İkinci el otoda, 3 ay garanti zorunluluğu getirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ikinci el oto satışında düzenlemeler yapan yönetmeliği yürürlüğe koydu. Yapılan düzenlemeye göre, galerilerin sattığı araçlara 3 ay garanti zorunluluğu getirildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Şubat 2018 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İkinci el otoda, 3 ay garanti zorunluluğu getirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ikinci el oto satışında düzenlemeler yapan yönetmeliği yürürlüğe koydu. Yönetmeliğin önemli bölümlerine, memurlar.net tarafından, aşağıda yer verilmiştir. Yapılan düzenlemeye göre, galerilerin sattığı araçlara 3 ay garanti zorunluluğu getirildi. Garanti sadece motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemine kapsayacak. Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki araçlarda garanti olmayacak

İKİNCİ EL ARAÇ SATACAK GALERİ YETKİ BELGESİ ALACAK

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılacak. Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl olacak.

KARA TAŞITI TİCARİ BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULACAK

Yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve bu Yönetmelik kapsamında verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin Bakanlıkça gerekli görülen bilgilerin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak.

GALERİ, ALDIĞI ARAÇ İÇİN TAŞIT BELGESİ DÜZENLEYECEK

Satışa sunulmak üzere ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmeye teslim edilen ikinci el motorlu kara taşıtı için taşıt teslim belgesi düzenlenir.

GALERİ SATIŞA SUNDUĞU ARAÇ İÇİN EKPERTİZ RAPORU ALACAK

Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir. Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenecek

Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilecek

Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenecek

Ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur.

8 YAŞ ÜSTÜ ARAÇTA EKSPERTİZ RAPORUNA GEREK YOK

Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak

GALERİNİN SATTIĞI ARACA 3 AY GARANTİ GELD

İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altındadır.

Birinci fıkrada sayılan parçalarda garanti süresi veya kilometresi içinde meydana gelen arızalar azami otuz iş günü içinde giderilir. Motosikletler için bu süre azami yirmi iş günüdür. Arızanın giderilmesine ilişkin masraflar işletmeye aittir. Bu sürelerin tespitinde taşıt sahibinin işletmeye yazılı başvuru tarihi veya ilgili il müdürlüğüne yazılı başvurusu üzerine il müdürlüğünce işletmeye yapılan bildirim tarihi dikkate alınır. İl müdürlüğüne yapılan başvuruda satış sözleşmesinin bir örneğine yer verilir.

Garanti süresi veya kilometresi içinde arızalanan otomobil veya motosikletin işletmeye teslim edilmesi halinde işletme tarafından arızalı ikinci el otomobil veya motosikletin teslim alındığına dair bir belge düzenlenecek

8 YAŞ ÜSTÜ ARAÇLARA GARANTİ YOK

Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki otomobil ve motosikletler için garanti durumu sözkonusu olmayacak

BAKANLIK SİSTEM KURARSA, SATIŞ BEDELİ VE DEVİR AYNI ANDA OLABİLECEK.

İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça uygun görülen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik ortamda ödenebilir.

Alıcı veya satıcının talebi halinde satış bedeli, satış bedelinin ödenmesine ilişkin masraflar talepte bulunan tarafa ait olmak üzere, birinci fıkrada belirtilen elektronik ortamda ödenir.

İKİNCİ EL OTO TİCARETİ YAPMAYAN VATANDAŞLARIN SATIŞLARI DA SİCİLE İŞLENECEK

Yetki belgesine sahip işletmeler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal etmeyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan yapılan ve aracılık edilen ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarına ilişkin Bakanlıkça gerekli görülen bilgileri satış tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemine işlemek.

Yönetmeliğin tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber