Eski Balyoz hakimi, FETÖ sanığı olarak hakim karşısında

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince görülen Balyoz davasına bakan heyette yer alan, 2011'de özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirilen ve ardından Yargıtay üyesi seçilen Ali Alçık hakim karşısına çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2017 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski Balyoz hakimi, FETÖ sanığı olarak hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davada, eski Yargıtay üyesi sanık Ali Alçık hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Alçık ile avukatı ve yakınları katıldı.

Duruşmada Yargıtay savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu. İddianamede, Alçık'ın, hakimlik mesleğine başladığından bu yana örgüt toplantılarına katıldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçilenler arasında yer aldığı, örgütün Yargıtay içindeki grup sorumlusu olduğu, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullandığı ve Bank Asya'da hesabı bulunduğu tespitlerine yer verildi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden sanık Ali Alçık, savunmasında, hakkında hiçbir delil bulunmadan suçlandığını, iddianamenin yanlış bilgilerle dolu olduğunu öne sürdü.

ByLock kullandığı yönündeki tespiti de kabul etmeyen Alçık, böyle bir programı indirmediğini, kullanmadığını iddia etti. Sanık Alçık, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) ByLock'a ilişkin tespitinin mahkeme kararına dayanmaması nedeniyle delil olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürdü.

Bank Asya'da hesabı bulunmadığını, örgüt toplantılarına katılmadığını savunan Alçık, kendisine iftira atıldığı iddiasında bulundu.

Alçık, darbe girişimini evinde televizyondan izlediğini ve lanetlediğini, adının gözaltına alınacaklar listesinde bulunduğunu öğrenmesinin ardından evinde beklediğini ve üç gün sonra gözaltına alındığını anlattı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), darbe girişiminin hemen ardından 3 bine yakın hakim ve savcıyı meslekten ihraç ettiğini hatırlatan Alçık, "HSYK hiç eli titremeden bu kadar hakim ve savcıyı atmıştır. Ahirette bu kararlara imza atanların yakasına yapışacağım" dedi.

Kamuoyunda yargıdaki cemaat yapılanmasına karşı oluşturulduğu belirtilen Yargıda Birlik Platformunun (YBP), o dönemde yapılacak HSYK seçiminde hükümetle uyumlu çalışacağının açıklandığını hatırlatan Alçık, "Benim suçum YBP için çalışmamak mı? Şimdi bana terör örgütü üyeliği suçu isnat ediliyor. Ben bu örgütün neresindeyim, kimden emir almışım?" şeklinde konuştu.

Alçık, aleyhinde ifade verenlerin aynı soruşturmada sanık konumunda bulunduklarını ve itirafçı olduklarını söyleyerek eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ile 78 gün aynı koğuşta kaldığını, Hamsici'nin, tekli hücreye konulduktan sonra itirafçı olmaya karar verdiğini savundu.

Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu, sanığa, ByLock programına, "AA44" kullanıcı adıyla girdiğinin tespit edildiğini belirterek bu telefon numarasına gelen, "Bank Asya hakkında sormadığımız arkadaş kalmasın", "6. Ceza Dairesi ve 9. Hukuk Dairesi seçimleriyle ilgili fikir, tavsiye bildirin", "Abiler, Yüksek Seçim Kurulu üyeliği seçimi var, fikir ve tavsiye bildirin" şeklindeki mesajları okudu.

Sanık Alçık ise ByLock kullanıldığı belirtilen telefonun ID numarasının kullandığı telefondaki numaradan farklı olduğunu öne sürerek bu tür mesajlar almadığını iddia etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Alçık'ın tahliye talebini reddeden heyet, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Duruşma 25 Ocak'a bırakıldı.

- Özel yetkili mahkeme başkanıydı

Alçık, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi iken, örgütün kumpas davalarından Balyoz Planı davasına bakan heyette yer almıştı. Alçık, kıdemli üye olması nedeniyle davada bazı duruşmalara başkanlık da etmişti.

2010'da oluşturulan HSYK tarafından iş yoğunluğu gerekçesiyle kurulan özel yetkili İstanbul 15'inci Ağır Ceza Mahkemesine 2011'de başkan olarak atanan Alçık, özel yetkili mahkeme başkanı olarak, "Danıştay saldırısının delillerinin karartılması", "İstanbul'daki 3. KCK davası" gibi davalara bakmıştı.

Alçık, 2013 Aralık ayında HSYK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber