AYM'den memura verilen yazılı ikaz için karar

Anayasa Mahkemesi, memura verilen yazılı ikaz cezasının iptali için açılan davada mahkemenin, cezanın disiplin cezası niteliği ve bu nedenle icrai nitelik taşımadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermesinin hak ihlali oluşturduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mayıs 2018 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den memura verilen yazılı ikaz için karar

Adapazarı Orman İşletme Müdürlüğünde görev yapan bir avukat, İstanbul'a görevlendirme talebinde bulunmuş ancak talebi reddedilmiştir. Genel Müdürlük, avukatın daha önce de benzer yönde başvurarak idari gereksiz yere uğraştırdığı bu nedenle yazılı olarak uyarılması gerektiğini belirtmiştir. Genel Müdürlüğün bu uyarısı üzerine de İstanbul Bölge Müdürlüğü, avukata, 657 sayılı Kanunda yer almayan "yazılı ikaz" cezası vermiştir.

Avukat bu yazılı ikazı dava konusu etmiş, idare mahkemesi cezanın kaldırılmasına karar vermiş ancak Bölge İdare Mahkemesi, cezanın bir disiplin cezası olmadığı, ortada kesin ve yürütülmesi gereken icrai nitelikte bir ceza olmadığı gerekçesiyle, idare mahkemesi kararını bozmuştur. Yapılan itiraz da yine Bölge İdare mahkemesince reddedilince dosya avukat tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmıştır.

Anayasa Mahkemesi "yazılı ikazın" memurun özlük dosyasına konulduğu, bu yönüyle taltif, ceza, görevlendirme gibi işlemlerde dikkate alınabileceği yönündeki Danıştay kararlarına atıfta bulunarak, Bölge İdare Mahkemesinin verdiği kararın hak ihlali oluşturduğuna karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin bu kararı, yazılı ikaz şeklinde verilen cezaların da dava konusu edilebileceğini göstermesi açısından oldukça önemlidir.

AYM'nin kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber