Memurluğa geçen uzman erbaşların yıpranma hakları yanar mı?

TSK'daki görevden dolayı kazanılan yıpranma payı memurluğa geçişte yaştan düşer mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Aralık 2017 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurluğa geçen uzman erbaşların yıpranma hakları yanar mı?

SORU: Sayın Memurlar net yetkilileri. Benim durumum biraz karışık galiba yada bana öyle geliyor. Ben 16.04.1970 Doğumluyum. 1990 yılında 18 ay askerlik hizmetimi yaptım. İlk sigorta (SSK) başlangıç tarihi 1992 (203 gün). 24.01.1994 yılında uzman erbaş olarak (Emekli sandığı) Göreve başladım.24.01.2000 Yılında kendi isteğim ile istifa ettim. 15.06.2006 yılında Belediyede Zabıta memuru olarak göreve başladım. Daha sonra belediyemiz Büyükşehir yasasına göre kapatıldı. Belediyemizin İşçi ve Personelleri çeşitli kurumlara dağıtıldı. Beni de Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı bir İl'in ilçe Müdürlüğü emrine verdiler burada halen memur olarak görev yapmaktayım.

Benim sorularım şunlar;
Toplam yıpranma payım ne kadar olur?
Askerlik borçlanmamı yatırırsam emekliliğimi öne çeker mi?
Ne zaman Emekli olurum?

CEVAP: TSK.daki görevden dolayı kazanılan yıpranma payı memurluğa geçişte yaştan düşer mi?

Askerlik borçlanması yapılması emeklilik yaş grubuna öne çeker mi?

Sorularınızı durumunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Uzman Erbaşlar da 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu kapsamındadırlar. Uzman erbaşların yıpranma payları bulunur ve her yıl için 3 ay artı hizmet süresi eklenir. Bu yıpranma payı emeklilik yaş grubunu belirlemede kullanılır, ayrıca emeklilik hizmet süresine katkı sağlar. Bu yıpranma payı olan tüm meslek grupları için emeklilik kazanımını öncelikli tamamlamada avantajlı bir durum olup, yıpranma payının bazı yıpratıcı meslek gruplarına uygulanması da doğrudur.

Tüm borçlanma yapılacak süreler şayet 23/05/2002 tarihinden önce geçirilmiş olan süreler ise durumlarına göre memurların emeklilik yaş gruplarını belirlemede avantaj sağlayabilir. Kademeli yaş gruplarına girilebilmesi için mutlara 23/05/2002 tarihinden önce en az 3 tam yıl ve daha fazla hizmet sürelerinin bulunması gerekir.

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Soru 1- Toplam yıpranma payım ne kadar olur?

Cevap 1- 6 yıllık Uzman Erbaşlık görevinizden dolayı yıpranma payınız 1 yıl 6 ay olur. 1 yıl 6 aylık süre size emeklilik yaş grubu olarak avantaj sağlar. Memurluktan emekli olmanız bu yıpranma payınızın emeklilik yaş grubundan düşürülmesine engel bir durum değildir.

Soru 2- Askerlik borçlanmamı yatırırsam emekliliğimi öne çeker mi?

Cevap 2- Mevcut durumunuza göre emeklilik yaş grubunuz 54 yaş olur ve 54 yaşınızı doldurduğunuz tarihten 1 yıl 6 ay yıpranmanız geriye çekilir.

Şayet askerlik borçlanmasını yapmanız durumunda ise emeklilik yaş grubunuz 53 yaş olur ve 53 yaşınızı doldurduğunuz tarihten 1 yıl 6 ay yıpranmanız yine geriye çekilir.

Bu yaş gruplarınız ve 25 hizmet yılınızda (sigortalı süreler, yıpranma süreleri dahil olarak) olduğunda emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber