MEB, 25 Nisan itibariyle norm güncellemesine başlıyor

MEB Norm Güncellemesi Yapıyor, Yer Değiştirme Sorunlarla Başlayacak Gibi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Nisan 2018 16:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB, 25 Nisan itibariyle norm güncellemesine başlıyor

Öğretmenlerin yer değiştirme dönemi yakında başlayacak. Hatta MEB bunun için 25 Nisan 2018'de Norm Güncellemesi açıyor. Daha doğrusu sorunu minimize etmek için güncelleme yapacak.

Norm Güncellemeleri:

Norm güncellemeleri yarın başlayacak. Burada MEB'in amacı 2018-2019 dan itibaren yürürlüğe girecek haftalık ders çizelgelerine ilişkin güncelleme yapmak ve var olan hataları düzeltmek.

Örneğin; Ortaöğretim'de Görsel Sanatlar/Müzik 2 saate çıkarıldı, Felsefe 10 ve 11. Sınıfa konuldu, Biyoloji 2 saate düşürülü... gibi bir çok değişiklik söz konusu.

Tekrar edecek olursak MEB 2018-2019'un normunu planlamayı değil;

- ders çizelgelerinde yaşanan değişiklikleri işlemeyi

- bir de daha önce yapılan hatalar varsa onların da işlenmesini amaçlıyor.

Bu durumda yapılacak değişikliklerde okul idareleri;

1- Haftalık ders çizelgelerini indirerek 2018-2019 da uygulanacak ders çizelgelerinin yeni durumuna göre yaşanacak değişiklikleri işleyecekler, (Felsefe saatini arttırmak gibi )

2- Mevcut ders saatlerini kontrol edip eksik ya da fazla girilmiş ise düzeltecekler (Ekim norm güncellemesinde hata yapılmışsa düzeltilecek)

3- Öğretmenlere mevcut ders durumlarını da mutlaka tebliğ edecekler ve öğretmenlerine kontrol etmelerini sağlayacaklardır.

Bunun dışında 2018-2019 a yönelik bir planlama yapmayacaklardır.

Sürekli tartışma konusu olan, 2018 yer değiştirme döneminde 2018-2019 öğretim yılı için öğretmen alımı (yer değiştirmesi) yapılacakken normlar 2017-2018'e ait olacak.

Bu durum geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sorunları beraberinde getirecektir.

- Ekim 2018 de yapılacak güncellemede norm fazlası duruma düşecek öğretmen olabildiği gibi

- Yer değiştirme döneminde boş bulunan bir kadroya yer değiştirmede bir atama olunca ve ekim 2018 güncellemesinde norm kapandığında bu kez okulda çalışan bir öğretmen fazla olabilmektedir.

... gibi bir çok sorun.

MEB bu durumu mutlaka göz önüne almalıdır. Yer değiştirmeler güncel norm ile yapılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise kesin olarak açılacak ya da kapanacak normların yer değiştirmelerde değerlendirilmesi için tedbir alınmalıdır. Bu konuda yaşanacak keyfi uygulamalarda sorumluluk okul idarelerine verilmelidir.

MEB yarın norm güncelleme sistemini açacakken hatta daha açmadan sorunlar da gelmeye başlamıştır. Örneğin; bakanlığın norm güncellemeye ilişkin açıklaması net olduğu, hatta bu konuda illerdeki yetkililer bilgilendirildiği halde Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü norm güncellemesi yaparken sınıf mevcutlarını 30 kişiye göre hatta sınavsız öğrenci alacak okullar için 40'a göre ayarlanması talimatını yayımlamıştır. Yani sınıf mevcutlarını arttır, öğretmeni norm fazlasına çıkar, derslik boş kalsın der gibi bir durum söz konusudur. Üstelik sınıf mevcudunun düşük olmasının eğitime olumlu katkısına, bakanlığın sürekli mevcutları düşürmeye yönelik övünmesine rağmen.

Yer değiştirme süreci başlıyor ama mevzuatta sorun var.

Yer değiştirme sürecinin başlaması yaklaştığı halde mevzuattaki sorunlar giderilmiş değil.

- Anaokullarında rehberlik normuna ilişkin yönetmelik değişikliği yargı kararına rağmen gerçekleşmedi.

- Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine öğretmen alımına ilişkin mevzuat sorunu devam etmektedir.

- Proje okullarına atama süreci sorunludur. Çoğu zaman geçici görevlendirmeler yapılmakta ve bu durumda öğretmen iki kadroyu işgal edebilmektedir. Proje okulu sayısının da artmasına bağlı olarak düzenleme yapılması gerekir.

Birimler arası koordinasyon:

MEB de kangren olan hastalık birimler arası kopukluktur. Bu kopukluklar norm kadroyu da ve yer değiştirmeleri de doğrudan etkilemektedir.

- Sınavla öğrenci alacak okullar henüz açıklanmıştır. Bu nedenle bu belirlemeye yönelik norm değişiklikleri göz ardı edilmemelidir.

- Okul dönüşümleri tamamlanmadan yapılan yer değiştirmeler öğretmenleri mağdur etmektedir, bu konuda tedbirler alınmalıdır,

- İkili eğitimden normal eğitime geçiş süreci de norm güncellemesi gerektiren ve yer değiştirme öncesinde tamamlanması gereken bir konudur,

- Emekli olacak öğretmenlerden boşalan kadrolar sağlıklı kullanılamamaktadır,

- Yönetici görevlendirmeleri yer değiştirme öncesinde tamamlanmalı ve buradan ortaya çıkacak kadrolar da değerlendirilmelidir,

- Bakan sayın YILMAZ sınavla öğrenci alacak bazı okullarda Fen Lisesi programı uygulayacaklarını söylemiştir. Bunun gerçekleşmesi halinde dahi normlar değişecektir,

- Haftalık ders çizelgelerinde değişiklik söz konusu olacaksa ivedilikle tamamlanmalıdır,

- Seçmeli ders tanımlamaları, okulların kontenjanları; yer değiştirme ve norm güncellemesi öncesinde tamamlanması gerekir.

MEB Yer değiştirme sürecini başlatmadan önce yaşanacak sorunları ele almalıdır. Bunu ele alırken de zorunlu hizmetini tamamladığı halde bölgede çakılı kalan öğretmenleri de göz ardı etmemeli en azından boş kadroların sisteme yansıtılmasını gerçekleştirmelidir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber