Muhtaç özürlüye hem maaş hem de yüzde 50 fatura indirimi

Haber Giriş : 15 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlülerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler getiren yasa tasarısı tamamlandı.

Başbakanlık'a gönderilen düzenlemeye göre, muhtaçlığını belgeleyen özürlülerin su, elektrik, telefon ve doğalgaz faturasına yüzde 50 indirim yapılacak. Uygun bir işe yerleştirilemeyen özürlülere, asgarî ücretin yarısı tutarında maaş bağlanacak.

?Özürlüler Kanun Tasarısı ve Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı' geçtiğimiz günlerde Başbakanlık'a sunuldu. Avrupa Birliği standartlarına uygun hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda onaylandıktan sonra Meclis'e sevk edilecek. Düzenlemeye göre, belediyelerce işletilen veya kiraya verilen büfe, tuvalet, otopark vb. işyerlerinin yüzde 10'u özürlüler ile özürlülere hizmet veren vakıf ve dernekler tarafından işletilecek. Özürlüler ile zorunlu refekatçileri ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanacak. Engelli vatandaşların kendilerini geliştirmeleri ve toplumsal yaşamla bütünleşmeleri için gerekli tedbirler alınacak. Bunun için sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif etkinliklerde indirim yapılacak.

Bakıma muhtaç olduklarını sağlık raporu ile kanıtlayanlar ve durumlarına uygun bir işe yerleştirilemeyenlere yaş, cinsiyet ve medeni durum şartları aranmaksızın, asgarî ücretin yarısı tutarında bakım aylığı bağlanacak. Zihinsel özürlü ve 18 yaşından küçük olanların aylıkları velisine ödenecek. Bu haklardan yararlananlar ile eş ve çocukları devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanacak. Özürlüye, hizmet veren refakatçi işyerinden izinli sayılacak.

Tasarıya göre, isteğe bağlı olarak yaşlılık, malülluk ve ölüm sigortasından yaralanmak isteyen, asgarî yüzde 80 oranında özürlü olanların primlerinin yüzde 50'si, yüzde 40 oranında özürlü olanların primlerinin yüzde 25'i Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Ayrıca, özürlülerin ihtiyaç duydukları, tedavi, ilaç, diyet ürünleri, cihaz, ortez, protez, işetme cihazı, her türlü yardımcı araç ve gerekçelerin bedeli, ihtiyaçları süresince, herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacak. Sosyal güvencesi olmayan özürlülerin bu ihtiyaçları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan temin edilecek.

Sağlık kurulu raporunda sakatlık oranı en az yüzde 40 olan SSK'lı özürlüler, yaşları ne olursa olsun, 3 bin 600 gün sigorta primlerinin ödenmesi şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak. Özürlü memurlar, 15 yıl fiili hizmetten sonra emekli olabilecek. Özürlü araçları için ayrılmış park yerlerine aracını bırakanlara iki kat ceza uygulanacak. İllerde ve nüfusu 50 binin üzerindeki ilçelerde, bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme ve sürekli danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla 'özürlü hizmetleri birimi' oluşturulacak.

Özürlüler için açılan sınavlarda azami yaş sınırı 45 olacak. Yeterlilik sınavlarında alt sınır ve üzeri puan alan özürlüler ayrıca sınava tabi tutulmayacak. Özel ve resmi bakım merkezlerinde bakılan kişilerin masrafları bütçeden karşılanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, umumi binalar, belediyelerin tasarrufu altındaki yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları 5 yıl içinde özürlülere uygun hale getirilecek. Ayrıca, görme özürlülerin eğitim ve kültür ihtiyaçlarını karşılamak üzere kabartma kitap basacak matbaa ile sesli kitap ve materyal üretecek birimler kurulacak.

AK Partili Ayva, Maliye'den çekiniyor

Tasarı hakkında Zaman'ın sorularını cevaplayan AK Parti'nin görme özürlü milletvekili Lokman Ayva, düzenlemeye temkinli yaklaştı. Tasarının mevcut haliyle çok fazla bir şeyi değiştirmeyeceğini savunan Ayva, ?Yasalaşınca her şey mükemmel olmayacak.? dedi. Ayva, Maliye Bakanlığı bürokratlarından da çekiniyor. Düzenlemenin geciktirilebileceğini belirten Ayva, tasarı son şeklini almadan konuşmanın erken olduğunu vurguladı.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber