Seçim İçin İstifaya Dair Özel Dosya

Yüksek Seçim Kurulunun, seçim için uygulanacak takvime dair kararı, 4 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu bu maddeye göre XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmak için istifa etmek isteyen kamu görevlelileri için son gün, 8 Mayıs 2007'dir. Sitemize gelen çok sayıda soru nedeniyle bu konuya ilişkin özel bir dosya hazırladık. Seçim için istifa edeceklere dair örnek dilekçenin de yer aldığı dosyamıza ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEÇİM İÇİN İSTİFADA UYGULANAN TEMEL MADDE

298 sayılı Seçmen Kütükleri ve Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun

Ek Madde 7 ? (Ek: 15/3/1990 - 3617/1 md.)

Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.

Ayrıca 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunun 18 ve 19. maddelerine bakılması gerekmektedir.

Memurlar en son ne zaman kadar istifa edebilir?

Seçim takvimi 4 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre en son 8 Mayıs'a kadar istifa etmek gerekmektedir.

Geri dönüş için seçim sonuçları beklenecek mi?

Hayır beklenmeyecek... Madde metninde "Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde" ibaresi geçmesine rağmen Danıştay kararlarına göre Yüksek Seçim Kurulunun seçiem dair kararının beklenmesi gerekmemektedir. Danıştay'ın konuya ilişkin örnek bir kararı için tıklayınız. Bu konu ihtilaflı olmasına rağmen uygulamanın Danıştay kararlarına göre yapılması gerekmektedir.

Kimler görevine geri dönemeyecek?

2005 yılına kadar sadece subay ve astsubaylar seçim için istifa ettiğinde görevine dönememekteydi. Kapsam, 2005 yılında genişletilmiş ve "Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar" da kapsama dahil edilmiştir. Buna göre, Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday olmak için istifa ettiğinde maddedeki bu düzenlemedem yararlanamamaktadır.

Aynı göreve mi geri dönecek?

Madde metni, "eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler" ibaresini kullanmıştır. Buna göre adaylık için istifa eden, eski görevine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilecektir. Kişinin istifa etmesi sonrasında kadrosuna başka birinin atanmış olması halinde, kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve atanması uygun olacaktır. Ancak, seçim için istifa sonrasında, eğer boşalan kadroya atama yapılmamış ise, kişinin öncelikle istifa ettiği bu kadroya döndürülmesi uygun olacaktır. Bunun aksi bir uygulama, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmadığından mahkemeden dönecektir.

Seçim için yapılan istifa, iki defa istifa kapsamına girer mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde, iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerin veya bu Kanun Hükümlerine göre çekilmiş sayılanların tekrar memurluğa dönebilecekleri hükme bağlanmıştır. Milletvekili Genel Seçimlerine katılmak üzere istifa edenlerin istifası, 657 sayılı Kanunu göre değil, 298 sayılı Kanuna göre olduğundan, bu istifalar 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesinin uygulanmasında dikkate alınmamaktadır.

Seçim için istifa eden tedavi yardımı alır mı?

Seçim için istifa eden kişi, artık istifa etmiş bir Devlet memurudur. Bu süre içinde, eğer memur veya bakmakla yükümlü olunan aile fertlerinden birisinin hastalanması halinde, memur ve ailesi tedavi yardımından yararlanmayacaktır.

İstifa için örnek dilekçe

298 sayılı Kanundan dolayı yapılan bu istifada, 657 sayılı Kanunun 94. maddesindeki aranılan süreç uygulanmaz. Örnek istifa dilekçesi aşağıda yer almaktadır.

"... BAKANLIĞINA/ MÜSTEŞARLIĞINA/ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

298 sayılı Kanunun ek 7. maddesinde "Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler. " hükmü yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 4 mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararı uyarınca XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmak için görevimden istifa ediyorum.

Gereğini arz ederim. ../05/2007
İmza
Ad Soyad
Adres "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber