MYO mezunu ARFF memurları teknikerlik bekliyor

MYO mezunu ARFF personeli, mevcut mali haklarının ve emeklilik haklarının iyileştirilmesi için, 3795 sayılı Kanun'un 3/b hükmü ve YÖK kararları çerçevesinde tekniker unvanlı pozisyonlara atanmak istiyorlar

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Nisan 2018 16:00, Son Güncelleme : 03 Nisan 2018 10:21
MYO mezunu ARFF memurları teknikerlik bekliyor

DHMİ Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) birimleri Havalimanları ve yakın çevresinde meydana gelebilecek uçak kaza kırım ve yangınlarına Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatınca (ICAO) belirlenen standart ve uygulamalar çerçevesinde müdahalede bulunarak hayat kurtarmak ve havalimanlarında bulunan bina ve tesislerde çıkabilecek yangınlara kısa süre içerisinde müdahale ederek maddi ve manevi kayıpları önlemek veya asgari seviyeye indirmek amacıyla kurulmuştur.

Standartlar ve yapılan işin mahiyeti gereği ARFF memurlarının belirli nitelikleri taşımaları gerekmektedir. Bu standartlar zaman içerisinde ağırlaşmaktadır. ARFF personelinin üst düzey bir eğitimin yanı sıra psikolojik ve fiziksel olarak da kondisyonu en üst seviyede tutması gerekmektedir.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Uçak Kaza Kırım Kurtarma ve Yangınla Mücadele Yönergesinde, ARFF personelinde aranacak özellikler başlığı altında; Üniversitelerin; "Sivil Savunma ve İtfaiyecilik", "İtfaiyecilik ve Sivil Savunma" ve "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği" önlisans programlarının birinden mezun olmak şartı yer almaktadır. ARFF Memuru alım şartlarında bu ibarenin olması, Üniversitelerin Teknik Yüksekokullarından mezun olan personelin vasfının Teknik eleman olması ve İlgili bölümlerin ARFF Mesleğiyle alakalı uygulamalı ve teorik dersleri görüp hazır teknik meslek elemanı olarak gelmeleridir.

2016 yılında 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun'da önemli değişiklikler yapılmıştır. Kanun'un değişik 3'üncü maddesinin (b) bendine göre Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker" unvanı verilir. Bu hükme göre meslek yüksek okullarının teknik bölümlerinden mezun olanlar "tekniker" unvanını kullanabilmektedir.

ARFF Memurlarının önlisans programlarında aldıkları derslerin içeriklerine bakıldığında Akışkanlar Mekaniği, Hidrolik sistemler, Vücut Geliştirme ve Fiziki dayanıklılık, İngilizce, Bilgisayar, Araç ve Malzeme Bilgisi, Kurtarma Teknikleri, Uygulamalı ve Teorik olarak temel ve ileri seviye yangın eğitimi, Tehlikeli ve yanıcı Maddeler, İş güvenliği ve Araç-Canlı Kurtarma Teknikleri gibi teknik dersleri aldıkları görülmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere anılan bölümlerden mezun olanlar ARFF Memurluğu için gerekli olan teknik eğitime sahiptirler. YÖK de 26/03/2015 tarihli ve 35655 sayılı yazısında Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programı mezunlarının "tekniker" unvanını kullanmasını uygun görülmüştür.

Yürüttükleri görevin riskleri ve zorlukları göz önünde tutularak, MYO mezunu ARFF personelinin mevcut mali haklarının ve emeklilik haklarının iyileştirilmesi için 3795 sayılı Kanun'un 3/b hükmü ve YÖK kararları çerçevesinde tekniker unvanlı pozisyonlara atamalarının yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber