İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversite mezunu olanlar, KPSS'ye lise veya önlisans düzeyinden girebilir mi?

21 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Üniversite mezunu olanlar KPSS'ye lisans düzeyinden başvurması zorunludur.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Mayıs 2018 14:03, Son Güncelleme : 12 Mayıs 2018 19:45
Üniversite mezunu olanlar, KPSS'ye lise veya önlisans düzeyinden girebilir mi?

2018 KPSS sınavına başvuruların başlamasıyla birlikte en çok sorulan soruların başında, üniversite mezunu olunmasına rağmen KPSS sınavına lise veya önlisans düzeyinde girmenin mümkün olup olmadığı oluşturmaktadır.

2018 KPSS sınav kılavuzunda konuyla ilgili olarak önemli bir açıklama yer almaktadır. Bu açıklama şu şekildedir:

"Bir lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programından 21 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla mezun olmamış olmak koşuluyla ön lisans (iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açıköğretim) ve ortaöğretim (lise veya dengi meslek lisesi) mezunları ile bu kurumlardan mezun olabilecek durumda olanlar, KPSS'ye ortaöğretim/ön lisans düzeyinde girebileceklerdir. Bir lisans programından 21 Mayıs 2018 tarihi ve öncesinde mezun olanlar KPSS'ye, lisans düzeyinden girmek zorundadır. Bir lisans programından 21 Mayıs 2018 tarihinden sonra mezun olacaklar ise mezuniyet durumlarını göz önünde bulundurarak, KPSS'ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/ön lisans düzeyinden girebileceklerdir. Adayların birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS'ye girmeleri mümkün değildir. KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavıyla ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve adaylara duyurulacaktır."

Bu açıklama şunu söylemektedir:

1- 21 Mayıs 2018 tarihi veya öncesinde, bir 4 yıllık programdan mezun olanlar KPSS'ye lisans düzeyinde girmek zorundadır. Bunların, önlisans veya lise düzeyinden sınava girmesi mümkün değildir.

2- 21 Mayıs itibariyle değil de, Haziran veya Temmuz 2018 tarihi ve sonrasında mezun olacaklar ise sınava hangi düzeyde gireceklerine kendileri karar vermelidir. Bu durumdaki adayların sınava lisans düzeyinde girme mecburiyeti bulunmamaktadır. Bu adaylar isterlerse KPSS'ye lise düzeyinden girebilirler. Ancak sınava lise düzeyinden giren aday, Temmuz 2018'de lisanstan mezun olduğunda, lisans kadrolarını tercih edemeyecektir. Sınava lise düzeyinden girdiği için lise düzeyndeki kadroları tercih edebilecektir. Diğer taraftan, sınava lise düzeyinden girenin KPSS puanı, 2018 Temmuz'da, lisanstan mezun olması halinde iptal olmaz. Lise düzeyindeki puan yeni bir KPSS Lisans sınavına kadar aynen geçerlidir.

3- Bir adayın hem lisans hem de lise veya önlisans düzeyinden sınava girmesi mümkün değildir. ÖSYM'nin yazılım sistemi bunu direkt engelleyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber