Yazı işleri ve idari işler müdürlerinin rotasyonu, neden uygulamaya konamıyor?

Adalet Bakanlığı, 2016 yılında, yazı işleri ve idari işler müdürlerine rotasyon getirmesine rağmen, uygulamaya koyamadı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Şubat 2018 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yazı işleri ve idari işler müdürlerinin rotasyonu, neden uygulamaya konamıyor?

ADALET BAKANLIĞI, YAZI İŞLERİ VE İDARİ İŞLER MÜDÜRLERİNİN ROTASYON UYGULAMASINI NE KADAR DAHA BEKLETECEK ?

Adalet Bakanlığı personeli olup da, icra müdür yardımcıları ile daha başka bir çok unvanda görev yapmakta olan personel zorunlu yer değiştirmeye tabiidir. Hangi bölgede çalışıldığına göre zorunlu yer değiştirmenin süresi değişiklik göstermektedir. Personelin rotasyona tabi tutulmasındaki amaç; kamu hizmetlerinin etkinliğinin pekiştirilmesidir.

İcra müdür ve yardımcıları, cezaevi müdürleri ve daha bir çok unvanda görev yapmakta olan personel zorunlu atamaya tabii iken, yazı işleri müdürleri ile idari işler müdürlerinin de rotasyona tabii olması ancak 2016 yılındaki yönetmelik değişikliğiyle mümkün olmuştur.

8 Kasım 2016 tarihinde; Adalet Bakanlığı, rotasyonu ne zaman hayata geçirecek? başlıklı yayımlanan haberde, yönetmelik değişikliği ile rotasyona tabi olan idari işler ve yazı işleri müdürlerinin rotasyon bağlamında atamalarının başka şehirlere yapılıp yapılmayacağına değinilmişti.

Adliye personeli, ziyadesiyle stresli ortamlarda görev yapmaktadır. Aralarında çok iyi insanların da olduğunu göz ardı etmemek lazımdır ki; bazı yazı işleri müdürleri adliye personelinin çalışma ortamlarını daha da stresli hale getirmektedir. . Bunun farkında olan Adalet Bakanlığı, rotasyon uygulamasını hayata geçirmek amacıyla, yönetmelikte değişiklik yapmış ve bu değişikliğe ilişkin yönetmelik maddesini 14.05.2016 tarihli resmi gazetede yayımlanmıştır. Ancak, yapılan yönetmelik değişikliğinden bu zamana kadar müdürler ile alakalı rotasyon uygulaması başlatılmamış olup, rotasyona tabii müdürlerin yer değişikliğinin yapılmamasında sendikaların etkinliğinin olduğu söylentiler arasındadır.

İcra müdür ve yardımcıları ile hakim ve savcıların rotasyona tabii tutulmaları nasıl normal karşılanıyor ise, idari işler müdürleri ile yazı işleri müdürlerinin de aynı şekilde yer değişikliğine tabii tutulmaları kayıtsız şartsız yerine getirilmelidir.

Bazı yazı işleri müdürlerinin; kendi asli görevlerini, maiyetinde çalışan personele yaptırması ile alakalı daha önce haberlerlerimiz yayımlanmıştır.Gerek 8 Ekim 2010 (https://www.memurlar.net/haber/178560/) tarihli yazımızda, gerekse 19 Eylül 2011 (https://www.memurlar.net/haber/205397/) tarihli yazılarımızda, bazı yazı işleri müdürleri tarafından mobbinge varan davranışların neler olduğuna değinmiştir.

Adli ve idari yargıda yardımcı hizmetlerde görevli personelin, stresli ortamlarda çalışmasının sebeplerinden en önemlisi, çalışılan yazı işleri müdürleri ile hakimlerin/savcıların maiyetinde çalışan personeli ikinci sınıf insan olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Adliye personelinin strese bağlı hastalıkları çalışma koşullarının yetersiz olduğundan kaynaklanmakla beraber, ne gibi yetersizlikler olduğu ve ne gibi sağlık sorunlarına neden olduğu başka bir yazının detaylı konusu olmaya adaydır.

Sonuç itibariyle, adliye personelinin stresli ortamlarda çalışması, sadece müdürler ve çalışılan hakim ve savcıdan ibaret değildir;ama bazı yazı işleri müdürlerinin çalıştığı personele tepeden bakması ve daha önceden kendisinin de zabıt katibi olduğunu unutarak görev yapması, kendi asli görevini maiyetinde çalışan personele yaptırmaya çalışması, zabıt katiplerinin işlerini daha da arttırmaktadır. Kesinlikle, işlerini düzgün yapan, maiyetinde çalışan personelin hakkını ve hukukunu gözeten yazı işleri müdürlerini kast etmiyoruz, kast ettiğimiz müdürler kendi işlerini maiyetinde çalışan personele yaptıranlar ve maiyetinde çalışan personele mobbing uygulayan yazı işleri/idari işler müdürleridir.

Buradan hareketle, yazı işleri ve idari işler müdürleri için rotasyonun yapılması hem beraber çalıştıkları personel için elzem olmakta, hem de değişimin hizmetlerin işlevselliğini artıracağını bilmek bakımından kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda, Adalet Bakanlığı'nın yönetmelikte kendisine yer bulan rotasyonun uygulanmasını biran önce başlatması gerekmektedir. Rotasyon başlatıldığında; hizmet gereği yerinde bulunması vs. gibi sebepler ile yazı işleri ve idari işler müdürlerinin bir kısmını rotasyona tabii tutulmayıp nepotizmi akla getiren uygulamalar yapılmasının hakkaniyetsizlik oluşturacağının hatırdan çıkartılmaması son derece önemlidir.

Konunun önemi ilgiler tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber