İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Vekaleten veya geçici görevlendirilen okul yöneticisi kaç saat ek ders alır?

Toplu sözleşme yer alan hüküm nedeniyle, vekaleten, yönetici iken bir üst makamda yönetici olarak görevlendirilen yöneticiler ve kadrolu yönetici arasındaki farkları tamamen ortadan kaldırılmıştır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ocak 2018 15:30, Son Güncelleme : 09 Aralık 2018 19:11
Vekaleten veya geçici görevlendirilen okul yöneticisi kaç saat ek ders alır?

Vekaleten görevlendirmeler;

1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın " Vekalet görevi " başlıklı 22. maddesine istinaden vekaleten görevlendirmelerde vekalet edilen göreve ilişkin ek ders ücreti ek dersle ilgili karardaki ilgili hükümlere göre ödenmekte olup görevlendirme olurunda ek dersle ilgili kararın 22. maddesi 2. fıkrası kapsamında yapıldığı notu bulunmalıdır.

İşte o madde;

"Vekalet görevi

Madde 22- (2) Boş bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumu yöneticiliklerine (okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı), sınav şartı öngörülenler için (bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) asaleten atanmada aranan tüm şartları bir arada taşıyanlardan asılı atamaya yetkili amir tarafından vekaleten atananlara, vekaletleri süresince yalnızca vekalet edilen göreve ilişkin ek ders ücreti, vekalet görevinde bulunulan örgün ve yaygın eğitim kurumunca ödenir."

Geçici görevlendirmeler;

1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın " Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller " başlıklı 16. maddesine istinaden yapılan geçici görevlendirmelerde 18 saat ek ders ücreti ödenmekte olup görevlendirme olurunda ek dersle ilgili esasların 16. maddesi 2. fıkrası kapsamında yapıldığı notu bulunmalıdır.

Yalnız iki tür geçici görevlendirme yani, Öğretmen iken herhangi bir yönetici kadrosunda geçici görevlendirilenler ile kadrolu Müdür Yardımcısı, Müdür Başyardımcısı iken Müdürlük veya Müdür Başyardımcılığı kadrosunda görevlendirilenler bulunmaktadır.

1-Öğretmen iken herhangi bir yönetici kadrosunda geçici görevlendirilenler

Öğretmen iken herhangi bir yönetici kadrosunda geçici görevlendirilenler Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın " Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller " başlıklı 16. maddesine istinaden yapılan geçici görevlendirmelerde 18 saat ek ders ücreti alabilecek fakat yöneticilere ödenen diğer herhangi bir ücretten faydalanamayacaktır.

İşte o madde;

Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller

Madde 16- (2) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra kapsamında değerlendirilmez."

2-Kadrolu bir yönetici iken bir üst makamda yönetici olarak geçici görevlendirilenler

Bir yönetici kadrosunda bulunuyor iken yani kadrolu Müdür Yardımcısı, Müdür Başyardımcısı iken Müdürlük veya Müdür Başyardımcılığı kadrosunda görevlendirilenler, kısacası Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10. maddesi kapsamında ders niteliğinde yönetim görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlanmakta olanlar; Toplu Sözleşme hükümlerine göre öngörülen ek ders ücretlerinden daha yüksek olandan yararlandırılmaktadır.

Aslında toplu sözleşme hükmü vekaleten, yönetici iken bir üst makamda yönetici olarak görevlendirilen yöneticiler ve kadrolu yönetici arasındaki farkları tamamen ortadan kaldırmıştır şöyle ki;

25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme metninin İkinci Bölümünde yer alan "Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı kısmındaki " Geçici görevlendirilen yöneticilerin ek ders ücreti" başlıklı 5. maddesinde yönetici iken bir üst makamda yönetici olarak görevlendirilen yöneticilere de görevlendirildiği kadrodaki yöneticiler gibi ek ders ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

İşte o madde;

"Geçici görevlendirilen yöneticilerin ek ders ücreti
Madde 5- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesi kapsamında ders niteliğinde yönetim görevi karşılığında ek ders ücretinden yararlanmakta iken aynı Kararın 16 ncı maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kurumlarda görevlendirilen yöneticiler, 10 uncu ve 16 ncı maddede öngörülen ek ders ücretlerinden daha yüksek olandan yararlandırılır."

Bu hükümlere göre geçici görevlendirilen yöneticiler ek dersle ilgili kararın 10. maddesi kapsamındaki ek ders ücretinde faydalanacaktır.

Ayrıca vekaleten veya yönetici iken bir üst makamda yönetici olarak görevlendirilen yöneticiler, ek dersle ilgili esaslar ve toplu sözleşmedeki şu ek ders ücretlerinden de yararlanır:

2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme metninin İkinci Bölümünde yer alan;

1- "İkili öğretim yapan örgün eğitim kurumları yöneticilerinin ilave ek ders ücreti
Madde 7- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kuramlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenir."

Hükümlerine göre haftada 2 saat artırımlı ek ders ücretinden,

2- "Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti
Madde 21- (1) Örgün eğitim kuramlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir."

Hükümlerine göre haftada 3 saat nöbet ek ders ücretinden,

3- "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının yöneticilerinin ilave ek ders ücreti
Madde 23- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin; 4 numaralı alt bendi uyarınca müdür ve müdür başyardımcılarına ödenmekte olan ek ders ücreti haftada 4 saat, 7 numaralı alt bendi uyarınca müdür yardımcılarına ödenmekte olan ek ders ücreti haftada 1 saat artırımlı uygulanır."

Hükümlerine göre haftada 4 veya 1 saat artırımlı ek ders ücretinden ve ek dersle ilgili kararın ve toplu sözleşme hükümlerin öngördüğü diğer yetiştirme kursları ek ders ücretlerinden faydalanacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın;

4- "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları
MADDE 8-(3) Cumartesi ve pazar günleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları anılan günler için 2 saat ek ders ücreti ödenir. Yöneticilere, fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ücreti ödenmez."

Hükümlerine göre haftada 2 saat nöbet ek ders ücretinden yararlanır.

Not; Öğretmen iken bir yönetici kadrosunda geçici görevlendirilen yöneticiler nöbet görevi ve ek dersle ilgili kararın 8. maddesi 3. fıkrasında görev kapsamında ödenen ek ders hariç bu ek derslerden faydalanamaz.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber