Parçalı hizmeti olan memurlar, hangi durumda emekli ikramiyelerini tam olarak alır?

Memur olarak çalışmakta iken istifa edip yeniden memur olanlar emekli ikramiyelerini hangi durumda tam olarak alır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2018 10:01, Son Güncelleme : 15 Haziran 2018 23:51
Parçalı hizmeti olan memurlar, hangi durumda emekli ikramiyelerini tam olarak alır?

SORU: 01.05.1962 doğumluyum. İlk memuriyet hayatım 01.02.1985 yılında başladı. 22.04.1988 de istifamı verdim. 10.05.2000 yılında tekrar kamuda göreve başladım. Hizmet yılımın toplamı 21 yıldır. Emekli ikramiyesini hesaplarken ikramiye yılı ve kıdem yılı 18 yıl olarak mı hesaplanacak yoksa hizmet yılı gibi 21 yıl olarak mı hesaplanacak? Bilgilendirmenizi rica ederim. İyi çalışmalar

SORU: Merhaba 05.01.1962 doğumluyum 01.02.1985 / 22.04.1988 kamuda çalıştım sonra ayrıldım 2000 yılında tekrar kamuya başladım ve devam ediyorum emekliye ayrılmak istiyorum emekli maaşı hesaplarken hizmet yılı 21 fakat ikramiye yılı ve kıdem yılını ilk çalıştığım yeri kapsanmamaktadır deniliyor yani 2000 yılından bu yana 18 yıl olarakmı hesaplıyacam. yada nasıl hesaplaya bilirim yönlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim

CEVAP: Emekli olmayı düşünen memurlar haklı olarak kaç yıl üzerinden emekli ikramiyesi alacaklarını öğrenmek isterler.

Sorunuz özelinde emekli ikramiyesi alınabilme şartlarını değerlendirmekteyiz.

Memurların emeklilik ikramiyelerinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmündeki kurallar uygulanır.

Bu kuralların açılımı kısa net ifadelerle şu şekildedir:

1- Tüm hizmetleri memurluk süresi olanların memurluk sürelerinin tam yıllarına karşılık emekli oldukları zaman emekli ikramiyesi ödemesi yapılır.

2- Tüm hizmetleri memurluk süresi olanlar ister kendileri emekli olsunlar, ister kurumlarınca görevlerine son verilsin, ister mahkumiyet kararı alsın, ister yaş haddinden emekli olsun, yani kısaca ne şekilde memurluktan ayrılırsa ayrılsın emekli olduklarında her tam yıllarına karşılık emekli ikramiyesi ödemesi yapılır.

3- Memurluk hizmetine başlayıp istifa eden ara verdikten sonra tekrar memurluğa başlayan kişi de, emekli olduğu zaman tüm hizmetleri dikkate alınarak her tam yıllarına karşılık emekli ikramiyesi ödenir. Ancak, memurluğa ara verdiği süre içerisinde sigortalı veya bağ-kurlu çalışılmamış olması da gerekir.

4- Şayet memurluk, işçilik veya esnaflık süresi bulunan memur emekli olduğunda 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kurallar geçerli olur. Bu kurallara göre;

- Memur kendi isteği ile emekli olursa memurluk süresinin tam yıllarına karşılık emekli ikramiyesi ödenir.

- Ancak, memur kendi isteği ile değil de görevine son verilme şeklinde bir süreç bulunursa memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alamamaktadır.

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce istifa edildiğinde yine memurluk, işçilik, esnaflık süresi bulunan bir memura istifa ettiği tarihten önceki memurluk süresine emekli ikramiyesi ödenmez.

- Bu konudaki geniş değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Bu açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

Tüm hizmetleriniz memurluk süresi ise tüm memurluk sürelerinizin tam yıllarına karşılık emekli ikramiyesi alabileceğinizi, yani 21 tam yıl üzerinden emekli ikramiyesi alabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Ancak, 22/4/1988 tarihinde istifa ettiğiniz tarih ile 10/05/2000 tarihleri arasında sigortalı veya esnaf olarak bir çalışmanız olması halinde ise sadece 18 tam yılınıza emekli ikramiyesi alabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber