzde 24,57 artışla 49 milyar 536 milyon 180 bin lira olarak öngörülmüştür. Bakanlığımız bütçe taleplerinin karşılanmasında verdikleri destekten dolayı hükümetimize, Maliye ve Kalkınma bakanlıklarımıza teşekkür ederiz. Biz de sorumluluğumuzu tam anlamıyla eksiksiz yerine getirdiğimizi ifade etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

- Bütçe

Geçen yıl toplam 39 milyar 764 milyon 606 bin lira olan bütçesinin bu yıl yüzde 24,57 artışla 49 milyar 536 milyon 180 bin lira olmasının öngörüldüğünü kaydeden Soylu, bağlı kuruluşlar hariç bakanlık bütçesinin geçen yıla oranla yüzde 25,13 artışla 7 milyar 300 milyon 918 bin liraya ulaştığını vurguladı.

Soylu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın öngörülen bütçesinin yüzde 2,89 artışla 18 milyon 373 bin, Jandarma Genel Komutanlığı'nın yüzde 41,99 artışla 13 milyar 311 milyon 208 bin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yüzde 18,08 artışla 27 milyar 792 milyon 655 bin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yüzde 5,07 artışla 682 milyon 700 bin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün ise yüzde 23 artışla 430 milyon 326 bin liraya ulaştığını aktardı.

Sertaç Bulur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber