Sendika üyeliğinden ayrılan, toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?

Toplu sözleşme ikramiyesini, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında alan kamu personeli, sendika üyeliğinden ayrıldığında, üçer aylık olarak aldığı ikramiyesini geri ödemek zorunda mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Nisan 2018 10:03, Son Güncelleme : 22 Nisan 2018 23:35
Sendika üyeliğinden ayrılan, toplu sözleşme ikramiyesini geri öder mi?

SORU: Sayın memurlar net. Kamuda memur olarak görev yapmaktayım. Bir sendikada üyeyim. 10.04.2018 tarihinde sendikadan çekilmek için çekilme formunu mutemede verdiğimde bana diyor ki "bu ay toplu ikramiye ödenmesi var senden geri isterim" şimdi sormak istediğim şu sendikadan çekildiğimde alınan toplu sözleşme ikramiyesini geri ödemenin yasal bir dayanağı var mı? Lütfen bu konuda bir ilan yapar mısınız. Teşekkürler...

CEVAP: 27.06.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırkbeş Türk Lirası toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz."

25.08.2017 tarihli ve 30165 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Hakları içeren İkinci Kısmının "Toplu Sözleşme İkramiyesi" başlıklı 26 ncı maddesinde;"375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yer alan "kırkbeş Türk Lirası" ibaresi "750 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda" şeklinde uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerini birlikte değerlendirdiğimizde; toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinin, sendika üyesi olma ve aylıktan üyelik ödentisi kesilmesi şartına bağlanmış olduğu, ayrıca toplu sözleşme ikramiyesinin ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylıktan üyelik ödentisi kesilenlere tam olarak bu aylarda yapılacağı ve kıst ödemenin de olmayacağı, bu aylarda yapılmış olan toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinin ödeme yapıldıktan sonra üyelikten ayrılma gibi nedenlerle iadesinin de söz konusu olmayacağını düşünmekteyiz.

Ancak bu durumu sizin için yorumlar isek; 10 Nisan 2018 tarihinden sendika üyeliğinden ayrıldığınızdan ve 15 Nisan 2018 maaşınızı henüz almadığınızdan dolayı bu tutarı sizden geri istenebileceğini düşünmekteyiz.

(750* 0,10855: 81,41 TL)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber