Dakika dakika Afrin'e Zeytin Dalı operasyonu

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin 30 bin kişilik yeni bir güvenlik gücü kuracağını duyurması, bardağı taşıran son damla olmuştu. Bu açıklamadan sonra Türkiye, Afrin'e her an girebileceğini sıklıkla dillendirmeye başlamıştı. Ve bugün, TSK birlikleri sınırı geçti. Türk savaş uçaklarının başlattığı bombardımanın ardından ÖSO güçleri de Afrin'e doğru yol aldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Ocak 2018 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dakika dakika Afrin'e Zeytin Dalı operasyonu

Saat: 22:20 'Zeytin Dalı' ABD'ye dokundu: 'Gerilim tırmanmasın' çağrısı

TSK'nın Afrin'deki PKK/PYD'li teröristlere yönelik 'Zeytin Dalı' harekatı ABD'ye dokundu. Pentagon, "Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan DEAŞ'ı ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı.

Saat: 22:10
PYD'liler teslim olmaya başladı

PYD'nin zorla silah altına aldığı örgüt mensupları Özgür Suriye Ordusu'na teslim oldu.

Saat: 22:00
Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi almak üzere Genelkurmay Karargahı'na gitti.

Saat: 21:43
"Kara unsurları faaliyetlerini yarın icra edecek"

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Yarın itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" dedi.

Bahçeli:Tarihe geçecek operasyon

MHP Genel Başkanı Bahçeli "Zeytin Dalı Operasyonu, Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi adına tarihe geçecektir" ifadelerini kullandı.

Saat: 21:30
Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine askeri araç sevkiyatı gerçekleştirildi.

Saat: 21:21
Suriye'ye nota verildi

Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na Zeytin Dalı harekatı hakkında nota verdiği bildirildi.

Saat: 21:00
Harekat merkezinden ilk görüntü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor. Genelkurmay, karargahtaki o anları basınla paylaştı.

Saat: 20:37
TSK: 72 savaş uçağı operasyona katıldı

TSK, Afrin harekatına ilişkin "Harekata katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

PYD'li teröristlerin silah deposu imha edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK/PYD'nin silah deposunu imha etti. 72 savaş uçağıyla gerçekleştirilen operasyonda, ABD'nin PYD'li teröristlere verdiği silahlar büyük patlamaya neden oldu.

Saat: 20:10
ABD ile Rus genelkurmay başkanları görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Rus mevkidaşı Valery Gerasimov'la bir telefon görüşmesi yaparak "Suriye'deki durum" dahil olmak üzere "ortak çıkarları" konuştuğu bildirildi.

Saat: 20:00
BMGK üyeleri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacak

BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri İngiltere, Fransa ve Çin'in Türkiye'deki temsilcilerinin Afrin harekatıyla ilgili bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrılması bekleniyor.

Saat: 19.45
TSK PKK/PYD'nin en kritik noktalarından birini vurdu

Türk savaş uçakları terör örgütü PKK/PYD'nin en kritik noktalarından biri olan işgal altındaki Minniğ askeri havaalanını vurdu.

Saat: 19.30
Rusya: ABD provokatif adımlar attı

Rusya Savunma Bakanlığı, "Pentagon, Suriye'deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı" açıklamasını yaptı. Bakanlık açıklamasında "ABD'nin Suriye'de attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci ve Cenevre süreci tehdit altına giriyor" ifadelerine yer verildi.

Saat: 19.25
Camilerde Fetih Suresi okunacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Afrin harekatına ilişkin "Bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir." dedi.

Saat: 19.18
TSK: 113 hedefin 108'i vuruldu

TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi.

Saat: 19: 10
Dışişleri Bakanı: ABD dahil tüm taraflara bilgi verildi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "BM dahil tüm taraflara bilgi verildi" dedi.

Saat: 19.01
TSK: Teröristleri sivil gibi gösteriyorlar

TSK, "PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor" açıklamasını yaptı.

Saat: 18.50
Başbakan Yıldırım Kılıçdaroğlu'nu aradı

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu telefon ile arayarak Afrin'e düzenlenen "Zeytin Dalı" Harekatına ilişkin telefonla bilgi verdi.

Saat: 18.35
İran ve Rus büyükelçileri Dışişleri'nde

İran ve Rus Büyükelçileri, Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Toplantının detaylarına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Saat: 18.30
Bozdağ: Harekat saygı ile başlamıştır

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "(Zeytin Dalı Harekatı) Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır. Türkiyenin başlattığı bu harekat, Suriye devletine, Suriye halkına, Suriyenin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimize karşı bir harekat değil, DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine karışı başlatılmış bir harekattır."

"Harekatın planlanmasında ve icrasındaki tek hedef, terör örgütleri ve teröristler ile bunlara ait sığınak, barınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerdir. Siviller asla hedef değildir. Siviller zarar görmesin diye her tür planlama yapılmış ve gerekli her tedbir alınmıştır."

Saat: 18.00
Rus askerleri Afrin'den çekildi

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus askerlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Afrin'deki Rus askerleri Tel Rıfat'a sevk edildi" dedi.

Saat 17.30
TSK: Zeytin Dalı Harekatı başladı

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır" denildi.

Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

ÖSO birlikleri bölgeye girdi

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin bir kısmı, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı.

ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

Saat: 17.20
Başbakan Yıldırım: Hava harekatı başladı

Başbakan Yıldırım, "Silahlı kuvvetlerimiz Afrin operasyonunda PYD/PKK unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır" dedi.

Saat: 17:10
TSK, PYD'nin gözlem noktalarını vurdu

Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri arasında sınır hattında uçak sesleri duyuluyor. Türk savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'ya ait gözlem noktasını vurdu.

İdlib'deki Türk savaş uçakları, Afrin'in Türkiye sınırı hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK'ya ait gözlem noktaları ve hedeflerini bombaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 saat önce yaptığı açıklamada, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek" demişti.

Saat: 17.00
Akar, Rus ve ABD'li mevkidaşlarıyla görüştü

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, saat 17.00'da başlayan Zeytin Dalı Harekatı öncesi ABD ve Rus mevkidaşı ile telefonda görüştü.

Afrin neden önemli?

Peki, Afrin'in kimler için ne önemi bulunuyor? Halkın geçim kaynakları savaştan önce nasıldı, sonra ne oldu? Türkiye'nin ve ABD'nin amacı ne? İşte detaylar:

Sınıra çok yakın
Afrin, Suriye'nin Halep Valiliği'ne bağlı bir ilçe. Savaş öncesinde şehrin 500 bin civarında bir nüfusa sahip olduğu söylenirken şu anda net bir bilgi yok. Afrin'de toplam köy sayısı ise 360. Sınır kapılarına yakın olması jeopolitik açıdan Afrin'in önemini artırıyor. Afrin, Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırına da çok yakın bir noktada yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber