Özel Eğitim Öğretmenlerine de nöbet ücreti ödenmelidir

Mevzuatta düzenleme yapılarak, özel eğitim öğretmenlerinin teneffüs yapmadıklarından nöbet tutmuş sayıldıkları belirtilmeli ve kendilerine nöbet ücreti verilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Şubat 2018 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel Eğitim Öğretmenlerine de nöbet ücreti ödenmelidir

Mevzuatta düzenleme yapılarak, özel eğitim öğretmenlerinin teneffüs yapmadıklarından nöbet tutmuş sayıldıkları belirtilmeli ve kendilerine nöbet ücreti verilmelidir.

31.05.2006 Tarihli ve 26184 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin nöbeti" başlıklı 89. maddesi şu şekildedir:

"(1) Özel eğitim okul ve kurumlarında okul öncesi, sınıf ve alan öğretmenleri nöbet tutar. Yatılı özel eğitim okul ve kurumlarında nöbet süresi 24 saattir. Bu kurumlardaki nöbetler için yeteri kadar öğretmen bulunmadığı takdirde kurumun yöneticileri de nöbetçi öğretmen olarak görev yaparlar. Nöbetlerde en az bir bayan ve bir erkek öğretmen görevlendirilir."

Bu hükmü doğrultusunda, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce özel eğitim sınıfı bulunan okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verileceğine yönelik herhangi bir husus bulunmadığı gerekçesiyle özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilemeyeceği belirtilmektedir.

Özel Eğitim Sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi verilecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün "Kaynaştırma, Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamalar" Konulu 2017/28 sayılı Genelgesinin 15. maddesinde ise; "15)Özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenler özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin durumları ve ihtiyaçları nedeniyle teneffüs ve yemek saatlerinde öğrencilerin gözetimine devam edeceklerdir. iki öğretmenin görev aldığı sınıflarda okul yönetimince yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenlerin dönüşümlü olarak öğrencilerin gözetimine devam etmeleri ve dinlenmeleri sağlanacaktır. Bir öğretmen olan sınıflarda ise okul yönetimi tarafından alınacak tedbirler doğrultusunda teneffüs ve yemek saatlerinde öğrencilerin gözetimine devam edilmesi ve öğretmenin dinlenmesi sağlanacaktır." açıklamalarında özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlerin, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin durumları ve ihtiyaçları nedeniyle teneffüs ve yemek saatlerinde öğrencilerin gözetimine devam edecekleri belirtilmiştir.

Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları genelgesi güncellendi

Ayrıca Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenlerinin aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinden yarım saat önce ve yarım saat sonrasında tutacakları nöbetle o günkü nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları Bakanlıkça açıklanmıştır.

Ana sınıfı öğretmenlerinin nöbetinde tereddütler giderildi

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükümleri okul öncesi öğretmenlerinin kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutacakları yönetmelik metnine işlenmiştir.

Akabinde 25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme metninin İkinci Bölümünde yer alan "Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı kısmındaki "Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti" başlıklı 21. maddesinde müdür yardımcıları ile öğretmenlere nöbet ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

İşte o madde;

"Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti

Madde 21- (1) Örgün eğitim kuramlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir."

Bu şekilde okul öncesi öğretmenlerinin de nöbet ücreti alması sağlanmıştır.

Özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlerin de nöbet ücreti mevzuata takılmış durumda ve bu öğretmenlere nöbet görevi verilmeyeceğinden hareketle nöbet ücreti ödenmemektedir. Oysa ki bu öğretmenlerimiz teneffüs dahi yapmadan görev yapmaktadırlar.

Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenlerine nöbet ücreti ödendiğine göre mevzuat değişikliği yapılarak;

1- Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. Fıkrasına özel eğitim öğretmenleri de eklenmelidir.

2-31.05.2006 Tarihli ve 26184 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin nöbeti" başlıklı 89. maddesine Özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlerin teneffüs yapmadıklarından nöbet tutmuş sayıldıkları eklenmelidir.

Dolayısıyla okul öncesi öğretmenlerinden daha ağır bir görevi ifade ederek özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin durumları ve ihtiyaçları nedeniyle teneffüs ve yemek saatlerinde bilfiil çalışarak öğrencilerin gözetimine devam ederek onlarla ilgilenerek teneffüs yapamayan özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlere de nöbet ücreti ödenmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber