Facebook'tan bir skandal daha: Milyarlarca kişiyi fişlemiş!

Bir ABD federal yargıcı, Facebook'un izin almaksızın kullanıcıların yüz taslaklarını oluşturarak yasaları çiğnediğine ve toplu davada yargılanmasına karar verdi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 17 Nisan 2018 12:58, Son Güncelleme : 17 Nisan 2018 13:19
Facebook'tan bir skandal daha: Milyarlarca kişiyi fişlemiş!

ABD, Facebook'un pratikleri üzerinde kurduğu baskıyı artırmaya devam ediyor. Yargıç, Facebook'un fotoğraflardaki kişileri etiketleme önerisi sunmak için kullanıcılardan izin almadan onlara ait yüz verileri oluşturmasının yasalara aykırı olduğuna karar verdi.

Yargıç, Facebook'un sonuçları milyarlarca dolar olabilecek toplu davada yargılanmasını istiyor. Mahkeme kararı, Cambridge Analytica veri skandalı sonrasında Facebook'a karşı artan veri gizliliği endişelerini daha da artırıyor.

ABD Bölge Yargıcı James Donato, San Francisco federal mahkemesinde verdiği kararda, yüz temalarına dair sorunun toplu davayla en iyi şekilde çözülebileceğini belirtti. Toplu davada Facebook aleyhine bir karar çıkarsa, söz konusu uygulamadan muzdarip olan tüm kullanıcılar (2 milyarı aşkın Facebook kullanıcısı) göz önünde bulundurularak sosyal ağa astronomik bir ceza kesilebilir.

NE OLMUŞTU?

2016 ABD Başkanlık Seçimleri'nde Donald Trump'ın kampanyası için çalışan Cambridge Analytica (CA) isimli politik danışmanlık şirketi, Facebook kullanıcılarına sunulan bir kişilik testinden elde ettikleri verileri seçim sonuçlarını etkilemek amacıyla gerçekleştirdiği dijital manipülasyon çalışmalarında kullandı. Facebook'a bir haftada 50 milyar dolar değer kaybettiren skandal, CA'nın eski bir çalışanı tarafından ortaya çıkarıldı.

Dünyanın dört bir yanından insanlar, skandalın ortaya çıkmasının ardından #deletefacebook kampanyasıyla kullanıcıları Facebook hesaplarını silmeye davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber