Diyanet sözlü sınavı yargıda nasıl iptal edilir?

Bu yazıda Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan sözlü sınavların yargıda nasıl iptal edileceğine dair açıklamalara yer vereceğiz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mart 2018 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet sözlü sınavı yargıda nasıl iptal edilir?

Bu yazıda Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan sözlü sınavların yargıda nasıl iptal edileceğine dair açıklamalara yer vereceğiz.

1- Diyanet İşleri Başkanlığı, 15/4/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" hükümlerine göre personel alımı yapmaktadır.

Yönetmelikte sözlü sınav şartı getirilmiştir.

2- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2010 tarihli kararında, "sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik imkanlardan yararlanılarak (elektronik ortamda görüntülü ve sesli) kayıt altına alınmamış olmasının, sözlü sınavların yargısal denetimi" engelleyeceğine vurgu yapılmıştır. Tıklayınız.

4- Kamu kurumları, Danıştay'ın bu çok önemli kararını devre dışı bırakmak için, sözlü sınav işlemlerini kanuna yazmaya başlamış ve kanun metinlerine ek olarak sesli ve görüntülü kayıt tutulmayacağına dair hükümler koymuşlardır.

Örneğin;

i- Maliye Bakanlığında, uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı kadrolarına girişte yapılan sözlü sınavlar için 178 sayılı KHK'nın ek ek 33. maddesinde şu düzenleme yapılmıştır: " Sınav komisyonu, adaylar hakkında yukarıda yazılı özelliklerin her biri için değerlendirme yapar. Yapılan değerlendirmeye göre verilen puanlar tutanağa geçirilir. Bunun haricinde sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz."

ii- 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışına eğitime gönderilecek personelin sözlü sınavları için, 1416 sayılı Kanunun 3. maddesinde şu düzenleme getirilmiştir: Adaylar, komisyon tarafından (a) ila (d) bentlerinde belirtilen özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sözlü sınav soru ve cevaplarının önceden hazırlanması zorunlu değildir.

iii- Kaymakam adaylarının alımını düzenleyen kanunun 2/A maddesine şu hküm eklenmiştir: Adaylar, komisyon başkan ve üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir, verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki 3 örnekten görüleceği üzere, Danıştay'ın 2010 tarihinde vermiş olduğu kararı aşmak için bazı işlemlerde, kanunlara maddeler eklenmiştir.

Ancak, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun 10. maddesinde "Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır." hükmü yer almaktadır.

Diyanet 9 bin 500 kişilik alımı sözleşmeli statüde yapmaktadır. Kanunda yer alan ifade sadece memur kadrolarını kapsamaktadır. Zaten kanun metni "Din Hizmetleri Sınıfı" demektedir.

Dolaysıyla,

1- Sözleşmeli pozisyonlar için sözlü sınav yapılmasına imkan veren bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır.

2- Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda yapılan düzenleme gereğince sözlü sınav yapılabilmektedir.

Ancak, Esaslarda sözlü sınav yapılabileceği düzenlenmiş olsa dahi bu sözlü sınavın idari yargı denetimini engelleyecek şekilde yapılması hukuksuzdur. Bu nedenle, yukarıda yer verilen Danıştay İDDK kararı ilgi tutularak sözlü sınavın işptali istenilmelidir. Davaların bir avukat aracılığıyla açılması mümkün olduğu gibi matbu dava dilekçelerinde ilgili yerlerin doldurularak da dava açılması mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber