Sendika temsilcisinin, disiplin kurulunda olmaması, kararı sakatlar mı?

Danıştay, hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memuruna, disiplin cezası verilebilmesi için, üyesi olduğu sendika temsilcisinin disiplin kurullarında yer almasının asli şekil şartı olduğunu belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Aralık 2017 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sendika temsilcisinin, disiplin kurulunda olmaması, kararı sakatlar mı?

Danıştay, 12. Daire, 03.05.2017 tarih ve E. 2016/2451, K. 2017/2169 sayılı Karar.

Danıştay, hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memuruna, disiplin cezası verilebilmesi için, üyesi olduğu sendika temsilcisinin disiplin kurullarında yer almasının asli şekil şartı olduğunu belirtti.

Danıştay, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesi uyarınca hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memurunun üyesi olduğu sendika temsilcisinin disiplin kurullarında yer almasının asli şekil şartı olduğuna ve Sendika üyesi olan davacının, disiplin cezasını veren İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun 15.06.2015 tarihli ve 5 sayılı kararıyla ilgili toplantıda Sendika temsilcisinin yer almaması dolayısıyla disiplin kurulunca alınan kararın ve disiplin cezasının hukuka aykırı olduğuna karar veren İdare Mahkemesi kararını onadı.

T.C.

D A N I Ş T A Y

ONİKİNCİ DAİRE

Esas No : 2016/2451

Karar No : 2017/2169

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Niğde Valiliği - NİĞDE

Vekili :

Karşı Taraf (Davacı) :

Vekili :

İstemin Özeti : Niğde İli, ......... İlkokulu Müdürü olarak görev yapan davacının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-(l) maddesi uyarınca bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Niğde İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun 15/06/2015 tarihli ve 5 sayılı kararı ile davacının yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunduğundan bahisle cezasının (1/4) oranında aylıktan kesme şeklinde uygulanmasına ilişkin Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 03/07/2015 tarihli ve 6893882 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacının Eğitim Bir-Sen üyesi olduğu halde sendika temsilcisinin Niğde İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun 15/06/2015 tarihli ve 5 sayılı kararıyla ilgili toplantıda yer almadığının görüldüğü, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesi uyarınca hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memurunun üyesi olduğu sendika temsilcisinin disiplin kurullarında yer almasının asli şekil şartı olduğu, davacının üyesi bulunduğu sendika temsilcisi yer almaksızın disiplin kurulunca alınan kararda bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptali yolunda İdare Mahkemesince verilen 31/12/2015 tarihli ve E:2015/856, K:2015/1448 sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : Mesut Özdemir

Düşüncesi : İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:

İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 03.05.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber