Deniz Harp Okulu Komutanı Özel'in alıkonulması davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Deniz Harp Okulu Komutanı Tumamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin 6'sı tutuklu 2'si firari 9 eski subayın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2018 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deniz Harp Okulu Komutanı Özel'in alıkonulması davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Deniz Harp Okulu Komutanı Tumamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin 6'sı tutuklu, 2'si firari 9 eski subayın yargılandığı dava sürüyor.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski kurmay binbaşılar Cüneyt Aydoğan ve Zafer Gümüş, eski Yüzbaşı Semih Barbaros Üstün ve eski üsteğmenler İbrahim Halil Tekatlı, İsa Demirbilek ve Orhan Arı ile tutuksuz sanık Ertürk Murat Cansaran katıldı.

Firari sanıklar eski Binbaşı Mustafa Köroğlu ve eski Kurmay Albay Uğur Yıldız'ın gelmediği duruşmada, davanın müdahili Mesut Özel ile TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nın avukatları hazır bulundu.

Duruşma, bir önceki celse davaya ilişkin Cumhuriyet Savcısı Aydın Boztaş tarafından sunulan mütalaaya ilişkin son savunmalarının alınmasıyla başladı. Duruşma, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasıyla sürüyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların "cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak'' suçlarından 11 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

- Mütalaadan

Savcılık tarafından 28 Aralık 2017 tarihinde davanın esasına ilişkin sunulan mütalaada ise sanıkların "anayasayı ihlal" suçunu işledikleri sırada katılan/müştekiye karşı işledikleri sübut bulan kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle silahla ve birden fazla kişi tarafından özgürlüğünden yoksun kılma" suçundan cezalandırılmaları gerektiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Firari sanıklar Mustafa Köroğlu, Uğur Yıldız'ın dosyalarının ayrılması talep edilen mütalaada, sanıklar eski kurmay binbaşılar Cüneyt Aydoğan ve Zafer Gümüş, eski Yüzbaşı Semih Barbaros Üstün ve eski üsteğmenler İbrahim Halil Tekatlı, İsa Demirbilek ve Orhan Arı ile tutuksuz sanık Ertürk Murat Cansaran'ın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Bu sanıkların "kisiyi hurriyetinden yoksun kılma" suçundan altışar yıldan yirmi birer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen mütalaada, ayrıca sanıklardan İsa Demirbilek'in adına tescilli ve ona ait olup, müştekinin özgürlüğünün sınırlandırılması sırasında alındığı yer ile götürüldüğü yer arasındaki mesafe, aracın suçta etkin ve zorunlu kullanımı göz önüne alınarak, suça özgülendiği anlaşılan otomobiline el konulması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber