Özel sektör hala Bylock kumpasını kıramadı

Mor Beyin mağdurları arasında kamudan ihraç edilenler beraat kararı beklenmeden KHK ile görevlerine iade edilirken, özel sektörde çalışanların mağduriyetleri sürüyor. Şirketlerin FETÖ endişesi nedeniyle işe iadeye yanaşmadığını belirten uzmanlar, siyasilerin çağrı yapmasının geri dönüşler için kapı aralayacağını dile getirdi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 14 Ocak 2018 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel sektör hala Bylock kumpasını kıramadı

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında önceki gün yayımlanan 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ'nün Mor Beyin kumpası nedeniyle ByLock'a girmiş gibi gözüktükleri anlaşılan bin 823 kamu çalışanı görevlerine iade edildi. Beraatleri beklenmeden görevlerine iade edilen kamu görevlileri dışında, işlerinden olan Mor Beyin mağduru binlerce özel sektör çalışanı ise işlerine dönmek için hukuki yollara başvurmak zorunda kalacak. Aralarında büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde çalışanların olduğu binlerce kişinin durumunu değerlendiren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem, işverenlerin OHAL sürecinde mağdurları işe geri almak için tereddüt yaşadığını söyledi.

Erdem, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ya da bakanların işverenlere çağrı yapabileceğini kaydederek şunları söyledi: "Mor Beyin kumpasında mağdur olanların itibarlarının geri verilmesi çok önemli. Devlet kurumlarında çalışan mağdurlar görevlerine iade edildi. Ama FETÖ'nun 15 Temmuz'daki travmasında mağdur olan özel sektör çalışanlarının durumu oldukça önemli. Özel sektörde işverenler nasıl olsa mağdur olanları geri alır demek gerçekçi değil. FETÖ'cü gibi görünme korkusu var. Bu korkudan dolayı çıkardığı çalışanı geri alma konusunda tereddüt yaşayabilirler. Bu durumun aşılması için Sayın Cumhurbaşkanı ya da diğer yetkili siyasiler işverenlere bir çağrı yapıp, 'Devlet de bu mağduriyetleri giderdi. Devlet geri alırken özel sektör de bu kişileri geri almalıdır' diyebilir. İşverenler bir ışık bekliyor. Buna ne gerek var diyebilirsiniz ama OHAL ortamında işverenler bir tereddüt yaşıyor. Normalde işe geri dönüş davası açsalar zaten alınırlar veya tazminat alırlar. Ama işe geri dönüş davası işveren geri almak istemediği için açılan bir dava ve uzun sürebiliyor. Ancak yapılacak çağrı ile devlet inisiyatif alır ve en kolay ve en kısa yol da budur."

Darbeci FETÖ'nün Mor Beyin uygulamasıyla kumpasa düşürdüğü 11 bin 480 mağdurun durumunu Türkiye'nin gündemine ilk kez KARAR getirmişti. MİT'in titiz çalışmasıyla masum olan 11 bin 480 kişi ByLock listelerinden ayıklanarak savcılıklara bildirildi. Harakete geçen savcılıklar ise tutuklu olanların tahliyesini, yargılananların ise beraatini talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber