İşte netleşen yeni sınav sistemi

Haber Giriş : 21 Nisan 2007 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yeni sınav sisteminde en değerli sorular Türkçeden gelecek

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci, öğretmen ve dershanelerin merakla beklediği liselere giriş için yapılacak yeni sınav sistemini netleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, netleşen yeni modeli basın toplantısıyla duyurdu.

Yeni sınav sisteminde en değerli sorular Türkçe ve matematikten gelecek. Bugünkü Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS), 2007 ve 2008'de son kez uygulanacak ve tarihe karışacak. Bu iki yılda sınav sistemindeki tek değişiklik ilköğretim diploma notunun ortalama yüzde 7 oranında sınav puanına etki etmesi olacak. OKS yerine getirilen yeni sistemde ise ilköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarının sonunda Seviye Belirleme Sınavları (SBS) yapılacak. Halen 6. sınıfta okuyanlar için ise 'geçiş süreci' olduğu için bu yıl SBS yapılmayacak. Bu öğrenciler 7 ve 8. sınıf sonlarında girecekleri SBS sonrasında Anadolu ve fen liselerine yerleşecek. Gelecek yıl 6. sınıfta okuyacaklarla birlikte 7. sınıfta okuyacak öğrenciler SBS'ye girecek. SBS liselere girişte yüzde 70 oranında etkili olacak. İlköğretim diploma notu yüzde 25, derse giren tüm öğretmenlerin vereceği notların ortalaması olacak 'davranış ve yöneltme' puanı ise yüzde 5 oranında liselere girişte etki edecek. Ayrıca öğrencinin bir liseye giriş için toplam puanı hesaplanırken, 6. sınıfta alınan SBS puanının yüzde 25'i, 7. sınıfta yüzde 35'i ve 8. sınıfta yüzde 40'ı alınacak. Bu durumda en önemli SBS 8. sınıfta yapılan olacak. SBS'de en çok puan getirecek sorular Türkçe ve matematik soruları olacak.

Yeni sınav modeli ile öğrencilere 1 yerine 3 şans verdiklerini vurgulayan Bakan Hüseyin Çelik, "Yani öğrenci bir treni kaçırınca arkadan yeni tren gelecek. Bugünkü sistemde ise treni bir kaçırdı mı bir daha yakalama şansı yok." açıklamasında bulundu.

ZAMAN

Sınıfta kalana ikinci şans

OKS yerine getirilen yeni modeldeki Seviye Belirleme Sınavı'nın yerleştirme puanlarına yüzde kaç etki edeceği belirlendi

ANKARA Milliyet

Milli Eğitim Bakanlığı'nca, OKS yerine getirilen yeni modeldeki Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS), yerleştirme puanlarına yüzde kaç etki edeceği belirlendi. Sınıfta kalan öğrenci isterse yeniden SBS'ye girebilecek ya da daha önce aldığı puanın kullanılmasını isteyebilecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in dünkü basın toplantısında verdiği bilgiye göre, yeni model şöyle uygulanacak:

Eski sistem OKS, 2007'de yapılacak. Bu yıl öğrencilerin ilköğretim başarı puanları yüzde 7-15 arasında OKS puanına etki edecek. Bu yıl 6. sınıfta olanlar gelecek yıl ve 8. sınıfta SBS'ye girecek. Gelecek yıl sadece 8. sınıflar OKS'ye katılacak, 6. ve 7. sınıflar ise SBS'ye girecek. 2008-2009 öğretim yılında 6., 7. ve 8. sınıfta okuyan tüm öğrenciler SBS'ye katılacak.

SBS'deki sorular ağırlık sırasına göre; Türkçe, matematik, fen-sosyal, yabancı dil ve diğer derslerden çıkacak. SBS'de din kültürü ve ahlak bilgisi, çevre ve trafik derslerinden de soru çıkacak. Soru sayısı, derslerin haftalık saatine göre belirlenecek.

SBS'ye giren, ancak sınıfta kalan öğrencilerden isteyenler SBS'ye tekrar katılabilecek ya da daha önce aldığı puanın korunmasını isteyecek.

Öğrencilerin ders başarısını gösteren Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile becerilerini belirleyen Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) hesaplanacak.

OYP bulunacak

Her öğretim yılı sonunda tüm öğrencilerin SBS, YBP ve YDP sonuçlarından oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) bulunacak.

SBS'den alınan puanın 6. sınıfta yüzde 25'i, 7. sınıfta yüzde 35'i, 8. sınıfta ise yüzde 40'ı, YBP'nin yüzde 25'i ve YDP'nin yüzde 5'i her yıl OYP olarak belirlenecek. 3 yıllık OYP'ler toplanıp Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (G-OYP) çıkarılacak.

MİLLİYET

OKS kalktı, 3 sınav geldi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, kademeli olarak başlayan ve 2009 yılında tamamen uygulamaya geçecek olan Ortaöğretime Geçiş Modeli'ne son şeklini verdi. Buna göre, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) kalkarken, her sınıfın sonunda yapılacak Seviye Belirleme Sınavları (SBS) uygulanacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?Sınavların 3 yıla yayılmış olması nedeniyle öğrenci, kaçırdığı bir fırsat varsa, bir sonraki yıl, onu da kaçırırsa, bir sonraki yıl bunu telafi etme şansına sahiptir. Öğrencinin kendini toparlayabilmesi için bir yerine 3 şans veriyoruz. Bugünkü OKS sisteminde öğrenci bir kez treni kaçırdığı zaman geriden gelen tren olmadığı için varmak istediği yere varamıyor? dedi.

SINAV BU YIL VAR

Çelik, yeni modelle birlikte, müzik, resim ve beden eğitimi hariç tüm derslerden öğrencilerin değişik oranlarda sorumlu olacağını ve SBS'lerin etki oranlarının sınıflara göre değiştiğini kaydetti.

OKS'nin bu yıl aynen yapılacağını ancak öğrencinin yıl sonu başarı ortalamasına katılacağını belirten Çelik, ?Bu yıl 6 ve 7'nci sınıfta olan öğrenciler, 2008 yılında SBS'ye girecek. Bu yıl sistemin karışmaması için 6'ncı sınıf öğrencileri sınava girmeyecek. Ancak seneye 7'nci sınıf öğrencilerinden itibaren SBS yapılacak. Sadece bu öğrencilerin yerleştirmeleri, iki yılın ortalaması ile yapılacak? dedi.

Çelik'in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş modeli

OKS, bu yıl aynen yapılacak. Ancak öğrencinin yıl sonu başarı ortalaması, OKS puanlarına katılacak.

Bu yıl 6 ve 7'nci sınıfta olan öğrenciler, 2008 yılında SBS'ye girecek. Bu yıl sistemin karışmaması için 6'ncı sınıf öğrencileri sınava girmeyecek. Ancak seneye 7'nci sınıf öğrencilerinden itibaren SBS yapılacak. Sadece bu öğrencilerin yerleştirmeleri, iki yılın ortalaması ile yapılacak.

SBS'de öğrencilerin aldığı notlar, yıllara göre farklı oranda etkili olacak. 6'ncı sınıfta alınan not yüzde 25, 7'nci sınıfta yüzde 35, 8'inci sınıfta yüzde 40 oranında etki edecek. Toplamda, yüzde 70'lik dilim, kendi içinde, yüzde 25, 35, 40 olarak ayrılmış olacak.

Buna, yüzde 5'lik davranış notu eklenecek. Bu not, öğrencinin 3 yılda dersine gelen tüm öğretmenlerin vereceği puan ile hesaplanacak. Bu nota, öğrencinin devamsızlığı, disiplin suçları, ödüller ve cezalar, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımı ile yarışmalara katılma ve aldığı dereceler etki edecek.

SBS'de yabancı dil soruları da yer alacak. Öğrenciler, resim, beden ve müzik dersleri dışındaki din kültürü, çevre eğitimi dahil tüm derslerden, derslerin saat ağırlığına göre soru ile karşılaşacak.

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler, daha önce girdiği sınava isterse tekrar girebilecek. Öğrenci, hangi sınavdan daha yüksek notu alırsa, bunun geçerli olmasını isteyebilecek.

Yüzde 25'lik puan da diploma notundan eklenecek.

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber