12 Eylül mağduru 15 Temmuz'da bir daha mağdur oldu

12 Eylül'de üçlü kararname ile TSK'dan ihraç edilen Avukat Şahin Erol'un, 15 Temmuz'dan sonra da mağdur olduğu ortaya çıktı. Mart 2016'da AYM kararıyla özlük haklarına kavuşan Erol'un belgelerinin, tesadüfen 15 Temmuz'da Jandarma Genel Komutanlığı tarafından SGK'ya gönderildiği ve bundan dolayı bürokrasiye takıldığı öğrenildi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 17 Nisan 2018 08:15, Son Güncelleme : 17 Nisan 2018 08:18
12 Eylül mağduru 15 Temmuz'da bir daha mağdur oldu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde atılan askerler için 2011 yılında çıkarılan iade-i itibar yasası ile bin 500 eski askere özlük hakları geri verildi. Bazı başvurular ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Yasa çıktığında, 12 Eylül 1980 darbesinde teğmenken TSK'dan üçlü kararname ile ihraç edilen Şahin Erol da başvurusu kabul edilmeyenler arasında yer aldı. Ordudan atıldıktan sonra hukuk okuyup avukat olan Erol, başvurusu reddedilince ilk olarak 15 Temmuz'dan sonra kapatılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurdu. Ancak AYİM de bakanlığın gerekçesini temel alarak talebi reddetti. Gerekçede de Erol'un 26 Haziran 1980 günü "Görevi olmadığı halde beyanatta bulunmak" suçundan 5 ay 20 günlük kesinleşen bir hapis cezasının olmasını gösterdi. Ordudan atılmasına gerekçe gösterilen 'cemiyet kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek ilişiği kesilen Erol'un ise bu suçlamadan da yine aynı yıl beraat ettiği öğrenildi.

Karar, Şahin Erol'un geri dönüşünü 23 Mart 2016'da manşetine taşımıştı.

BELGELER 15 TEMMUZ'A TAKILDI

Şahin Erol, ret kararından sonra da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. KARAR'ın iki yıl önce manşetten duyurduğu haberde, yüksek mahkemenin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti aktarıldı. Haberde, dosyanın tekrar AYİM'e gittiği ve Erol'un 35 yıl sonra emeklilik gibi tüm özlük haklarına kavuştuğu kaydedildi. Ancak FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden 5 ay önce başlayan idari süreçte ise dikkat çeken bir olay yaşandığı ortaya çıktı. Erol, yaşadıklarını KARAR'a şöyle anlattı: "Benimle ilgili dosya Jandarma Genel Komutanlığı'nda hazırlanıp SGK'ya iletildi. Ancak ilginç bir tesadüf yaşandı. Jandarma Genel Komutanlığı, hizmet cetvelini ve emekliliğe baz alınacak tüm belgeleri tesadüfen 15 Temmuz tarihinde gönderiyor. Gönderme tarihi 15 Temmuz olunca bürokrasiye takıldı. Bu defa da, 3 ay bekletildi. Bir inceleme yapıldı. Yeniden bilgi ve belge sorulduktan sonra emekli maaşım bağlandı. Böyle bir olay yaşadık."

KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber