Uzman erbaşlar, emeklilik ikramiyelerini hangi hizmetler üzerinden alacak?

Uzman erbaş olarak görev yapmaktayken ayrılanlar, ayrılırken ikramiye aldıkları için, bunlardan bir kamu kurumunda çalışmakta olanlar emeklilik ikramiyelerini sadece kamu kurumlarındaki hizmetleri üzerinden alırlar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Nisan 2018 00:19, Son Güncelleme : 14 Nisan 2018 10:55
Uzman erbaşlar, emeklilik ikramiyelerini hangi hizmetler üzerinden alacak?

Uzman erbaş olarak görev yapmaktayken ayrılanlar, ayrılırken ikramiye aldıkları için, bunlardan bir kamu kurumunda çalışmakta olanlar emeklilik ikramiyelerini sadece kamu kurumlarındaki hizmetleri üzerinden alırlar.

SORU: 1997-2010 tarihleri arası uzman erbaş olarak görev yaptım. 2010 Haziran'da belediyede memur olarak çalışmaya başladım. Emekli olurken, ikramiye hesaplanırken TSK ve belediye çalışmalarımın toplamınından mı ikramiye alacağım yoksa sadece belediyedeki çalıştığım yıllar mı hesaplanacak? Öyle ise TSK ödediği bizim tazminatımız değil miydi? Doğum tarihi 3.12.1969.. Emeklilik tarihi ne zaman olur?

CEVAP: Uzman erbaşlar emeklilik ikramiyelerini hangi hizmetler üzerinden alırlar? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Uzman erbaşların tabi olduğu koşullar, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu hükümlerinde belirtilmiştir.

"Madde 16 - (Değişik: 10/2/2004-5085/10 md.)

Kendi kusurları olmaksızın hizmet sürelerinin uzatılmaması sebebiyle veya sözleşme süresini bitirip ayrılanlardan; hizmet süresi beş yılı geçmeyenlere, ayrıldıkları tarihte almakta oldukları net maaşları tutarının (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesinde belirtilen ek tazminatlar ile 14.7.1964 tarihli ve 500 sayılı Kanuna göre ödenen tazminat ve lojman tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) iki katının toplam hizmet yılı ile çarpımından bulunacak miktarda ikramiye verilir. Hizmet süresi beş yılı geçenlere ise beş yıllık hizmetleri için yukarıdaki esasa göre hesaplanacak tutara; ayrıldıkları tarihte almakta oldukları net maaşları tutarının (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesinde belirtilen ek tazminatlar ile 500 sayılı Kanuna göre ödenen tazminat ve lojman tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç), beş yıldan fazla olan hizmet yılı toplamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın ayrıca ilave edilmesi suretiyle tespit edilecek miktarda ikramiye verilir. Ancak, uzman erbaşlara ödenecek ikramiye, hiçbir suretle ayrıldıkları tarihte almakta oldukları ikramiye ödenmesine esas net maaşlarının yirmi katını geçemez. (Ek cümle: 11/2/2014-6519/52 md.) Bir tam yıldan eksik kalan hizmet sürelerinin ikramiyeleri kıst olarak ödenir. İkramiyelerden; damga vergisi hariç, vergi kesilmez. Emeklilik hakkı kazanan uzman erbaşlara bu ikramiye ödenmez ve bunlar hakkında, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden; bu evlilikleri, Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay ve Astsubaylar Hakkında Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından uygun görülmeyenlerin, çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin veya Türk vatandaşlığından çıkartılanların veya disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle sonradan Silahlı Kuvvetlerde kalması uygun görülmeyenlerin sözleşmeleri fesh edilir ve bunlara ikramiye ödenmez. Astsubay nasbedilenlere de ikramiye verilmez. Sağlık, vefat, istihdam edildiği kuvvet komutanlığı veya sınıfının değiştirilmesi yahut bulunduğu kadronun kaldırılması durumunda bir yılı tamamlamadan ayrılanlara, bir yıl içinde alması gereken ikramiye tutarı, oniki aya eşit olarak bölünmek suretiyle hizmet ettiği her aya isabet eden miktarda ödeme yapılır.

Uzman erbaşlıktan ayrılanlardan kamu kurum ve kuruluşlarına memur veya sözleşmeli personel olarak atananlar ile iş kanunlarına tabi olarak çalışanların emekli olmaları durumunda; 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 20 nci maddesi uyarınca ödenecek emekli ikramiyesi veya iş kanunlarına göre ödenecek kıdem tazminatının hesabında, bu maddeye göre ödenen ikramiyede esas alınan hizmet süreleri dikkate alınmaz.

Vefat eden uzman erbaşların dul ve yetimlerine Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı tarafından aylık bağlanamaması durumunda, bu Kanun esaslarına göre hesaplanacak ikramiye kanuni mirasçılara aynen ödenir. "

HÜKMÜN YORUMU:

- Uzman erbaşlar şayet kendi kusurları olmadan hizmet sürelerinin uzatılmaması sebebiyle veya sözleşme süresini bitirip ayrılmaları durumunda Kurumunca ikramiye ödemesi yapılmaktadır.

- Uzman erbaşlıktan ayrılanlardan kamu kurum ve kuruluşlarına memur veya sözleşmeli personel olarak atananlar ile iş kanunlarına tabi olarak çalışanların emekli olmaları durumunda; 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 20 nci maddesi uyarınca ödenecek emekli ikramiyesi veya iş kanunlarına göre ödenecek kıdem tazminatının hesabında, bu maddeye göre ödenen ikramiyede esas alınan hizmet süreleri dikkate alınmamaktadır.

DEĞERLENDİRMEMİZ:

3269 sayılı Kanun gereği Kurumlarından ödeme almış olanların bu hizmet süreleri hariç sadece Belediyede geçen tam hizmet yılınıza emekli ikramiyesi alabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

-Uzman erbaşlık süresi için yıpranma süresi de vardır. Bu süre hizmet ve yaşı daha önce tamamlamaya katkı sağlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber